Η Δύση, ο Ντούγκιν, η Ευρασία και η ρωσoτουρκική φιλία

Πόρτα Πούτιν στον Ερντογάν στην σύνοδο της Τεχεράνης

Γράφει ο Yusuf Selman Ιnanç  – 

Λίγο λιγότερο από έναν αιώνα πριν Βρετανία και Γαλλία υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Όταν η Τουρκία προχωρούσε σε συμμαχία με τη Γερμανία μέσω της εμπέδωσης εμπορικών σχέσεων και αγορών όπλων, η προφανής απειλή ήταν η Ρωσία.

Όλη η Ευρώπη φοβόταν ότι η Ρωσία θα εξαφανίσει την τουρκική παρουσία στην Ανατολή, θα φτάσει στις συριακές ακτές και θα ανοίξει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τότε η Σοβιετική Ένωση κυριαρχούσε σε μουσουλμανικές χώρες όπως η Συρία, η Αίγυπτος ή η Υεμένη.

Εμπόριο και πολιτική

Η Τουρκία λειτουργούσε ως φράχτης στην σοβιετική επιρροή, λαμβάνοντας για αντάλλαγμα μεγάλη βοήθεια από τη Δύση που την θεωρούσε «οχθρό του ελεύθερου κόσμου». Κατά συνέπεια οι ρωσοτουρκικές σχέσεις διαμορφώθηκαν κατά βάσει από τη Δύση. Από την στιγμή της ανόδου στην εξουσία του ΑΚΡ υπήρξε προσπάθεια της Άγκυρας να ξεχωρίσει το εμπόριο από την εξωτερική πολιτική. Με τον τρόπο αυτό παρά τις κρίσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες το εμπόριο ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε.

Υπ’ αυτή την έννοια η Ρωσία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία λόγω της έκτασης και του πληθυσμού της. Το 2002 οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας – Τουρκίας ήταν της τάξης των 4,5 δισ. δολαρίων. Πέρυσι όμως έφτασε τα 25 δισ. δολάρια. Αν αναλογιστεί κανείς τις σκληρές στιγμές στις διμερείς σχέσεις μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά το 2015, το ανωτέρων ποσό φαντάζει ως επιτυχία. Όμως καμία πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη, με τον Ερντογάν να ανακοινώνει πως μέχρι το 2023 θέλει οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Ο Πούτιν, ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που έκανε άνοιγμα προς την Τουρκία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη περί της σπουδαιότητας της Τουρκίας στο περιφερειακό γίγνεσθαι. Η συνεργασία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για πολιτική λύση στην Συρία δείχνει πως η Μόσχα θεωρεί την Άγκυρα στρατηγικό παίκτη στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Τουρκία θεωρεί πως η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ έχουν μόνο δημιουργήσει προβλήματα υποστηρίζοντας τους Κούρδους. Δεν είναι σίγουρο αν η Τουρκία προσβλέπει σε μακροχρόνια συμμαχία με τη Ρωσία καθώς υπάρχουν διαφωνίες για την Συρία, αλλά και για την Κριμαία. Παρά την ένταση και τα προβλήματα υπάρχει η ελπίδα πως Τουρκία και Ρωσία μπορούν να προχωρήσουν μαζί παρακάμπτοντας τους τρίτους. Αυτό απέδειξε και η σύνοδος Rising Eurasia που έγινε στην Αντάλεια.

Ο μεσολαβητής Ραχίμοφ

Ο Αζέρος επιχειρηματίας και φίλος του Πούτιν Ιλχάμ Ραχίμοφ δήλωσε πως οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν θα «δηλητηριασθούν» ξανά από καμιά πολιτική κρίση. Ο Ραχίμοφ είχε λειτουργήσει και ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας ώστε να ξεπεραστεί η κρίση μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24. Ο ίδιος δηλώνει πως το μέλλον των διμερών σχέσεων είναι λαμπρό.

«Η Δύση πιέζει και τις δύο χώρες», είπε ο Ραχίμοφ και μαζί του συμφώνησαν οι περισσότεροι εκ των μετασχόντων χαρακτηρίζοντας τη Δύση ως τον μεγαλύτερο υπονομευτή της ρωσοτουρκικής φιλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υποστηρικτής του Πούτιν Σεργκέι Μπαμπούριν ανέφερε πως υπάρχουν χώρες που εναντιώνονται στη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί και είπε ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Και ο Ντούγκιν!

Ο γνωστός Ρώσος γεωπολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος πιστεύεται πως ενημέρωσε την κυβέρνηση Ερντογάν για το επικείμενο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, έκανε λόγο για κοινή ταυτότητα Ρωσίας και Τουρκίας, τονίζοντας πως πολιτιστικά και ιστορικά υπάρχει κοινό έδαφος.

«Η ρωσοτουρκική φιλία είναι πάνω από εθνικότητα και θρησκεία. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινή μοίρα. Η Ρωσία δεν απευθύνεται μόνο στους σλαβικούς λαούς, αλλά και στους τουρκικούς. Η Ευρωσία δεν καλύπτει μόνο Σλάβους και ορθοδόξους αλλά και τους Τούρκους», είπε.

Στις δε πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή βλέπει ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Ο ίδιος τονίζει πως Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν θέλουν έναν πολυπολικό κόσμο αλλά το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ θέλει έναν μονοπολικό κόσμο. «Από τους μεταξύ μας πολέμους η Δύση κέρδισε. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συγκρούσεις μεταξύ των χωρών της Ευρασίας και να συμμαχήσουμε βασιζόμενη στην ευρασιατική μας ταυτότητα», είπε ο Ντούγκιν.

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη, ισχυρή ισλαμική κοινωνία. Στην περίπτωση του σουνιτικού ισλάμ η Τουρκία μπορεί να καλύψει αυτό τον ρόλο ξεπερνώντας έτσι πολλά προβλήματα, ακόμα και προβλήματα ασφαλείας», είπε και τόνισε πως στην Συρία οι Κούρδοι χρησιμοποιήθηκαν από τη Δύση και πως για όσο καιρό οι Κούρδοι θα παραμείνουν μαριονέτες της Δύσης η Ρωσία θα σιωπά για την εναντίον τους τουρκική επιχείρηση. Η εξεύρεση λύσης στην Συρία προϋποθέτει την απομάκρυνση των Αμερικανών από τη χώρα.

Πηγή: dailysabah.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι