Ένταση στην Ουάσινγκτον: Στο κόκκινο οι σχέσεις Τραμπ-Μάτις;

Σύνταξη SLpress.gr
210

Γράφει ο Wes O’ Donnell

Στην αμερικανική ιστορία ελάχιστοι στρατηγοί απόλαυσαν γενική αποδοχή. Ο στρατηγός Μάτις, ως σύγχρονος Μάρκος Αυρήλιος που στερείται μεν πολιτικής ορθότητας αλλά διαθέτει πρακτική λογική στον πόλεμο, έχει καταστεί θρύλος για τους άνδρες του.

Ο διορισμός του ως υπουργό Άμυνας από τον Τραμπ ικανοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους. Ακόμα και αντίπαλοι του Τραμπ αντέδρασαν θετικά και για αυτό ο διορισμός του Μάτις πέρασε από τη Γερουσία με ψήφους 98-11. Τελευταία όμως η επιρροή του Μάτις στον πρόεδρο φαίνεται να εξασθενεί. Για παράδειγμα η ακύρωση των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας από τον Τραμπ αιφνιδίασε τον Μάτις που δεν γνώριζε τίποτα. Επίσης, ο Μάτις ήταν στο περιθώριο καθόλη τη διάρκεια των επαφών του Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ.

Άλλο παράδειγμα αφορά τη δημιουργία διαστημικού κλάδου από τον Τραμπ αντίθετα με την εισήγηση του Μάτις, ο οποίος μάλιστα δημοσιοποίησε την αντίθεσή του. Ο Μάτις επίσης εισηγήθηκε στον Τραμπ την αναβολή απόσυρσης των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρόλα αυτά δεν εισακούσθηκε και έμαθε ότι επίκειται η απόσυρση λίγο πριν αυτή συμβεί. Επίσης ήταν αντίθετος με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αλλά και πάλι αγνοήθηκε, όπως και στην περίπτωση αποστολής δυνάμεων της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό.

Γιατί δεν φεύγει;

Γιατί όμως τότε ο Τραμπ δεν αντικαθιστά τον Μάτις, όπως έκανε με τόσους άλλους; Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τον στρατηγό. Επίσης, βοηθά αφενός το γεγονός ότι ο Μάτις σχεδόν ποτέ δεν αντιδρά δημόσια, αφετέρου το γεγονός ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ενόπλων δυνάμεων.

Τυχόν απομάκρυνση του Μάτις θα στρέψει ορισμένους στις ένοπλες δυνάμεις κατά του Τραμπ. Επίσης ο Μάτις έχει καλή εικόνα στα αμερικανικά ΜΜΕ και το γεγονός ότι «τα μέσα τον αγαπούν είναι ένας από τους λόγους που και ο Τραμπ τον αγαπά». Παρόλα ο Τραμπ εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τον Μάτις σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων. Ο πρόεδρος πάντως έχει παραχωρήσει στον Μάτις πλήρη αυτονομία σχετικά με τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Μάτις είναι πάντα ένας πεζοναύτης που προσπαθεί να κρατήσει την πολιτική εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.