Γενοκτονία Αρμενίων, έξοδος Τουρκίας από ΝΑΤΟ στο Ισραήλ;

-
353

Νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Τούρκους το 2015 επανέρχεται και πάλι στην ισραηλινή βουλή Κνεσέτ μετά τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τα κόμματα Σιωνιστική Ένωση και Λικούντ προωθούν το σχέδιο νόμου για να γίνει το Ισραήλ η 30η χώρα στον κόσμο που θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις επιθέσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τα γεγονότα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας από το Ισραήλ το οποίο χαρακτήριζε κράτος άπαρχαϊντ που καταπατά τη γη μη δυνάμενων να αμυνθούν ανθρώπων για πάνω από 60 χρόνια.

Μετά την αποχώρηση και του Ισραηλινού πρέσβη από την Άγκυρα και την απάντηση Νετανιάχου ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η ισραηλινή βουλή θεωρεί πως έχει έρθει η στιγμή να αναγνωριστεί η αρμενική γενοκτονία.

Σφοδρή αντίδραση

«Δεν ανεχόμαστε ηθικά διδάγματα από τον αντισημίτη Τούρκο χασάπη που βομβάρδισε χιλιάδες Κούρδους στην Συρία και που ο λαός του είναι υπεύθυνος για τη γενοκτονία του αρμενικού λαού και τον τρόμο που σκόρπισε στους Ασσύριους», ανέφερε ο επικεφαλής της Σιωνιστικής Ένωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αναγνώριση της γενοκτονίας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.

«Όταν ο Χίτλερ παρουσίασε στους αξιωματικούς του το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Πολωνών είπε: Ποιος άλλωστε μιλά σήμερα για τους Αρμένιους. Και μόνο για αυτό πρέπει επισήμως να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία. Δεν είναι αργά να υπάρξει δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η μεγάλη αδικία που έγινε στους Αρμένιους», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Λικούντ.

Ο επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid είχε καταθέσει ανάλογο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος είχε ζητήσει να υποβαθμιστούν οι σχέσεις με την Άγκυρα, να αναγνωρίσει το Ισραήλ την αρμενική γενοκτονία και να υποστηρίξει ανοικτά τους Κούρδους, πιέζοντας παράλληλα τις ΗΠΑ να εκδιώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.
Πάντως το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το σχέδιο νόμου. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως η κατάσταση είναι ευαίσθητη και θα είναι απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να αναγνωριστεί η γενοκτονία.

ΠΗΓΗ: jpost

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.