Απειλούν την Ευρώπη με ορμητήριο την Τουρκία οι τζιχαντιστές
07/11/2018Γράφει ο Karzan Sulaivany –
Η Ολλανδική Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας (AIVD) ανακοίνωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί την Τουρκία ως στρατηγική βάση για την αναδιοργάνωση του, αποτελώντας απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, η AIVD δήλωσε ότι από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης η Τουρκία “υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα εφαλτήριο για έναν πρωτοφανή αριθμό ξένων μαχητών που ταξίδευαν στη Συρία από όλο τον κόσμο”.
“Το Ισλαμικό Κράτος (και η Αλ Κάιντα) χρησιμοποιούν την Τουρκία ως στρατηγική βάση“, ανέφερε η έκθεση. «Από εδώ, το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ανακάμψει, να αναδιοργανώσει και να διαμορφώσει περαιτέρω τον υπόγειο “αγώνα” του στην περιοχή». Η AIVD δήλωσε επίσης ότι η εξτρεμιστική ομάδα μπόρεσε να εκμεταλλευτεί «τη σχετική ειρήνη στην Τουρκία για να σχεδιάσει σχέδια για τις ακόμη υπαρκτές διεθνείς φιλοδοξίες της“.
Σύμφωνα με την ολλανδική υπηρεσία, η τουρκική κυβέρνηση δεν θεωρεί τις τζιχαντιστικές ομάδες απειλή για την ασφάλεια της. “Το γεγονός ότι τα τουρκικά συμφέροντα δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι προβληματικό“, συνεχίζει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές Αρχές δρουν κατά του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα, αλλά δίνουν προτεραιότητα στον αγώνα κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
“Ως αποτέλεσμα, και οι δύο οργανώσεις μπορούν να αναπνεύσουν έχοντας ελευθερία για να μετακινούνται ώστε να συντηρούνται“. Ο Ahmet S. Yayla, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο DeSales, υπογράμμισε την ανισότητα ανάμεσα στους μαχητές του PKK και των μελών του Ισλαμικού κράτους στις τουρκικές φυλακές.
Σύμφωνα με τον Yayla, υπάρχουν πάνω από 10.000 μέλη του PKK σε σύγκριση με 1.350 μαχητές του ISIS στις τουρκικές φυλακές. “Η τρομοκρατία του σαλαφιστών τζιχαντιστών δεν θεωρείται πρωταρχική απειλή από το καθεστώς του Ερντογάν. Η τάση αυτή ξεκίνησε από την αρχή της Αραβικής Άνοιξης», είπε ο Yayla. Ο Yayla, ως πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της τουρκικής Αστυνομίας στο Sanliurfa την περίοδο 2010-2013, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είχε πραγματοποιήσει καμία επιχείρηση εναντίον της Αλ Κάιντα ή των θυγατρικών οργανώσεών της από το 2014 και η οργάνωση “θεωρείται πλέον φιλική“.
Η Αλ Κάιντα “ενημέρωσε ανοιχτά τα μέλη της ότι δεν θα πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει [τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] κατά τις εκλογές ανεξάρτητα από το πώς βλέπουν τη δημοκρατία“, ανέφερε. Επιπλέον, δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν διεξάγει επιθέσεις στην Τουρκία “επειδή είναι ένα φύσει φιλικό σημείο γι’ αυτούς και οι υπηρεσίες πληροφοριών και η επιβολή του νόμου είναι φιλικές προς αυτούς.” “Εκτελούν ενέργειες μόνο εάν είναι πραγματικά απαραίτητο“, πρόσθεσε ο Yayla. “Επιπλέον, τα συλληφθέντα μέλη τους απελευθερώνονται γρήγορα” .
Εν τω μεταξύ, ο κ. Aykan Erdemir, πρώην Τούρκος κοινοβουλευτικός και τώρα ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, δήλωσε στο Κουρδιστάν 24 ότι η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές οργανώσεις ως πιο σημαντική απειλή. Ο Erdemir δήλωσε ότι το ΡΚΚ και η συριακή θυγατρική του, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), “βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υπαρξιακών απειλών” για την Άγκυρα. “Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Τουρκίας είναι γνωστές κατά καιρούς για να κάνουν τα στραβά μάτια στους τζιχαντιστές όσο αρνούνται το PΚΚ“, πρόσθεσε. “Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν ιστορικό επιεικούς μεταχείρισης των τζιχαντιστών ενώ αντίθετα μεταχειρίζονται πολύ σκληρά τους κοσμικούς αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς».
“Τα δύο μέτρα και σταθμά της τουρκικής κυβέρνησης άνοιξαν τον δρόμο για κινητοποίηση των οργανώσεων τζιχαντιστών, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό σε άλλες ομάδες της χώρας“, δήλωσε ο Erdemir στο Κουρδιστάν 24.