Δεν χρειάζεται κανένα Grexit

-
12

του Αλέξανδρου Κάντζη

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Εάν είναι έτσι τώρα είναι η ώρα να "βγάλουμε φτερά". Τώρα πολλοί λένε ότι χρεοκοπία είναι αναπόφευκτο γεγονός. Στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα υπάρχουν πολλά.

Πιστεύω όμως ότι εκείνο που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι να δείξουμε ότι είμαστε δυνατοί, ότι μπορούμε να βάλουμε μπροστά την οικονομία μας, ότι θέλουμε να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Όποιες υποχρεώσεις θα συμφωνηθούν τελικά ότι χρωστάμε, μετά από διαπραγματεύσεις.

Αν είσαι "πεθαμένος" και με τα λόγια προσπαθείς να πείσεις ότι έχεις ένα "βιώσιμο χρέος" σε εκείνους που ξέρουν καλύτερα από σένα ακόμα και το πότε πας στην τουαλέτα νομίζοντας ότι θα τους κοροϊδέψεις απλά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σοκ, που γρήγορα, άμεσα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάταξης της οικονομίας μας.

Τι πρέπει να γίνει

Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι εάν το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά εάν η Ελλάδα θα γίνει μια βιώσιμη χώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει μια πραγματική διαπραγμάτευση. Για να είναι όμως πραγματική και σκληρή η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει, οπωσδήποτε, ένα εναλλακτικό πλάνο.

Διαφορετικά η όποια διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί στην αποτυχία και σε λύσεις στις οποίες πιθανόν να θέλουν να μας σπρώξουν, π.χ να φύγουμε με δική μας απόφαση από την ευρωζώνη και το ευρώ. Για το λόγο αυτό υπάρχει, από το 2011, μιά πρόταση που μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν εναλλακτικό πλάνο για την διαπραγμάτευση. Η πρόταση είναι η έκδοση ενός αναπτυξιακού ομολόγου σε ευρώ, με χρήση σαν παράλληλο νόμισμα, με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα επιτυγχάνει τα ακόλουθα:

Πρώτο: Αδυναμία να πληθωριστεί γιατί το δικό μας ομόλογο σε ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί σαν παράλληλο νόμισμα θα καλύπτεται από αξίες ακινήτων, ενώ το κοινό νόμισμα το € κάνενα κάλυμμα αξιών δεν το υποστηρίζει.

Δεύτερον: Χρήση μόνο για αποκατάσταση χαμηλόμισθων (μέχρι 750 €) και χαμηλοσυνταξιούχων και όχι για αδιάκριτες αυξήσεις μισθών, συντάξεων και άλλων καταναλωτικών αναγκών του δημοσίου.

Τρίτον: Δημιουργία μιας ή περισσότερων αναπτυξιακών τραπεζών για ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας (τουρισμός, μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, έρευνα, start-up, αγροτική παραγωγή κλπ).

Τέταρτο: Έμμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να χαριστεί ούτε 1 € σε κανέναν, με ανακεφαλαιοποίηση και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στους παραγωγικούς τομείς μετά από δεσμευτικά business plan βιωσιμότητας, ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Πέμπτο: Συγχρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τέτοια έργα είναι ήδη σχεδιασμένα και μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα την ελληνική οικονομία στους τομείς του τουρισμού, των Μικρομεσαίων Μεταποιητικών επιχειρήσεων και της αγροτικής παραγωγής.

Έκτο: Το ομόλογό μας έχει "διπλή" αξία . Μια άμεση μετρητά σε €, γιά την αξία του δημόσιου ακινήτου που θα δοθεί ως αντιπαροχή προς ανάπτυξη, για 50, πχ, χρόνια (ένα δημόσιο ακίνητο χαμηλής αξίας και όχι κάποιο φιλέτο) και μιά δεύτερη, για κάλυψη του ομολόγου που θα εκδοθεί, με την αξία που θα έχει αυτό το δημοσιο ακίνητο, μετά την αξιοποίηση του, μετά απο 50 χρόνια υπολογίζοντας ετήσιο πληθωρισμό 3% (τον προβλεπόμενο από την ΕΕ).

Έβδομο: Ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς τομείς λόγω αδυναμίας χρήσης του ομολόγου για εισαγωγές. Με τον σωστό σχεδιασμό τα αποτελέσματα της ανάταξης της οικονομίας μπορούν να φανούν σε διάστημα μηνών.

Όχι διπλά νομίσματα

Το σημαντικό είναι ότι οι λύσεις αυτές και γιά τη ρευστότητα καί γιά τα έργα δεν χρειάζονται να έχουν την έγκριση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των άλλων εταίρων. Αρκεί η δική μας απόφαση. Διπλά και παράλληλα νομίσματα χρησιμοποιούνται σε αρκετές χώρες. Εκεί όμως έχουν μια οικονομία η οποία δουλεύει και δεν έχουν τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς.

Με το τεράστιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ. Το ποσοστό της ανεργίας και την αποδιοργάνωση της κοινωνίας μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραία προβλήματα. Γνωστά σε όλους. Θέλοντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά πρέπει να αποκτήσουμε ένα "δυνατό εργαλείο" για την ανάπτυξη της οικονομίας με ανάπτυξη και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κανένα διπλό ή παράλληλο νόμισμα που απλά θα βελτιώνει σταδιακά την οικονομία μας σε ένα βάθος χρόνου δεν θα μας σώσει.

Πρώτα προετοιμάζουμε προτάσεις αι έτοιμους φακέλους για την προσέλκυση επενδύσεων και μετά, επιθετικά, αναζητούμε επενδυτές. Τι το θέλουμε το πετρέλαιο εάν αναλογιστούμε ότι ένα ατύχημα θα είναι καταστροφικό.

Το δικό μας πετρέλαιο είναι ο τουρισμός και τα τουριστικά real estate. Είναι πολύ μεγάλο λάθος μας που έχουμε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχυ των εισπράξεων από τον τουρισμό. Αντί για 10 δισ. ευρώ ανά χρόνο έπρεπε ο στόχος να είναι τα 30 δισ. έως 40 δισ. ευρώ έτσι που σε 30 χρόνια θα μας έδιναν 1 τρισ. ευρώ και μάλιστα αειφόρα.

Στοχεύαμε στα 200 δισ. ευρώ των υδρογονανθράκων που με τις σημερινές τιμές ούτε κλάσμα αυτών δεν πρέπει να προσδοκούμε.

Η συγκυβέρνηση σίγουρα δεν έψαξε να βρεί λύσεις. Αρκέστηκε σε ισοδύναμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω εάν έχει λύσεις σαν αυτές. Λύσεις βρίσκονται. Πιστεύω όμως ότι έχει ανθρώπινες προτεραιότητες. Πρώτα να σωθούν τα παιδιά μας και μετά να βρεθούν οι τρόποι που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές μας.

Το αντίθετο είναι έγκλημα

Δυναμώνοντας εσωτερικά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε έχοντας, αφενός, ισχυρά επιχειρήματα για την λάθος δομή του ευρώ και τις συμφωνίες του Maastricht, (ήδη το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι) και αφετέρου να συσπειρώσουμε τις υπόλοιπες χώρες του νότου που έχουν τα ίδια προβλήματα με τα δικά μας. Ζητιανεύοντας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.

Επιστρέφοντας στη δραχμή είναι σαν να αυτοκτονούμε σαν χώρα και να υποθηκεύουμε τις επόμενες γενιές, που ήδη χρωστάνε πριν γεννηθούν. Η Λύση που προτείνουμε έχει ΜΟΝΟ πλεονεκτήματα. Έκδοση αναπτυξιακού ομολόγου σε ευρώ με χρήση του σαν παράλληλο νόμισμα, καλυμμένου με ισχυρές αξίες γης.

Το ευρώ θα αλλάξει και πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της αλλαγής του. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το μεγάλο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

Ας συνυπολογίσουμε και τις οποίες γεωπολιτικές παραμέτρους που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Ή Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την δημιουργία πλούτου για όλους. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε εμείς, για μας και τα παιδιά μας, και να μην αφήσουμε να το αξιοποιήσουν οι άλλοι, όταν θα τους έχουμε ξεπουλήσει όλα τα φιλέτα της πατρίδας μας.

* Ο Αλέξανδρος Κάντζης είναι Μηχ.- Ηλεκτ. ΕΜΠ. - Πρόεδρος Υπεργολαβικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.


Πηγή: Capital.gr