Ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα ο Τραμπ;

Γιατί ο Τραμπ ακολουθεί τα διδάγματα του Θουκυδίδη, Παναγιώτης Ήφαιστος

Γράφει ο Μιχάλης Βασιλείου

Πριν από έναν σχεδόν χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ «ψαχνόταν» για το πώς θα «τιμωρούσε» τη Βενεζουέλα και δεν έκρυβε – εμμέσως – την προτίμησή του στη «στρατιωτική επιλογή», όπως συνάγεται από το ρεπορτάζ που μετέδωσε το διεθνές δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN…

Αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάλι θα ζήσουμε τα συνήθη tweet περί… fake news, καθώς το συγκεκριμένο δίκτυο κατηγορείται σταθερά από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου ότι δημοσιογραφεί με στόχο να τον πλήξει, η ουσία είναι ότι συνήθως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, ο Τραμπ ρώτησε διάφορους κορυφαίους του συμβούλους σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντικείμενο τις κυρώσεις στο καθεστώς της Λατινοαμερικανικής χώρας.

Πραγματικότητα ή φήμες;

Εξάλλου, το CNN επικαλείται ως πηγή στο ρεπορτάζ ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν, ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αντιστράτηγος Μακμάστερ, αντέδρασε ζωηρά προσπαθώντας να τον αποτρέψει ακόμα κι από την εξέταση μιας τέτοιας επιλογής.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε είναι ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή αντιτίθενται σταθερά σε μια τέτοια προοπτική, με αποτέλεσμα εάν αποφασιζόταν επέμβαση, αυτή θα είχε δυσάρεστες συνέπειες, ενώ θα συνιστούσε δραματική κλιμάκωση των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις τους στην περιοχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος που φέρεται να έδωσε τις πληροφορίες στο CNN, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση σχέδιο άμεσης προσφυγής στην ένοπλη βία και ότι ο πρόεδρος απλά «σκεπτόταν φωναχτά». Με απλά λόγια, έθετε ερωτήσεις επί όλων των σεναρίων δράσης για να εξετάσει τα θετικά και τα αρνητικά.

Ωστόσο, πρώτο μέσο ενημέρωσης που αναφέρθηκε στο θέμα ήταν το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, μία μέρα μόλις μετά τις δημόσιες δηλώσεις, δίπλα στον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, στις οποίες ανέφερε ότι δεν βγάζει το σενάριο της στρατιωτικής επιλογής από το τραπέζι…

Διαρροή με σημασία

Το μέγα ζήτημα που εγείρεται είναι η σκοπιμότητα της εν λόγω διαρροής τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Επιχειρώντας μια στοιχειώδη ανάλυση – εκτίμηση της κατάστασης, παρατηρεί κανείς ότι στο επιτελείο Τραμπ έχουν σημειωθεί δυο μεγάλες αλλαγές.

Η πρώτη είναι ότι στη θέση του υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται ο Μάικ Πομπέο, ένας άνθρωπος που θεωρείται ότι σκέπτεται περίπου όπως και ο Τραμπ. Η δεύτερη είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική, ότι σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είναι πλέον ο Τζον Μπόλτον, γνωστό «γεράκι» και οπαδός του στρατιωτικού καταναγκασμού.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δεν δείχνει πολύ ισχυρός και αυτόνομος πλέον στην κυβέρνηση Τραμπ και πλέον δε λείπουν τα δημοσιεύματα που θέλουν το Τραμπ να σκέπτεται την αντικατάστασή του με ένα πρόσωπο που θα σκέπτεται πολύ περισσότερο με τον τρόπο που σκέπτεται ο ίδιος.


Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι