Γιατί ο Kim Jong-Un εγκαταλείπει τον απομονωτισμό
05/01/2018του Ralph Jennings* –
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα, αντίπαλοι από τη δεκαετία του 1950, εξετάζουν τρόπους για να διεξάγουν διάλογο, μετά από μία χρονιά επικίνδυνα αυξανόμενης στρατιωτικής έντασης. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, στο μήνυμά του για το νέο έτος, πρότεινε οι δύο κυβερνήσεις να ξεκινήσουν άμεσα επίσημες συνομιλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έστω την ευχή του Kim να στείλει Βορειοκορεατική ομάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα.
Ο 35χρονος άνδρας συνηθίζει να κλείνεται στον εαυτό του, εκτός από όλες εκείνες τις φορές μέσα στο 2017 που η κυβέρνησή του προέβη σε βαλλιστικές δοκιμές, οι οποίες τρόμαξαν την Ιαπωνία και την Ουάσινγκτον. Υπό κανονικές συνθήκες, η απομονωμένη, ολοκληρωτική και εξαθλιωμένη χώρα κοιτάζει τη δουλειά της. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου την αποφεύγει και έχει έναν σύμμαχο που την βοηθάει σημαντικά, την Κίνα. Ιδού λοιπόν γιατί ο Kim “φλερτάρει” με το ενδεχόμενο να κάνει ένα διάλειμμα από τον απομονωτισμό:
Ο Κιμ πραγματικά θέλει οι δύο πλευρές να συναντηθούν, όσο τα θέματά του βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως παρατηρεί ο Charles Morrison από το think tank East-West Center στη Χονολουλού. Η Νότια Κορέα περίμενε ήδη, εδώ και μισό περίπου χρόνο, για μία πρόταση για διάλογο γύρω από τα θέματα άμυνας και των διασυνοριακών επισκέψεων, σε μια ένδειξη ότι και η ίδια από μέρους της επιθυμεί συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σεούλ Yonhap.
Η Νότια Κορέα υποστηρίζει τη βήμα προς βήμα ενοποίηση με τον Βορρά, σημειώνει το Yonhap. “Δεν μπορεί να συγκινήσει την Ουάσινγκτον ή το Τόκιο, επομένως η Σεούλ είναι η πιο εύκολη εναλλακτική σε αυτήν τη φάση“, αναφέρει ο Morrison.
Χαλάρωση κυρώσεων
Παράλληλα, ο Kim ίσως έχει αρχίσει να απειλείται από τις οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον Leif-Eric Easley, καθηγητή Διεθνών Σπουδών στο Ewha University της Σεούλ. Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στην πώληση φυσικού αερίου και στην αγορά εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, πλήττοντας το ΑΕΠ της χώρας.
Η Βόρεια Κορέα θα ζητήσει χαλάρωση των κυρώσεων, επενδύσεις στα projects που έχουν “παγώσει” και σημαντικό περιορισμό των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων, όπως επισημαίνει ο Easley.
Τα διάφορα projects θα έφερναν οικονομικά οφέλη για τη Βόρεια Κορέα, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, αν και υπέρμαχος του διαλόγου, θα προχωρούσε σε συμβιβασμό μόνο εάν ο Βορράς περιόριζε την ανάπτυξη του οπλικού του συστήματος.
“Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι καλή, ο διάλογος θα μπορούσε να είναι καλός, αλλά δεν θα ήταν καλό να δώσει στο καθεστώς του Kim οτιδήποτε δωρεάν ή να νομιμοποιήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά του προγράμματα“, σχολιάζει ο Easley.
Ασφαλέστερη η Κορεατική Χερσόνησος
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κατασκευάζει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ, ειδικά εάν οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα δεν έχουν καλή έκβαση. Όσο όμως ο Kim θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει οτιδήποτε από τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνησή του ενδεχομένως περιορίζει τις δοκιμές του οπλισμού της, την ώρα που οι τελευταίες εκτοξεύσεις έχουν ανησυχήσει τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Σεούλ – η οποία αντίστοιχα μπορεί να μειώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
“Η Σεούλ αγωνιά για διάλογο προκειμένου να μειώσει τις εντάσεις και μετά χαράς θα αναζητήσει συμβολικούς τρόπους να τις μειώσει“, επισημαίνει ο Morrison.
* Ο Ralph Jennings είναι συνεργάτης του Forbes και οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.
Πηγή: Forbes-Capital.gr