Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με τα χριστιανικά δόγματα

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με τα χριστιανικά δόγματα

Ο Αμερικανός πολιτικός και Βαπτιστής πάστορας Μάικ Χάκαμπι αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο του λεγόμενου “Χριστιανικού Σιωνισμού”. Και για αυτήν ακριβώς την ιδιότητά του τοποθετήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Όμως, το τελευταίο διάστημα ο Χάκαμπι έχει γίνει απροσδόκητα επικριτικός απέναντι στο εβραϊκό κράτος, καταδεικνύοντας έτσι το πόσο αντιφατικός έχει γίνει, όχι μόνο για τον ίδιο, ο συνδυασμός της ιδιότητας του Χριστιανού και του Σιωνιστή.

Ο Χάκαμπι, επισκέφθηκε το Σάββατο την παλαιστινιακή κωμόπολη Τάιμπε στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, η οποία έχει γίνει θέατρο αρκετών επιθέσεων από εξτρεμιστές Εβραίους του Ισραήλ, εποίκους τις τελευταίες εβδομάδες, με σοβαρότερη τον εμπρησμό του περιβόλου της αρχαίας, ερειπωμένης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Η Τάιμπε, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ, είναι η μόνη εναπομείνασα εξολοκλήρου χριστιανική κωμόπολη στην Δυτική Όχθη και οι εφημέριοι των τριών ενοριών της, της Ελληνορθόδοξης, της Ελληνοκαθολικής-Μελχιτικής και της Ρωμαιοκαθολικής υπήρξαν οι πρώτοι που σήμαναν τον συναγερμό με κοινή επιστολή τους για τις επιθέσεις των εποίκων.

Την προηγούμενη Δευτέρα, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των εφημερίων, έσπευσαν στην Τάιμπε σύμπαντες οι επικεφαλής των χριστιανικών δογμάτων των Αγίων Τόπων, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου και του Λατίνου Πατριάρχη καρδιναλίου Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα, σε μία χειρονομία “αντιστασιακού οικουμενισμού” που δεν πέρασε απαρατήρητη.

Μεταξύ άλλων, στην κοινή τους δήλωση, ανέφεραν: “Τούς τελευταίους μῆνας, τά ἀκραῖα ριζοσπαστικά στοιχεῖα ἄφησαν τά κοπάδια τους πρός βόσκησιν ἐντός τῶν κτημάτων τῶν Χριστιανῶν ἐν τῇ ἀνατολικῇ πλευρᾷ τῆς πόλεως τοῦ Τάϋμπε, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ γεωργικήν περιοχήν, καθιστῶντα αὐτήν ἀπροσπέλαστον ἤ τό χειρότερον, προκαλοῦντα ζημίας εἰς τούς ἐλαιῶνας αὐτῆς, ἐκ τῶν ὁποίων βιοπορίζονται οἰκογένειαι. Τόν προηγούμενον μῆνα, πολλαί οἰκίαι ἐδέχθησαν ἐπίθεσιν ἐκ τῶν ριζοσπαστῶν, οἱ ὁποῖοι ἤναψαν πυράς καί ἀνήρτησαν πινακίδας αἱ ὁποῖαι ἔγραφον ὅτι “ἐδῶ δέν ὑπάρχει μέλλον δι’ ὑμᾶς”. Ἡ Ἐκκλησία ἔχει διατηρήσει σταθεράν τήν παρουσίαν αὐτῆς εἰς τήν περιοχήν ταύτην ἐπί σχεδόν 2.000 ἔτη. Ἀπορρίπτομεν ρητῶς καί κατηγορηματικῶς τό μήνυμα αὐτό τοῦ ἀποκλεισμοῦ καί ἐπιβεβαιώνομεν τή δέσμευσιν ἡμῶν πρός τήν Ἁγίαν Γῆν ὡς τόπον ποικίλων θρησκειῶν, αἱ ὁποῖαι συνυπάρχουν μέ εἰρήνην, ἀξιοπρέπειαν καί ἀσφάλειαν.

