“Αδειάζουν” τις ελληνικές αποθήκες πυρομαχικών για χάρη της Ουκρανίας

"Αδειάζουν" τις ελληνικές αποθήκες πυρομαχικών για χάρη της Ουκρανίας, ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ
epa11202245 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) attend a joint press conference near the damaged by Russian shelling 'Transfiguration Cathedral', following their meeting in the southern Ukrainian city of Odesa, 06 March 2024. The Greek prime minister arrived in Odesa to meet with top Ukrainian officials amid the Russian invasion. EPA/IGOR TKACHENKO

Η μεταβίβαση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στην Ουκρανία –μέσω της πώλησής τους με διακρατική συμφωνία στην Τσεχία– αποτελεί ένα από τα δύο προγράμματα, για τα οποία αργότερα σήμερα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η ειδική διαρκής επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια –μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ– 35 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk, κατασκευής της Sikorsky, θυγατρικής της Lockheed Martin, έναντι εκτιμώμενου κόστους 1,15 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα επτά έτη.

Όπως έγινε γνωστό, την ενημέρωση των μελών της επιτροπής θα κάνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των πυρομαχικών, εκτιμάται ότι η διακρατική συμφωνία πώλησης στην Τσεχία, θα αποφέρει συνολικά έσοδα περί τα 280 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το αξιοπερίεργο και θεωρητικά αντικείμενο προς διερεύνηση από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ότι η διακρατική συμφωνία με την Τσεχία εισάγεται προς γνωμοδότηση μετά την έναρξη της υλοποίησης της!

Τελικός προορισμός: Ουκρανία

Όπως είχε αναφέρει το DP στις 24 Μαρτίου 2024, «το τελευταίο διάστημα το DP έχει γίνει δέκτης πληροφοριών, ότι 450 ουκρανικά φορτηγά φορτώνουν 300.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος των 105 χλστ. από αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, με ενδιάμεσο σταθμό την Τσεχία και τελικό προορισμό την Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής –σύμφωνα με πληροφορίες του DP– μεταξύ των πυρομαχικών που θα πωληθούν στην Τσεχία περιλαμβάνονται:

  • Περί τις 40.000 καπνογόνα φυσίγγια (White Phosphorus: λευκού φωσφόρου) τύπου M313 διαμετρήματος 90 χλστ. αρμάτων μάχης (το τελευταίο άρμα με πυροβόλο 90 χλστ. που βρισκόταν σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό ήταν το M48A3 Patton).
  • Περί τις 200.000 φυσίγγια υψηλής εκρηκτικότητας εμπρηστικά (HEI: High Explosive Incendiary) και υψηλής εκρηκτικότητας-εμπρηστικά-τροχιοδεικτικά (HEI-T: High Explosive Incendiary – Tracer) διαμετρήματος 30 χλστ. του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής αντιαεροπορικού πυροβόλου ARTEMIS-30.
  • Περί τα 9.000.000 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62×54 χλστ. (σοβιετικού τύπου διαμέτρημα).
  • Περί τις 50.000 ρουκέτες διαμετρήματος 73 χλστ. εκρηκτικές-αντιαρματικές και περί τις 70.000 ρουκέτες ιδίου διαμετρήματος εκρηκτικές (πρώην ανατολικού μπλοκ).
  • Πυρομαχικά διαμετρήματος 105 χλστ: περί τα 250.000 βλήματα Μ1 ΗΕ (High-Explosive: υψηλής εκρηκτικότητας) με πυροσωλήνες ρυθμιζόμενης χρονοκαθυστέρησης.
  • Πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χλστ: περί τις 15.000 βλήματα M107 ΗΕ (High-Explosive: υψηλής εκρηκτικότητας) και επιπλέον 20.000 βλήματα του ιδίου τύπου “ανασκευάσιμα”.
  • Πυρομαχικά διαμετρήματος 175 χλστ: περί τις 20.000 βλήματα Μ437Α2 με πυροσωλήνα κρουστικό με ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση.
  • Πυρομαχικά 203 χλστ. (8 ιντσών): περί τις 15.000 βλήματα M650 HERA (High Explosive Rocket Assisted: υψηλής εκρηκτικότητας, υποβοηθούμενο από ρουκέτα) και ποσότητα βλημάτων M106 (High-Explosive: υψηλής εκρηκτικότητας).
  • Περί τα 4.000 βλήματα (εκρηκτικά-καπνογόνα) αρμάτων μάχης AMX-30 διαμετρήματος 105 χλστ.
  • Περί τις 900.000 βλήματα (διατρητικά, εκρηκτικά-αντιαρματικά, εκρηκτικά) αρμάτων μάχης διαμετρήματος 90 χλστ.
  • Περί τις 25.000 βλήματα (διατρητικά και μικρή ποσότητα εκρηκτικών) πυροβόλου διαμετρήματος 57 χλστ.
  • Περί τις 150.000 βλήματα (διατρητικά και εκρηκτικά) αντιαεροπορικού πυροβόλου διαμετρήματος 40 χλστ.
  • Περί τις 45.000 βλήματα (διατρητικά και εκρηκτικά) πυροβόλου διαμετρήματος 37 χλστ.
  • Περί τις 40.000 βλήματα (εκρηκτικά) πυροβόλων των 5,5 ιντσών.
  • Περί τις 240.000 βλήματα (εκρηκτικά) πυροβόλων των 25 λιβρών.
  • 71 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χλστ. τύπου M114A1 στην τιμή των 80.000 ευρώ ανά μονάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου 2024, περίπου 48 ώρες μετά τη φόρτωση σε ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-124, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, των 32 ρυμουλκούμενων, διαμετρήματος 105 χλστ., οβιδοβόλων M101A1, το DP είχε αναφερθεί στην απόφαση παραχώρησης των M114A1.
  • Περί τις 120.000 αντιαρματικές νάρκες αμερικανικής προέλευσης τύπου Μ7Α2 της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην τιμή των 10 ευρώ ανά νάρκη!

Απίστευτο κι όμως αληθινό

Το εντυπωσιακό με τον ανωτέρω κατάλογο δεν είναι η πολύ μεγάλη ποικιλία και οι μεγάλες ποσότητες των πυρομαχικών, αλλά ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για πυρομαχικά που αφορούν οπλικά συστήματα, τα οποία έχουν αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις πλέον των τριών δεκαετιών). Δηλαδή, αφορά πυρομαχικά που πρακτικά είναι άχρηστα, αφού πλέον δεν υπάρχουν τα οπλικά συστήματα που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, πλην μικρού αριθμού μουσειακών.

Οπότε εκ των πραγμάτων, εκτός από το οικονομικό έσοδο, το μεγαλύτερο όφελος είναι η απελευθέρωση αποθηκευτικών χώρων στις αποθήκες πυρομαχικών ανά την επικράτεια. Ο κατάλογος αποκαλύπτει ότι λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για τη μαζική απενεργοποίηση και καταστροφή πυρομαχικών, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως ο Ελληνικός Στρατός είχε αναγκαστεί να διατηρεί σε αποθήκευση μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών οπλικών συστημάτων που είχαν παροπλιστεί. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός σύγχρονων αποθηκών, υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας, τύπου “ιγκλού”.

«Θα εκπλαγούν από το μέγεθος του περισσεύματος αποθηκευτικού χώρου που θα έχουμε, αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία οικονομικά βιώσιμη και σύμφωνη με τους περιβαλλοντικούς κανόνες διαδικασία απενεργοποίησης και καταστροφής πυρομαχικών», μας είχε αναφέρει πριν πολλά χρόνια ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, την εποχή που κατασκευάζονταν συστηματικά αποθήκες τύπου “ιγκλού”.

Η παραχώρηση πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται

Από την άλλη πλευρά όμως παραχωρούνται και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία. Παραδείγματος χάριν τα πυρομαχικά διαμετρήματος 203 χλστ. (8 ιντσών) χρησιμοποιούνται από τα 145 περίπου (σύμφωνα με ανοικτές πηγές) αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M110A2 που εξοπλίζουν τις αυτοκινούμενες μοίρες βαρέος πυροβολικού. Επίσης, τα πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χλστ. που τα χρησιμοποιούν τα περίπου 520 οβιδοβόλα (σύμφωνα με ανοικτές πηγές), εκ των οποίων 444 αυτοκινούμενα (24 PzH-2000GR και 420 M109A1B/-A2/-A3GEA1/-A3GEA2/-A5) και 75 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα (M114A1) του Ελληνικού Στρατού. Επίσης, τα πυρομαχικά διαμετρήματος 105 χλστ. που χρησιμοποιούνται από περίπου 200 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές) ρυμουλκούμενα πυροβόλα του ιδίου διαμετρήματος που διατηρεί σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός (19 M56 PACK και 178 M101A1).

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η στοιχειώδης λογική επιβάλλει να διατηρηθούν ανέγγιχτα τα αποθέματα Γ΄ Γραμμής. Λαμβάνοντας δε υπόψη τα τεκταινόμενα στις επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Γάζα, όπου ακόμα και η ημερήσια κατανάλωση 300 βλημάτων ανά σωλήνα, αποδεικνύεται υποδεέστερη των αναγκών, ίσως θα έπρεπε να επιδειχθεί περισσότερη φειδώ ιδιαίτερα στα πυρομαχικά διαμετρήματος των 155 χλστ.

Η εντυπωσιακή σύμπτωση και η οικονομική ζημιά

Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα τελευταία… κατορθώματα της διοίκησης της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), που με την ανοχή ή σιωπηρή αποδοχή, ή αδιαφορία των υπουργείων Οικονομικών (κύριος μέτοχος) και Εθνικής Άμυνας (εποπτεύων) κατέστησε την κρατική εταιρία γομωτήριο φασόν, στερώντας τη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων. Οπότε για την αναπλήρωση των αποθεμάτων που παραχωρούνται στην Ουκρανία και την ποσοτική τους ενίσχυση βάση των διδαγμάτων Ουκρανίας και Γάζας, η χώρα 150 χρόνια μετά την ίδρυση της ΠΥΡΚΑΛ, θα αναγκαστεί να προμηθευτεί πυρομαχικά από το εξωτερικό.

Συνεπώς τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής επιβάλλεται να ρωτήσουν τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία πόσο στοιχίζει ένα νέας παραγωγής βλήμα διαμετρήματος των 155 χλστ. σήμερα και τι συμβαίνει όταν εσύ πουλάς σε μία αγορά πολύ αυξημένης ζήτησης μόλις 1.000 ευρώ το βλήμα! Το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση συνεπάγεται νέα οικονομική ζημία στους φορολογούμενους: «Μπαίνεις μέσα! Πολύ!»

Τέλος, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί η εντυπωσιακή σύμπτωση. Η Ελλάδα πουλάει στην Τσεχία πυρομαχικά των 155 χλστ. σε τιμή περίπου 1.000 ευρώ ανά βλήμα και όταν έλθει η στιγμή να αναπληρώσει ή και ενισχύσει τα αποθέματα, θα τα προμηθευτεί με υψηλότερη τιμή από τον εταίρο της ΕΑΣ, τη σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group) που εδρεύει στην Τσεχία!

Πηγή: Defence-Point

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι