Quantcast
Ανησυχία προκαλούν τα διδάγματα για την Ελλάδα από την επίθεση στην Aramco - slpress.gr
Ανησυχία προκαλούν τα διδάγματα για την Ελλάδα από την επίθεση στην Aramco, Γιάννης Θεοφανίδης

Γράφει ο Στέργιος Θεοφανίδης –

Η πρόσφατη επίθεση στις εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου της Aramco, πιθανότατα θα αποτελέσει το έναυσμα αντιποίνων κατά του Ιράν, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει αξιόπιστα την έκταση και την πραγματική τους έκβαση προς το παρόν. Τα αντίποινα αυτά όμως, πιστεύουμε πώς πρέπει να σημειωθεί ότι είναι, ή θα είναι, και το αποτέλεσμα μίας βαθιάς ανησυχίας των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες ανορθόδοξου πολέμου από την πλευρά του Ιράν. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό;

Η Σαουδική Αραβία πέρα από τοπική υπερδύναμη, είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς (αν όχι ο πιο σημαντικός…) εισαγωγείς και χρήστες δυτικών αμυντικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα συστήματα αυτά στην ουσία απέτυχαν να προστατεύσουν μία στρατηγικής αξίας και σημασίας εγκατάσταση της χώρας… Απέτυχαν να την προστατεύσουν από μία επίθεση ανταρτών και όχι οργανωμένης ένοπλης δύναμης, με όπλα χαμηλού τεχνολογικού επιπέδου για τα σημερινά δεδομένα.

Όπλα χαμηλής αξίας με άλλα λόγια που όμως, όπως αποδεικνύουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν μεγάλης έκτασης ζημιές (δεν γνωρίζουμε τίποτα για τραυματισμούς ή απώλειες μεταξύ του προσωπικού) και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για μία οικονομία που αποτελεί κύριο τροφοδότη της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Βέβαια η αναποτελεσματικότητα της πολεμικής μηχανής της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα όπλα και τα συστήματα που αυτή διαθέτει. Η εκπαίδευση, η ετοιμότητα και γενικά η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, είχαν – και έχουν – το ρόλο τους. Αυτό που μένει όμως σαν εικόνα, σαν ισχυρή εντύπωση (και όσοι ασχολούνται με τα της άμυνας το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό), είναι ότι τελικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και με ενσωματωμένη εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία, όπως για παράδειγμα το Patriot, δεν τα κατάφεραν.

Δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν μία καταστροφική επίθεση από όπλα που τεχνολογικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι απέχουν ελάχιστα από τους κατευθυνόμενους στόχους που κατασκεύαζε παλιά η ελληνική 3ΣΙΓΜΑ για τις ανάγκες του ΠΒΚ (Πεδίου Βολής Κρήτης)!

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και να προκαλέσει – αμφισβητήσει επιδεικτικά την τεχνολογική ανωτερότητα των ΗΠΑ, ακόμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, κάνοντας την απίστευτη δήλωση ότι αν στη θέση των πυροβολαρχιών Patriot, βρισκόταν συστήματα S-400, η έκβαση της επίθεσης των Χούτι, θα ήταν τελείως διαφορετική!

Ήξεις αφήξεις με τη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν

Κάτι που φυσικά δεν ισχύει σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ… Το είχαμε διευκρινίσει και στα αφιερώματα μας σχετικά με το κατά πόσον το S-400 στην Τουρκία, αποτελεί αποτελεσματική αποτροπή για την Πολεμική Αεροπορία.

Συγκεκριμένα, γράφαμε, ότι κανένα αντιαεροπορικό / αντιπυραυλικό σύστημα, όσο σύγχρονο και αν είναι και τεχνολογικά προηγμένο, δεν μπορεί να ανατρέψει ή να διαφοροποιήσει – έστω – τους νόμους της φυσικής! Η καμπυλότητα της γης δεν επιτρέπει στα ραντάρ έρευνας (είτε αυτά ανήκουν στο σύστημα Patriot, είτε στο S-400) να “δουν” στόχους που πετούν χαμηλά, σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 40 ή 50 χιλιομέτρων και αυτό υπό ιδανικές συνθήκες. Πάνω από θάλασσα δηλαδή ή πάνω από εντελώς επίπεδο έδαφος χωρίς εξάρσεις…

Τα αμερικανικά συμπεράσματα

Γράφαμε επίσης ότι οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ιπτάμενα κέντρα έγκαιρης προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου (C4I) A-50 και παράλληλα να εγκαταστήσουν ραντάρ σε υψώματα στη Συρία, προκειμένου να καλύψουν τομείς από τους οποίους είχαν διέλθει πετώντας σε μικρό ύψος ανάμεσα από λόφους και βουνά, αμερικανικοί Tomahawk, χωρίς να εντοπιστούν…

Ας δούμε όμως εν προκειμένω τι συμπέραναν οι Αμερικανοί για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, επιβεβαιώνοντας όσα έχουμε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη, μέσα από τα δημοσιεύματά μας… Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, o Michael Knights, αναλυτής του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για θέματα πολιτικής στην Εγγύς Ανατολή (Washington institute for Near East Policy) δήλωσε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα…

“Επρόκειτο για μία άψογα οργανωμένη επίθεση, από διαφορετικές διευθύνσεις. Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει αποκαλύπτουν ότι από τους 20 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν μόνο ένας αστόχησε… Πρόκειται για εκπληκτική επίδοση!”.

Αυτό που αποκαλύφθηκε στην πραγματικότητα είναι ότι η επίθεση δεν έγινε με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων αλλά από όπλα οριζόντιας πλεύσης τα οποία πέταξαν σε μικρό ύψος. Τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δε, προερχόμενα από τις κάμερες ασφαλείας των διυλιστηρίων, αποκαλύπτουν σχετικά χαμηλές ταχύτητες πλεύσης, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα μέρος τουλάχιστον των όπλων που έπληξαν τις εγκαταστάσεις της Aramco, ήταν UAV φορτωμένα με εκρηκτική ύλη…

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.