Δισεκατομμυριούχοι που το 2017 έγιναν πλουσιότεροι
28/12/2017Της Deniz Cam –
Το 2017, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να ενισχύονται και η κινεζική αγορά ακινήτων σημείωσε μια σταθερή ανοδική “έκρηξη” -όλα αυτά βοήθησαν τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου να γίνουν μεγαλύτερες από ποτέ.
Το Forbes παρακολούθησε την καθαρή αξία περισσότερων από 2.000 δισεκατομμυριούχων το 2017. Οι 10 δισεκατομμυριούχοι με τα μεγαλύτερα κέρδη πρόσθεσαν συνολικά 204 δισ. δολάρια στις περιουσίες τους, συγκριτικά με κέρδη μόλις 74,7 δισ. δολαρίων το 2016. Το Forbes υπολόγισε τα κέρδη τους στο διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 14ης Δεκεμβρίου του 2017.
Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη από τον Οκτώβριο, ηγείται της λίστας. Ο Bezos, η καθαρή αξία του οποίου αυξήθηκε κατά 33,8 δισ. δολάρια χάρη στην άνοδο της μετοχής της Amazon, είναι ένας από τους τρεις Αμερικανούς μεταξύ των 10 πιο κερδισμένων δισεκατομμυριούχων. Οι υπόλοιποι επτά προέρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ινδού μεγιστάνα στους κλάδους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τηλεπικοινωνιών Mukesh Ambani. Η αυξανόμενη τιμή της μετοχής του ομίλου του, Reliance Industries, “ανέβασε” τον Ambani στους 20 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.
1. Jeff Bezos
+33,8 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 98,6 δισ. δολάρια
Η Amazon του Bezos διανύει μία χρονιά ρεκόρ: η μετοχή της σημείωσε κέρδη 60% από την 1η Ιανουαρίου. Η μετοχή σημείωσε άνοδο 13% σε μόλις μία ημέρα, στις 26 Οκτωβρίου, όταν ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αυτή ήταν και η μέρα που ο Bezos, ο οποίος κέρδισε 7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ένα τίτλο τον οποίο διατήρησε έκτοτε.
2. Hui Ka Yan
+27,4 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 36,5 δισ. δολάρια
Είναι ο πλουσιότερος μεγιστάνας στον κλάδο των ακινήτων, καθώς η περιουσία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Το “άλμα” της περιουσίας του συνδέεται εξ ολοκλήρου με την ενίσχυση της τιμής των μετοχών της Evergrande Group κατά 400%, ιδίως αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα τον Ιούλιο για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2017, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 115% και τα καθαρά κέρδη κατά 224%. Ο όμιλος που δραστηριοποιείται στο real estate διατηρεί εμπορικά και κατοικήσιμα ακίνητα σε περισσότερες από 200 πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα. Διαχειρίζεται επίσης την Evergrande Health, η οποία συνεργάζεται με το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα.
3. Bernard Arnault
+23,6 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 40,3 δισ. δολάρια
Ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μόδα, ο Arnault αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από την συμμετοχή του στην Christian Dior. Οι μετοχές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 52% από την αρχή του έτους, αξίζουν σήμερα 47 δισ. δολάρια. Ο Arnault διατηρεί επίσης μεγάλο μερίδιο στη LVMH, τον όμιλο πολυτελών ειδών που διαχειρίζεται από το 1989. Η μετοχή της LVMH, η οποία ελέγχει 70 κορυφαία brands, συμπεριλαμβανομένων των Dom Perignon, Bulgari, Louis Vuitton και Tag Heuer, έχει ενισχυθεί περίπου 35% για το έτος μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.
4. Mark Zuckerberg
+23,6 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 72 δισ. δολάρια
Η Facebook του Zuckerberg βρέθηκε σε σταθερή ανοδική πορεία το 2017 και η μετοχή της αυξήθηκε σχεδόν κατά 60%, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση διαφήμισης στην εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan, ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν το 99% των μετοχών τους στη Facebook για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο Zuckerberg ζήτησε επίσης τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας μετοχών, η οποία θα του επέτρεπε να διατηρήσει το δικαίωμα να ελέγχει με την ψήφο του την εταιρεία. Μετά από δημόσια κατακραυγή, ο Zuckerberg, ο οποίος συνίδρυσε τη Facebook το 2004 σε ηλικία 19 ετών και κατέχει περίπου το 17% της εταιρείας, άλλαξε σχέδια τον Σεπτέμβριο. Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιταχύνει τις φιλανθρωπικές δράσεις του και θα πουλήσει 35 έως 75 εκατομμύρια μετοχές της Facebook τους επόμενους 18 μήνες για να χρηματοδοτήσει διάφορους σκοπούς.
5. Ma Huateng
+21,8 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 44,3 δισ. δολάρια
Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος από τον κλάδο της τεχνολογίας Ma Huateng και η Tencent Holdings, της οποίας ο Ma είναι πρόεδρος, “κυνηγούν” τη δημιουργία viral εφαρμογών επικοινωνίας αλλά και διάφορων επιτυχιών στο διαδίκτυο από το 2011. Η Tencent – η οποία βρίσκεται πίσω από μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας, τη WeChat (με περισσότερους από 960 εκατ. χρήστες) – επένδυσε στην Snapchat πριν εισαχθεί στο χρηματιστήριο και στη συνέχεια απέκτησε το 12% της μητρικής της εταιρείας, Snap, τον Νοέμβριο. Αν και η μετοχή της Snap υποχώρησε κατά 35% από την IPO τον Μάρτιο, η μετοχή της Tencent ενισχύθηκε περισσότερο από 100%.
6. Mukesh Ambani
+18 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 41,1 δισ. δολάρια
Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2010, ο Ambani επιστρέφει στις θέσεις των κορυφαίων 20 για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Η άνοδός του στη λίστα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση άνω του 65% των τιμών των μετοχών της Reliance Industries, η οποία οφείλει την επιτυχία της στα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους στις δραστηριότητές της στα πετροχημικά. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στο υπερ-ανταγωνιστικό τηλεπικοινωνιακό τοπίο της Ινδίας με μια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών που προσφέρει υπηρεσίες σε λογικές τιμές, τη Jio. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και η υπηρεσία 4G της έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 146 εκατομμύρια πελάτες.
7. Carlos Slim Helu & η οικογένειά του
+ 15,3 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 65,1 δισ. δολάρια
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, Carlos Slim Helu, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για τελευταία φορά το 2011 και έκτοτε η θέση του στη λίστα έχει αντικατασταθεί από ονόματα όπως ο “ορκισμένος” επενδυτής Warren Buffett και ο Ισπανός μεγιστάνας στις λιανικές πωλήσεις Amancio Ortega. Η τιμή της μετοχής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών του Slim, América Móvil, βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά τον Νοέμβριο του 2016 μετά από 13 μήνες πτώσης, αλλά η εταιρεία ήταν σε θέση να επανέλθει: Στις αρχές του 2017, ανέκαμψε το μεξικάνικο πέσο και η εταιρεία του Slim ανακοίνωσε “καθησυχαστικά” αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
Παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος ασύρματων τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης στη Λατινική Αμερική και η τιμή της μετοχής της América Móvil ενισχύθηκε κατά 50% από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Slim κατέχει επίσης το 17% των New York Times, με τη μετοχή να έχει σημειώσει το καλύτερο έτος της από το 2013.
8. Yang Huiyan
+14,8 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 22,8 δισ. δολάρια
Η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία, η Yang Huiyan είδε την καθαρή της αξία σχεδόν να τριπλασιάζεται φέτος, χάρη στην εκρηκτική άνοδο της αγοράς ακίνητων της Κίνας. Η Yang, η οποία κατέχει το 57% της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Country Garden Holdings – η μετοχή της οποίας αυξήθηκε κατά 201% το 2017, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στον πατέρα της Yeung Kwok Keung. Ο Keung ίδρυσε την Country Garden Group πριν από 20 χρόνια και ενέγραψε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2007. Η εταιρεία έχει υπογράψει 384 projects σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει πουλήσει 3 εκατομμύρια σπίτια από το 1997.
9. Larry Ellison
+13,3 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία: 61 δισ. δολάρια
Ο Ellison ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού του, Oracle, το 1977 και την ανέπτυξε σε έναν γίγαντα αξίας 202 δισ. δολαρίων (κεφαλαιοποίηση αγοράς) με μια μετοχή που ενισχύεται συνεχώς ακόμη και 40 χρόνια αργότερα. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, η μετοχή της Oracle ενισχύθηκε κατά 30%. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο των αγορών στις 14 Δεκεμβρίου, η Oracle ανέφερε ότι οι υπηρεσίες cloud απέφεραν λιγότερα έσοδα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Η τιμή των μετοχών υποχώρησε σχεδόν 4% την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, αφαιρώντας 2 δισ. δολάρια από την περιουσία του Ellison.
10. Francois Pinault & η οικογένειά του
+12,5 δισ. δολάρια
Καθαρή αξία (στις 14 Δεκεμβρίου 2017): 27,3 δισ. δολάρια
Ένα βράδυ του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη ένας μυστηριώδης αγοραστής πλήρωσε το ποσό-ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων για έναν από τους λίγους διασωθέντες πίνακες του Leonardo da Vinci, τον Salvator Mundi, στην αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Christie’s του Francois Pinault. Ο οίκος είναι ένα από τα πολλά επώνυμα εμπορικά σήματα που κατέχει ο Pinault και η οικογένειά του. Υπό την ομπρέλα του διεθνούς πολυτελούς ομίλου Kering, η οικογένεια διαχειρίζεται εμπορικά σήματα με είδη πολυτελείας, όπως αυτά των Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen και Saint Laurent. Το 2017, οι μετοχές της Kering αυξήθηκαν κατά 80% κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων της Gucci.
Πηγή: Capital.gr-Forbes