Η Ευρώπη και ο κόσμος το 2018

Η Ευρώπη και ο κόσμος το 2018

των Jonathan Hackenbroich και Jeremy Shapiro  –

Ο φιλελεύθερος κόσμος πραγματοποίησε κάτι σαν comeback το 2017. Ωστόσο, παρόλο που υπέστη αρκετές εκλογικές ήττες στη διάρκεια του έτους, τα αντί-συστημικά κόμματα αύξησαν τη δυναμική τους σε διάφορες χώρες.

Η παγκόσμια οικονομική εικόνα φαίνεται ότι θα βελτιωθεί δραματικά στο επόμενο έτος. Παρόλα αυτά, ένας καλός χρόνος ανάπτυξης δεν θα επιβραδύνει τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων ή θα αυξήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Δύο βασικά ζητήματα θα δείξουν την κατεύθυνση της αμερικανικής πολιτικής υπό την κυβέρνηση Τραμπ: το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης και τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με τους συμμάχους για να περιορίσουν την απειλή της Βόρειας Κορέας.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεργαστούν με το Πεκίνο για να προστατεύσουν τα διεθνή θεσμικά όργανα όταν είναι αναγκαίο και δυνατό. Αλλά δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες. Θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική και πολιτική προσέγγιση έναντι της Κίνας.

Η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία το 2018 να αντιστρέψει την τάση του να μείνει πίσω στις ψηφιακές τεχνολογίες -στον τομέα στον οποίο θα διαμορφωθεί η οικονομική ανάπτυξη, η ασφάλεια και η διαφύλαξη της δημοκρατίας.


Πηγή: European Council on Foreign Relations

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι