Διασπασμένη η τουρκική αντιπολίτευση δεν μπορεί έναντι Ερντογάν

-
68

Γράφει η Amberin Zaman

Μετά από μια επίδειξη ενότητας η τουρκική αντιπολίτευση επιστρέφει στα παλιά; Η ερώτηση γεννάται καθώς η Μεράλ Ασκενέρ, η υποψήφια πρόεδρος του «Καλού» Κόμματος επιτέθηκε στον Μουχαρέμ Ιντζέ το υποψήφιο του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξή της η Ασκενέρ είπε πως αν περάσει ο Ιντζέ στον δεύτερο γύρο θα χάσει από τον Ερντογάν, ενώ αν περάσει η ίδια θα τον κερδίσει. Οι ισχυρισμοί της όμως δεν τεκμηριώνονται από πολλές δημοσκοπήσεις. Για την ώρα όλα δείχνουν επικράτηση Ερντογάν στον δεύτερο γύρο.

Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές το καλύτερο δώρο των αντιπάλων του στον Ερντογάν είναι να στραφεί ο ένας κατά του άλλου και αυτό ακριβώς φαίνεται πως κάνει η Ακσενέρ.

Ασκενέρ, Ιντζέ, Ντεμιρτάς

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η Ασκενέρ λαμβάνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 11,2%, δηλαδή περίπου το μισό από τον Ιντσέ που λαμβάνει 20,1%. Η Ασκενέρ δηλαδή λαμβάνει ποσοστό χαμηλότερο και από αυτό του φυλακισμένου Κούρδου υποψήφιου Ντεμιρτάς.

Η στάση της μόνο ως αγνωμοσύνη μπορεί να μεταφραστεί. Το κόμμα της μπόρεσε να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές μόνο μετά την απόφαση του CHP να της δώσει 15 βουλευτές του. Έτσι το «Καλό» Κόμμα απέκτησε τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές βάσει του τουρκικού νόμου.

Από την άλλη πλευρά ο Ιντζέ τα πηγαίνει καλύτερα από ότι περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι στο κόμμα του. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όργωσε την Τουρκία υποσχόμενος να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, να δώσει καλύτερους μισθούς, να βελτιώσει την εκπαίδευση.

Υποσχέθηκε ακόμα να επιτρέψει την κουρδική γλώσσα στην εκπαίδευση και να λύσει το Κουρδικό με διάλογο. Το κουρδικό HDP δήλωσε από την πλευρά του πως στον δεύτερο γύρο θα υποστηρίξει τον Ιντσέ. Αναλυτές αναφέρουν πως ο Ιντζέ δεν πρέπει να εμπλακεί στο παιχνίδι της καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση έχει πιθανότητες έναντι του Ερντογάν.

Δεν αποσπούν ψήφους από τον Ερντογάν

Το πρόβλημα όμως αμφοτέρων και του Ιντζέ και της Ασκενέρ είναι ότι δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν ψήφους από το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την πτώση της λίρας.

Αν και ο Ιντζέ εμφανίζεται καλός μουσουλομάνος που δεν χάνει ποτέ την προσευχή της Παρασκευής και η μητέρα του οποίου φορά μαντήλα, στα μάτια των οπαδών του Ερντογάν αντιπροσωπεύει έναν επιθετικό κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που αντιμετωπίζει το Ισλάμ ως απειλή.

Το ίδιο και ο κοσμικός εθνικισμός της Ασκενέρ που έχει ελάχιστη απήχηση στους πιστούς μουσουλμάνους.Τι πρόκειται λοιπόν να γίνει;

Οι θρησκευόμενοι Κούρδοι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον Ερντογάν και να στηρίξουν το HDP λόγω της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν και της συμμαχίας του με τους Εθνικιστές του Μπαχτσελί. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Θα στηρίξουν το Κόμμα της Ευημερίας του Τεμέλ Καραμολάογλου ή το μικρό κουρδικό ισλαμιστικό κόμμα Huda – Par που όμως έχει ανακοινώσει πως στηρίζει τον Ερντογάν; Σε κάθε περίπτωση λίγοι θα ψηφίσουν υπέρ της Ασκενέρ.

ΠΗΓΗ: .al-monitor

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.