Τό Συμβούλιον τῶν Ἀρχηγῶν τῶν Ἐκκλησιῶν αἰτεῖται νά ἀποδοθοῦν εὐθύναι εἰς τά ταραχοποιά στοιχεῖα, ἀλλά καί εἰς τάς Ἰσραηλινάς Ἀρχάς, αἱ ὁποῖαι διευκολύνουν καί ἐπιτρέπουν τήν παρουσίαν αὐτῶν εἰς τήν πόλιν τοῦ Τάϋμπε. Καίτοι εἰς καιρούς πολέμου, οἱ ἱεροί τόποι πρέπει νά προστατεύωνται. Ποιοῦμεν ἔκκλησιν δι’ ἄμεσον καί διαφανῆ διερεύνησιν τῶν αἰτίων διά τά ὁποῖα ἡ Ἰσραηλινή Ἀστυνομία δέν ἀνταπεκρίθη εἰς τάς ἐπειγούσας κλήσεις τῆς τοπικῆς κοινότητος καί τοῦ λόγου διά τόν ὁποῖον αἱ ἀποτρόπαιοι αὗται ἐνέργειαι συνεχίζονται ἄνευ τιμωρίας. Αἱ ἐπιθέσεις ὑπό τῶν χειρῶν τῶν ἐποίκων ἐναντίον τῆς εἰρηνικῆς Κοινότητος ἡμῶν ἐν Τάϋμπε οὐ μην ἀλλά καί ἀλλαχοῦ εἰς τήν Δυτικήν Ὄχθην πρέπει νά παύσουν. Αὗται ἀποτελοῦν μέρος τῶν συστηματικῶν ἐπιθέσεων ἐναντίον τῶν Χριστιανῶν, αἱ ὁποῖαι ἐκτυλίσσονται εἰς ὅλην τήν περιοχήν”.

Το παρασκήνιο πίσω από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Δεν λείπουν μάλιστα και όσοι υποψιάζονται ότι η ακολουθήσασα ισραηλινή επίθεση στην ρωμαιοκαθολική ενορία της Αγίας Οικογενείας στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις πιστοί, δεν ήταν ατύχημα, όπως υποστηρίζεται επισήμως, αλλά απαντητικό “μήνυμα” προς την επίσκεψη των προκαθημένων στην Τάιμπε.

Παίρνοντας τη σκυτάλη το Σάββατο, ο Χάκαμπι έγραψε στο Χ μετά την περιήγησή του στην Τάιμπε: “Η βεβήλωση μιας εκκλησίας, ενός τζαμιού ή μιας συναγωγής είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του Θεού”.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη καταδικάσει τις επιθέσεις στην Τάιμπε και έχουν επίσης σιωπήσει για τη δολοφονία δύο Παλαιστινίων την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού πολίτη Σαΐφ Μουσάλετ που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από εποίκους στο χωριό Σιντζίλ της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ραμάλλα.

“Εργάζομαι για όλους τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο Ισραήλ: Εβραίους, Μουσουλμάνους ή Χριστιανούς. Όταν τρομοκρατούνται ή πέφτουν θύματα εγκλημάτων, θα απαιτήσω από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν με πραγματικές συνέπειες”, πρόσθεσε ο Χάκαμπι, αφήνοντας να φανεί η ανησυχία του ότι οι ισραηλινές αρχές θα αφήσουν τους δράστες να πέσουν στα μαλακά.

Φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες φορές που ο Χάκαμπι σχολίασε την βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη, αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο ή να αναδείξει τη συστημική του φύση.

Η νέα φάση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ

Ωστόσο, η κριτική κατά του Ισραήλ από την αμερικανική δεξιά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Ιράν τον περασμένο μήνα, η οποία αντέβαινε προς την προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να μην εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέες υπερπόντιες συγκρούσεις. Σε ένδειξη αυτής της αλλαγής, το ακροδεξιό One America News Network μετέδωσε την Τετάρτη άρθρο που επέκρινε τη δολοφονία του Μουσάλετ και τη βία των εποίκων γενικότερα.

Αν αυτά συμβαίνουν στον χώρο των νεοπροτεσταντών ευαγγελικών που υπεραμύνονται του “Μεγάλου Ισραήλ” για να επισπεύσουν τους Έσχατους Καιρούς, η σχέση του εβραϊκού κράτους με τα παραδοσιακά χριστιανικά δόγματα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Την Παρασκευή ο Πατριάρχης Θεόφιλος και ο καρδινάλιος Πιτσαμπάλλα επισκέφθηκαν από κοινού στη Γάζα την πληγείσα ενορία της Αγίας Οικογένειας και την ελληνορθόδοξη μονή του Αγίου Πορφυρίου (που είχε επίσης στοχοποιηθεί προ μηνών) όπου έτυχαν συγκινητικής υποδοχής από τους πιστούς.

Ο Λατίνος πατριάρχης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενό του, τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, ο οποίος στην αρχική του αντίδραση για την επίθεση στην ρωμαιοκαθολική ενορία είχε χρησιμοποιήσει αρκετά “στρογγυλές” διατυπώσεις, μιλώντας αορίστως για “στρατιωτική επίθεση”.

Όμως, στο κυριακάτικο κήρυγμά του (Angelus) χθες στη θερινή παπική κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο, ο Αμερικανός την καταγωγή Ρωμαίος ποντίφηκας υπήρξε οξύτερος. Έκανε λόγο για “ισραηλινή στρατιωτική επίθεση”, απαρίθμησε ονομαστικά τους τρεις νεκρούς, ζήτησε να τερματισθεί άμεσα η “βαρβαρότητα του πολέμου”, διαβεβαίωσε τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής ότι βρίσκονται στην καρδιά του και κάλεσε εκ νέου την διεθνή κοινότητα “να τηρεί το ανθρωπιστικό δίκαιο και να σέβεται την υποχρέωση προστασίας των αμάχων, καθώς και την απαγόρευση της συλλογικής τιμωρίας, της αδιάκριτης χρήσης βίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού του πληθυσμού”.

Όλα αυτά ίσως μοιάζουν να υπολείπονται των όσων έπραττε ο προκάτοχος του νυν ποντίφηκα, μακαριστός πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μέχρι τις τελευταίες του στιγμές επικοινωνούσε σχεδόν καθημερινά με την ενορία της Αγίας Οικογένειας και τον Αργεντινό εφημέριό της, Γκαμπριέλ Ρομανέλλι, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας. Επιπλέον, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2024 ο Φαγκίσκος ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα “έχει τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας”.

Το πού είχαν βρεθεί επί Φραγκίσκου οι σχέσεις της Αγίας Έδρας με το Ισραήλ φάνηκε από το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χρειάστηκε τέσσερις μέρες για να εκδώσει συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Όμως ο Νετανιάχου δεν δίστασε να καλέσει τηλεφωνικά με δική του πρωτοβουλία τον Λέοντα ΙΔ’ την Πέμπτη, διαισθανόμενος προφανώς ότι η επίθεση στην ενορία της Αγίας Οικογενείας απειλούνταν να μετατραπεί σε καταστροφή από την άποψη των δημοσίων σχέσεων του Ισραήλ. Όμως η συνδιάλεξη αυτή, όπως βλέπουμε, δεν άρκεσε για να κατεβάσει τους τόνους ο Πάπας.

Τους λόγους για αυτό τους αντιλαμβανόμαστε από όσα είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική ειδησεογραφική εκπομπή Tg2 Post, ο Κρατικός Γραμματέας, δηλ. ο “υπ’ αριθμόν 2” της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέρο Παρολίν, μετά την συνομιλία Πάπα-Νετανιάχου, επιμένοντας στην ανάγκη διεξαγωγής εξαντλητικής έρευνας από τις ισραηλινές αρχές για την επίθεση στην ρωμαιοκαθολική ενορία της Γάζας.

“Ας τους δώσουμε τον χρόνο που χρειάζονται για να μας πουν ακριβώς τι συνέβη – αν ήταν πραγματικά λάθος, το οποίο είναι ένα θεμιτό ερώτημα ή αν υπήρχε η επιθυμία να επιτεθούν άμεσα σε μια χριστιανική εκκλησία, γνωρίζοντας πόσο οι Χριστιανοί αποτελούν μια μετριοπαθή δύναμη στη Μέση Ανατολή και επίσης στις σχέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων. Επομένως, θα υπήρχε και πάλι η επιθυμία να εξαλειφθεί οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη τουλάχιστον μιας εκεχειρίας και στη συνέχεια ειρήνης”, δήλωσε ο Παρολίν σε γλώσσα μη επιδεκτική παρεξηγήσεων.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε ρητορικά: “Πώς μπορείς να καταστρέψεις και να λιμοκτονήσεις έναν πληθυσμό όπως αυτόν της Γάζας; Πολλά από τα όρια που έχουν τεθεί έχουν ήδη ξεπεραστεί”. Προφανώς απλές χειρονομίες δημοσίων σχέσεων δεν αρκούν για την αποκατάσταση της εικόνας του Ισραήλ στον χριστιανικό κόσμο.

Πηγή: CAPITAL.GR

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx