Χάσαμε ευκαιρίες να λύσουμε το Κυπριακό; – Μία απάντηση στον Χρ. Ροζάκη

Χάσαμε ευκαιρίες να λύσουμε το Κυπριακό; – Μία απάντηση στον Χρ. Ροζάκη, Λουκής Γ. Λουκαΐδης
Γράφει ο Λουκής Γ. Λουκαΐδης*

 

Πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα το Διεθνές Δίκαιο, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με τον γράφοντα), γνώστης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Χρήστος Ροζάκης, και παρ’ όλα αυτά “έκραξε” μέσω της ΕΡΤ στην Αθήνα, ότι δεν μπορούμε να έχουμε το Κυπριακό εμπόδιο στην προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας γιατί, το Κυπριακό, κατά τον κ. Ροζάκη, είχε πολλές ευκαιρίες να λυθεί και δεν το έπραξε παράδειγμα η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Δικαίωμα του να πιστεύει ότι θέλει, νοουμένου βεβαίως ότι γνωρίζει καλά τα θέματα. Μα δεν τα γνωρίζει. Για το Σχέδιο Ανάν, το οποίο είναι τεράστιος όγκος εγγράφων, ήρθε μια μέρα και μου ζήτησε για να μπορέσει να το “κοιτάξει” διότι δεν είχε πρόσβαση σε αυτό. Το Σχέδιο Ανάν δεν το κοιτάζεις, το μελετάς προσεκτικά ιδίως εάν πρόκειται να το σχολιάσεις. Δεν το μελέτησε. Παρά ταύτα και εκείνος και η σύζυγος του, μόλις με είδαν μετά την δημοκρατική απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό, μου είπαν κακώς το απορρίψετε.

Ξέρετε τι έγγραφε και που κατέληγε αυτό το Σχέδιο; Στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Ασυμβίβαστο με όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελούσε ύβρη στα στοιχειώδεις δικαιώματα του ταλαίπωρου ελληνικού κυπριακού λαού. Μέχρι του σημείου που οι ίδιοι που το συνέταξαν, μετά την απόρριψη του από τον κυπριακό λαό το κατέκριναν.

Για παράδειγμα βλέπε τι είπε ο κ. Didier Pfirter ο οποίος διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος για την σύνταξη του Σχεδίου σε ένα άρθρο του το 2007 προς τιμή του φίλου του Προέδρου του ΕΔΑΔ. (το άρθρο του δημοσιεύθηκε στο Human Rights Democrasy and the Rule of Law: Liber amicorum Luzius Wildhaber, 2007, p.595 et seq). Συνιστώ στον κ. Ροζάκη εκτός από το Σχέδιο, να διαβάσει και αυτό το άρθρο το οποίο καταλήγει στην εξής κριτική: «Κάτω από ομαλές συνθήκες φαίνεται κυριολεκτικά αδύνατο να βρεθεί ένα νόμιμο δημόσιο συμφέρον που θα ήταν αρκετά ισχυρό για να δικαιολογήσει μια τέτοια δραστική επέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Και άλλοι διεθνολόγοι κατέκριναν το Σχέδιο διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το είχαν μελετήσει και ασπάζονταν αρχές του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου τις οποίες δεν διδάσκουν απλώς στα Πανεπιστήμια, αλλά οι ίδιοι πιστεύουν σ’ αυτές.

Για το Κραν Μοντανά πληροφορήθηκα πλήρως για τα πρακτικά της συνάντησης και παρόλη την καλή μου διάθεση να ερμηνεύσω θετικά μια προσπάθεια για την λύση του προβλήματος της πατρίδας μου, δεν βρήκα να είχε η προσπάθεια πλησιάσει σε μια τέτοια λύση. Και όταν λέω λύση, δεν εννοώ οποιαδήποτε διευθέτηση. Εκτός αν ο κ. Ροζάκης εννοεί την λύση μια οποιαδήποτε λύση για να μπορούν να ησυχάσουν από το Κυπριακό.

Με τέτοιους συνηγόρους…

Εγώ είμαι πολύ υπέρ της ελευθερίας του λόγου και μάλιστα της τολμηρής έκφρασης του λόγου αλλά αυτά που μας λέει ο κ. Ροζάκης υπονομεύουν αρχές και δικαιώματα ενός λαού που τυγχάνει να είναι Ελληνικός. Μπορεί ο κος Καθηγητής να μην είναι τόσο Έλληνας όσο οι Ελληνοκύπριοι και συνεπώς να μην νοιώθει την αδικία που προσπαθούν για χρόνια να του επιβάλουν. Να σας θυμίσω το 1974 που μας στείλατε την ελληνική Χούντα πόσο μας πλήγωσε και πόσο κακό μας έκανε. Ο Παττακός, ο Ιωαννίδης, ο Παπαδόπουλος και άλλοι. Ζητήσατε συγγνώμη από τον κυπριακό λαό;

Εμείς χάσαμε ευκαιρίες να λύσουμε το Κυπριακό ή μήπως η ελληνική κυβέρνηση που μας άφησε στο έλεος του Θεού κατά την εισβολή του 1974; Και υπενθυμίζω και την Συμφωνία της Ζυρίχης. Τουρκική δεν ήταν παρά μάλλον ελληνική; Και ενώ προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και λέμε στους ξένους ότι δεν φταίμε εμείς αλλά οι Τουρκοκύπριοι, επιχείρημα το οποίο δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση εσείς κ. Ροζάκη, υπονομεύετε τις συνομιλίες αυτές δίδοντας χέρι βοηθείας στους Τούρκους συνομιλητές. Και είσαστε και διεθνολόγος και ανήκετε στον ελληνικό πληθυσμό στην Ελλάδα.

Με τέτοιους συνηγόρους δεν θα βρούμε το δίκαιο μας. Ώστε είμαστε εμπόδιο στις ελληνικές προσδοκίες με τους συμμάχους σας τους Τούρκους και τους φίλους σας τους Αμερικανούς; Κύριε Ροζάκη η ζωή είναι μικρή και η αξία της είναι η πειθαρχία στην πρόοδο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του Διεθνούς Δικαίου στους λαούς. Εσείς είπατε ότι είπατε για το Κυπριακό για να δείξετε την τόλμη σας να εκφραστείτε εναντίον των αξιών αυτών. Κατά την γνώμη μου και άλλων πολλών που ασχολήθηκαν με εσάς χάσατε ότι κερδίσατε από την ζωή. Ρίξετε ένα βλέμμα στην καημένη την Κύπρο και μπορεί κάτι να καταλάβετε. Πάντως, δεν μπορείτε να λέτε πλέον ότι είστε διεθνολόγος ή υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κρίμα…

Πηγή:https://www.philenews.com/


Ο Λουκής Γ. Λουκαΐδης είναι δικηγόρος, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι