Έτοιμη για κρίση αναδυόμενης οικονομίας η Τουρκία…
15/05/2018H Τουρκία είναι υποψήφια να εισέλθει σε οικονομική κρίση. Αυτό δήλωσε ο Πολ ΜακΝαμάρα της ελβετικής GAM Investments. Η τουρκική λίρα έχει πέσει πάνω από 10% έναντι του δολαρίου φέτος φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό λόγω πολιτικών χειρισμών και αδυναμίας της Κεντρικής Τράπεζας να επέμβει.
Αυτό έχει προκαλέσει «υπερθέρμανση» της τουρκικής οικονομίας και μπορεί να την οδηγήσει σε ανώμαλη προσγείωση καθώς και οι αποδώσεις των τουρκικών ομολόγων έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό. Το πολιτικό κλίμα των διώξεων, η αναντιστοιχία μεταξύ οικονομικών δυνατοτήτων και υποχρεώσεων των τουρκικών εταιρειών και το αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.
«Η Τουρκία μπορεί να αποφύγει την κρίση με μια σωστά διευθυνόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης που δεν τινάξει στον αέρα τις τράπεζες όπως έκανε και το 2016. Κατόπιν όμως άρχισαν να κυνηγούν την ανάπτυξη», είπε ο ΜακΝαμάρα. «Είναι πιο δύσκολο σήμερα με το πετρέλαιο πιο ακριβό», ανέφερε.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αυξήθηκε απότομα το 2017 φτάνοντας σχεδόν στο 6% της οικονομικής παραγωγής και τα εξωτερικά χρέη των εταιρειών ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 220 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το 25% της οικονομικής παραγωγής.
Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που καταναλώνει, γεγονός που σημαίνει ότι το εμπορικό της ισοζύγιο, το κύριο συστατικό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις διακυμάνσεις των τιμών. Το πετρέλαιο αυξήθηκε στα 77 δολάρια το βαρέλι χθες φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από το 2014, μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Υποβαθμίσεις και όχι μόνο
Τη ίδια ώρα οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s έριξαν την τουρκική οικονομία στην κατηγορία των «σκουπιδιών» προβάλλοντας οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους. Πάντως η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασε περισσότερο από 7% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, το υψηλότερο στην ομάδα των G-20, και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν παρόμοια απόδοση για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το ΔΝΤ, το οποίο χρηματοδότησε τα τουρκικά οικονομικά προγράμματα μέχρι το 2008, προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει «σφικτή» νομισματικής πολιτικής. Ο Ερντογάν ωστόσο έχει απορρίψει τις συστάσεις του ΔΝΤ λέγοντας ότι η προσέγγισή του είναι παρωχημένη και βλάπτει την οικονομία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο ίδιος συνεχίζει τις διώξεις αντιπάλων του.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε χθες από την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το πραξικόπημα, ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές.
ΠΗΓΗ: ahvalnews.com