«Αντάρτικο» στο SPD απειλεί τον μεγάλο συνασπισμό

«Αντάρτικο» στο SPD απειλεί τον μεγάλο συνασπισμό

του Tobias Buck  – 

Η απότομη αύξηση στις αιτήσεις μελών έχει αυξήσει και τους φόβους ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι αριστερών ακτιβιστών, με σκοπό να βλάψουν τη συμφωνία συνασπισμού ανάμεσα στο SPD και το συντηρητικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ. Η απότομη αύξηση στις αιτήσεις έρχεται μετά τις ενστάσεις της Jusos, της νεολαίας του κόμματος, η οποία κάνει καμπάνια κατά της ηγεσίας της, για να εμποδίσει το νέο «μεγάλο συνασπισμό».

Τις τελευταίες ημέρες, οι ηγέτες της Jusos κάλεσαν τους αντιπάλους αυτής της συμμαχίας να ενταχθούν στο SPD, πριν από το δημοψήφισμα του κόμματος, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού. Η καμπάνια αντικατοπτρίζει τα πρόσφατα γεγονότα στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, όπου αριστεροί υποστηρικτές του ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εντάχθηκαν σε τοπικές οργανώσεις, σε τεράστιους αριθμούς και σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσουν τη θέση του στη δομή του κόμματος.

Στην περίπτωση του SPD, που έχει περίπου 450.000 μέλη, η μετατόπιση του βάρους του κόμματος θα είναι πολύ δυσκολότερη, ειδικά καθώς η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι θέμα εβδομάδων. Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι η καμπάνια της Jusos έχει αποτέλεσμα, με τις τοπικές του κόμματος σε όλη τη χώρα να αναφέρουν ασυνήθιστη άνοδο στις αιτήσεις.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης του SPD στη Βόρεια Ρηνανία/Βεστφαλία -η μεγαλύτερη στη Γερμανία- είπε ότι περίπου 600 άτομα έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο κόμμα, από τη Δευτέρα και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Τα τελευταία χρόνια, το κόμμα έχει κερδίσει κατά μέσο όρο περίπου 4.000 μέλη, μέσα σε μία 12μηνη περίοδο. «Αυτή είναι μεγάλη κούρσα», είπε.

Ο αγώνας για να κρατήσουν το SPD στην αντιπολίτευση -και να αρνηθούν μία τέταρτη εντολή στην καγκελάριο Μέρκελ- δέχθηκε πλήγμα την Κυριακή, όταν το έκτακτο συνέδριο του κόμματος ψήφισε την υποστήριξη της έναρξης των συνομιλιών για τον σχηματισμό συνασπισμού. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο SPD, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της κας Μέρκελ και του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, πρόκειται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα.

Το να ενταχθεί κανείς στο SPD για δύο μήνες -αρκετός μάλλον χρόνος για να συμμετέχει στο δημοψήφισμα- κοστίζει μόνο 10 ευρώ. Και το σλόγκαν -«σταματήστε τον μεγάλο συνασπισμό για ένα δεκάευρω»- και η όλη στρατηγική της Jusos έχουν προκαλέσει σήμερα αντίδραση μέσα στο κόμμα.

Ο Kevin Kühnert, επικεφαλής της Jusos και βασικός παίκτης στην άσκηση κριτικής κατά του μεγάλου συνασπισμού, είπε ότι συμφωνεί πως τα μέλη πρέπει να μοιράζονται τις βασικές αξίες του SPD και να εντάσσονται στο κόμμα λόγω αρχών. Αλλά, μιλώντας στη Rheinische Post, πρόσθεσε: «Εάν αυτά τα μέλη συμφωνούν με τα επιχειρήματά μας μετά και απορρίπτουν τον μεγάλο συνασπισμό, δεν βλέπω πρόβλημα».

Ένας δύσκολος αγώνας

Ο Martin Schulz, ηγέτης του SPD, έχει υποσχεθεί να θέσει σε ψηφοφορία την τελική συμφωνία για τον συνασπισμό στη βάση του κόμματος, όπως και ο προκάτοχός του έκανε το 2013, την τελευταία φορά που το SPD συντάχθηκε με την κα Μέρκελ, ως εταίρος στον συνασπισμό. Εκείνη την εποχή, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κοινών μελών του SPD ψήφισαν υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Φέτος, ωστόσο, οι αξιωματούχοι του κόμματος προβλέπουν έναν πολύ πιο δύσκολο αγώνα. Πολλά μέλη του κόμματος ρίχνουν την ευθύνη για την ιστορική ήττα του SPD στις γενικές εκλογές της περασμένης χρονιάς, τουλάχιστον, εν μέρει, στην προθυμία του να υπηρετήσει ως κατώτερος συνεργάτης των συντηρητικών.

Μια μεγαλύτερη διστακτικότητα παρατηρήθηκε σαφώς, αυτή τη φορά, μεταξύ των αντιπροσώπων, στo συνέδριο της Κυριακής. Παρά τις διακαείς εκκλήσεις από τον κ. Σουλτς και άλλους μεγαλύτερους ηγέτες του κόμματος, μόλις 56% ψήφισε για να υποστηρίξει σε βάθος συνομιλίες με το CDU/SCU.


Πηγή: Financial Times-Euro2day

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι