Δωρεάν οπλικά συστήματα αξίας 38 δισ. δολ. για Ισραήλ, αλλά για Ελλάδα…

Δωρεάν οπλικά συστήματα αξίας 38 δισ. δολ. για Ισραήλ, αλλά για Ελλάδα...

Μια εξαιρετικά διδακτική για την Ελλάδα είδηση μας έρχεται από το Ισραήλ. H εφημερίδα “The Jerusalem Post”, δημοσιοποίησε την απόφαση των Eνόπλων Δυνάμεων -που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση- για προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. H προμήθεια τους θα καλυφθεί από τη δωρεάν βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους 38 δισ. δολ. σε βάθος δεκαετίας (2019-2028). Ήτοι, 3,8 δισ. δολ. σε ετήσια βάση. ύψους 38 δισ. δολαρίαων!

Προτού αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του εντυπωσιακού εξοπλιστικού πακέτου που θα καλυφθεί από αυτά τα κονδύλια, μας δίδεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναφερθούμε στην Ελλάδα. Έχει “μαλλιάσει η γλώσσα” του Defence-point.gr να επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το νέο γεωστρατηγικό τοπίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ζητήσει την πρόσβαση, και ουδείς τους έχει αρνηθεί, σε στρατιωτικές βάσεις ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας του ελληνικού χώρου, στο πλαίσιο της δημιουργίας εναλλακτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαχρονικών τουρκικών εκβιασμών. Μέχρι στιγμής όμως και πέραν επουσιωδών εξαιρέσεων, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα παραμένει… θεωρητική.

Η χώρα μας, που έχει απόλυτη ανάγκη μαζικού επανεξοπλισμού ελέω της 15ετούς παραμέλησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει λάβει καμία σοβαρή βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δωρεάν βοήθεια από τους Αμερικανούς ύψους 2 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση λαμβάνει και η Αίγυπτος.

Δηλαδή για αν το καταλάβουμε επιτέλους: Τα “κλειδιά” του ελέγχου της Βόρειας Ελλάδας στη Μαύρη θάλασσα, στα Βαλκάνια, η φιλοξενία αγωγών επιθυμητών από την Ουάσιγκτον, χωρίς καν να εισπράττονται κανονικά τέλη διέλευσης, η αξιοποίηση του “αβύθιστου αεροπλανοφόρου” με το όνομα “ΚΡΗΤΗ” και όχι μόνο, δεν κατατάσσουν την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών που δικαιούνται να λάβουν την ανάλογη υποστήριξη;

Ασχολούμενοι μόνο με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση, καθώς ούτως ή άλλως η αμερικανική αμυντική βιομηχανία έχει προνομιακή πρόσβαση στην ελληνική εξοπλιστική αγορά, από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε…

Από τα μαζικά προγράμματα αναβάθμισης του στόλου των F-16; Από την επιθυμία της Ελλάδας να μπει στο πρόγραμμα του F-35 με μια μοίρα σε πρώτη φάση, αν και η λογική από κάθε άποψη συνηγορεί υπέρ του να γίνει 20ετής προγραμματισμός και συγκέντρωση σε μια πολυετή παραγγελία του συνόλου της απαίτησης, διότι οι προμήθειες σε δόσεις φτωχαίνουν τις χώρες και κάνουν πλούσιες τις εταιρίες;

Από την ανάγκη αναβάθμισης των πυραυλικών συστημάτων ATACMS; Από την ανάγκη ελικοπτέρων γενικής χρήσης; Από την αδυναμία υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache που έχει σταματήσει η Boeing και με το που απευθυνθήκαμε στους Ισραηλινούς ζητούν χρήματα για να το επιτρέψουν ως κατασκευαστές; Κι όχι μόνο…

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx