Δέκα λόγοι για να μην πάρει η Τουρκία F-35

-
250

Γράφει ο Εφραίμ Ίμπαρ

Το F-35, το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς, είναι ίσως το καλύτερο του κόσμου. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε ήδη επιχειρησιακά τα δικά του.

Η Τουρκία σχεδιάζει την απόκτηση τουλάχιστον 100 F-35A με τις παραδώσεις να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το 2019. Η παράδοση ενός τέτοιου μαχητικού στην Τουρκία, μια χώρα με αυταρχική, ισλαμιστική ηγεσία, είναι μεγάλο σφάλμα.

Αναξιόπιστη και απειλητική

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει εδώ και καιρό να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης, αν και επισήμως παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει υποκύψει στις οθωμανικές και ισλαμιαστικές σειρήνες και φαίνεται να έχει αυτοκρατορικές βλέψεις.

Δαπανά τεράστια ποσά για προμήθειες όπλων και αναπτύσσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με στόχο την προβολή ισχύος και πέραν των συνόρων της. Παρεμβαίνει στρατιωτικά σε Ιράκ και Συρία και επιτίθεται στους εκεί Κούρδους οι οποίοι ήταν σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά του ΙΚ. Υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές στην Συρία ίσως και να πολέμησαν κατά των Αμερικανών.

Η Τουρκία είναι επίσης απολύτως εχθρική στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, υπογραμμίζοντας την θέληση της Τουρκίας για αναθεώρηση των υπαρχόντων συνόρων.

Τρομοκρατεί την Κύπρο και στέλνει το ναυτικό της να παρέμβει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία παράλληλα αμφισβητεί τη νομιμότητα του Αιγυπτίου προέδρου αλ Σίσι, ενώ αντιτίθεται στην απομόνωση του Κατάρ – μιας χώρας που στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα - από την Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι τεταμένες. Την ίδια ώρα η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ έχουν αποτύχει να διαμηνύσουν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους στην Άγκυρα, επιτρέποντας στην Τουρκία να προωθεί πολιτικές αντίθετες στα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν έχει νόημα η ενίσχυση της Τουρκίας και ειδικά η πώληση F-35 στην Τουρκία πρέπει να σταματήσει.

Ο δεκάλογος της μη πώλησης

Υπάρχουν 10 λόγοι για αυτό:

1. Η πώληση των F-35 έχει την έννοια της ενίσχυσης των συμμάχων των ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν δικαιολογεί πλέον αυτόν τον τίτλο.

2. Η παράδοση στην Τουρκία των F-35 θα δείξει στήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία του Ερντογάν. Η Τουρκία όμως καθίσταται όλο και περισσότερο ένα αυταρχικό, ισλαμιστικό κράτος. Η πολιτική ζωή ομοιάζει με αυτή της Ρωσίας του Πούτιν και οι στρατιωτικοί έχουν υποταχθεί στους ισλαμιστές.

3. Η παράδοση των F-35 θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Ίσως ο Ερντογάν αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει στην ανατολική Μεσόγειο ή στη Μέση Ανατολή, ή για να περιορίσει, ή ακόμα και να επιτεθεί στο Ισραήλ.

4. Η σχεδιαζόμενη παράδοση συστημάτων S-400 στην Τουρκία καθιστά την πώληση F-35 προβληματική και υπάρχει κίνδυνος το λειτουργικό σύστημα των μαχητικών να πέσει στα χέρια των Ρώσων.

5. Η Τουρκία μπορεί να διευκολύνει τη Ρωσία παραχωρώντας της πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τα αμερικανικά όπλα του μαχητικού.

6. Υπάρχει κίνδυνος διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών και τεχνικών δεδομένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στο Ιράν.

7. Το Εσκί Σεχίρ έχει επιλεγεί για την κατασκευή των κινητήρων των F-35 και για την συντήρηση όλων των Ευρωπαίων χρηστών. Αυτό είναι λάθος και προκαλεί λογιστική εξάρτηση από μια χώρα με αβέβαιη πολιτική.

8. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία και να ενισχύσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία, μειώνοντας την τουρκική εξάρτηση από το εξωτερικό και αφήνοντάς της ελευθερία κινήσεων.

9. Τα οικονομικά οφέλη από την πώληση των F-35 στην Τουρκία εκτιμώνται στα 12 δισ. δολάρια. Δεν είναι λοιπόν σοφό να προσφέρεις τέτοιο πλεονέκτημα σε μια χώρα με τέτοια συμπεριφορά.

10. Οι πωλήσεις όπλων πρέπει να γίνονται με βάση πολιτικές και στρατηγικές παραμέτρους. Ο φόβος των Αμερικανών ότι θα χάσουν την τουρκική αγορά όπλων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το αρνητικό στρατηγικό αποτέλεσμα της πώλησης.

Κατά συνέπεια τα F-35 δεν πρέπει να πάνε στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: imra