Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ μαζί, αντίβαρο στον νεο-οθωμανισμό Ερντογάν
11/06/2018Γράφει ο Dr. George N. Tzogopoulos
Η τέταρτη τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που έγινε στη Λευκωσία τον Μάιο, φανέρωσε την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να εμβαθύνουν την συνεργασία τους.
Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου συζήτησαν νέα πεδία συνεργασίας, μεταξύ των οποίων την δημόσια ασφάλεια, τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές, τη θαλάσσια μόλυνση και τη μείωση του κόστους περιαγωγής δεδομένων.
Συμφώνησαν πως η πέμπτη τριμερής θα γίνει στο Ισραήλ εντός του έτους, στη Μπησρίμπα, την «κυβερνοπόλη», όπως την χαρακτήρισε ο Νετανιάχου με στόχο να προωθήσουν τον διάλογο και όσον αφορά την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών.
Στρατιωτική συνεργασία- ενέργεια
Αυτή την στιγμή οι τρεις χώρες δίνουν έμφαση στην στρατιωτική συνεργασία. Συμβολικά ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε αεροπορική επίδειξη της ισραηλινής αεροπορίας για την επέτειο των 70 ετών από την ανεξαρτησία του Ισραήλ.
Παράλληλα ο Έλληνας Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφτηκε το Ισραήλ κατόπιν προσκλήσεως του Ισραηλινού ομόλογου του υποστρατήγου Γιακόβ Μπάρακ, ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί την Ελλάδα τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο κοινής δράσης κατά νέων απειλών και προγράμματα στρατιωτικών ανταλλαγών. Επίσης συνάντηση επιτελών των τριών χωρών έλαβε χώρα στις 9 Μαΐου στο Ισραήλ.
Η ενέργεια παραμένει το κέντρο της προσοχής. Κύπρος και Ισραήλ διαφωνούν για το κοίτασμα Αφροδίτη και προωθούν διεθνή διαιτησία. Ωστόσο για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο Ιερουσαλήμ και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει διάλογο, αν και το ζήτημα φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να επιλυθεί.
Παρόλα αυτά η διαφορά στο Αφροδίτη δεν εμποδίζει τις τρεις χώρες να εξετάζουν την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα έκανε λόγο για εντατικοποίηση του ρυθμού προώθησης του σχεδίου.
Ο αγωγός EastMed στοιχίζει μεν περισσότερο από ότι ένας αγωγός που θα συνέδεε Ισραήλ και Τουρκία, αλλά θα αλλάξει τα δεδομένα ασφαλείς στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό εξοργίζεται η Άγκυρα.
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ο EastMed δεν λειτουργεί ως «οδός ειρήνης» και ζήτησε την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία ανησυχεί για την αναπτυσσόμενη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Η Τουρκία αγωνιά
Η δημιουργία ενός δημοκρατικού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, για την ακρίβεια μάλλον της διαταράσσει.
Ο εκτελεστικός διευθυντής τουHellenic American Leadership Council (HALC) Έντι Ζμενίδης δήλωσε πως η οργάνωση αυτή και η American Jewish Community (AJC) συνεργάζονται στις ΗΠΑ για την ενίσχυση του τριγώνου Αθήνας-Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ με την στήριξη των ΗΠΑ.
Η απαγόρευση πωλήσεως F-35 στην Τουρκία και η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο αποτελούν στόχους της συνεργασίας τους. Παράλληλα όσο περισσότερο οι τακτικές της Άγκυρας αποκαλύπτονται από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ τόσο η διεθνής κοινότητα καθίσταται ενήμερη των κινήτρων του Ερντογάν.
Ελλάδα και Κύπρος, αν και είναι υποχρεωμένες να κινούνται βάσει των ευρωπαϊκών επιταγών στο ευαίσθητο για το Ισραήλ θέμα του Ιράν, έλαβαν θέση.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως το Ιράν οφείλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους γείτονές του και να ακολουθήσει μη επεμβατική πολιτική, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες του Ισραηλινού ομολόγου του Νετανιάχου, αλλά τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ελληνικές εταιρείες, όπως τα ΕΛΠΕ, εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, αλλά εξετάζουν πλέον εναλλακτικά σχέδια.
Πάντως υπάρχουν προβλήματα και ο αντισημιτισμός κάνει την εμφάνιση του ειδικά στη Ελλάδα όπου πρόσφατα σκιτσογράφος συνέκρινε τα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα, ενώ πριν λίγο καιρό βεβηλώθηκε εβραϊκό νεκροταφείο.
Φυσικά το Ισραήλ καταδίκασε και ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ αν και καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών διότι είπε πως «ο Χίτλερ είχε δίκιο που έκανε σαπούνι τους Εβραίους».
Καταδίκες και διαμαρτυρίες δεν αρκούν για την εξάλειψη του αντισημιτισμού. Χρειάζεται εκπαίδευση και αντικειμενική κάλυψη από τα ΜΜΕ των γεγονότων.
ΠΗΓΗ: BESA