Η απώλεια του T-2 είναι κάτι πολύ ευρύτερο από ένα απλό συμβάν για την Πολεμική Αεροπορία

-
112

του Μιχαήλ Βασιλείου

Η απώλεια ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 της Πολεμικής Αεροπορίας της 363 ΜΕΑ (Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος) το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 12.00 κοντά στην 120 ΠΕΑ (Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης) στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, είναι κάτι πολύ ευρύτερο από ένα απλό συμβάν και δεν αφορά μόνο τον εν λόγω Κλάδο.

Καταρχάς, δεν μπορεί κανείς παρά να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δύο επιβαίνοντες, εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος, είναι σώοι και ασφαλείς και περισυνελλέγησαν σε ελάχιστο χρόνο από ελικόπτερο ΑΒ-205 που έσπευσε στο σημείο.

Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό μιας ακόμα χρονίζουσας ανάγκης για την οποία η πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αφήνοντας τα πάντα να κινούνται στον αυτόματο. Όλα αυτά όμως έχουν ημερομηνία λήξης και όχι μόνο η παράταση της επιχειρησιακής τους ζωής δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά και διασφαλίζει ότι τα προβλήματα μπορεί να «σκάσουν» όλα μαζί, με τρόπο που η εξυπηρέτηση ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών θα απαιτεί πολλά δισεκατομμύρια.

Θα μπορούσε στη θέση του εν λόγω αεροσκάφους να αναφέρει κανείς πλήθος παμπάλαιου κύριου υλικού που αξιοποιεί το ελληνικό στράτευμα και βρίσκεται σε επιχειρησιακή κατάσταση μόνο λόγω των τεραστίων προσπαθειών και ενίοτε της εφευρετικότητας του προσωπικού.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή είναι η δυσμενής πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης. Η οικονομική κρίση είναι μία μόνο δικαιολογία που μπορεί κανείς να προβάλει. Καμία κρίση όμως δεν ζητά από οποιαδήποτε χώρα να βάλει λουκέτο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.