Η Ινδία στο κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη

Η Ινδία στο κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη

του Panos Mourdoukoutas  –

Η Ινδία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένα “κλαμπ” των πλούσιων και ισχυρών ηγετών της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα κατευθυνθεί στο Νταβός της Ελβετίας τον επόμενο μήνα για να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα για την Ινδία, η οποία από κοινού με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, θα καθορίσει το όραμα και την ατζέντα της παγκόσμιας οικονομίας. Αποτελεί επίσης μια αναγνώριση για τις πολιτικές του Μόντι , οι οποίες έχουν ωθήσει ανοδικά την Ινδία τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Μόντι έχει διατηρήσει ένα σταθερό πολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, έχει μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα και έχει καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Αυτές οι πολιτικές βοήθησαν την οικονομία της Ινδίας να ξεπεράσει τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μειώνοντας παράλληλα τον πληθωρισμό και την ανεργία. Πιο συγκεκριμένα, οι πολιτικές του Μόντι βελτίωσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Οι διεθνείς οργανισμοί το έχουν λάβει αυτό υπόψη, αναβαθμίζοντας την Ινδία σε μια σειρά από παγκόσμιες κατατάξεις. Όπως και η κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017 με τις χώρες που είναι “πρόσφορες για την επιχειρηματική δραστηριότητα”, όπου η Ινδία ανέβηκε από την 130η θέση πέρυσι στην 100η θέση αυτή τη χρονιά.

Η λίστα με την “ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα” μετράει πράγματα όπως ο αριθμός των βημάτων που χρειάζεται για να ξεκινήσει ή να τερματιστεί μια επιχείρηση, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις άδειες κατασκευής ή να αποκτηθεί ηλεκτρική ενέργεια.

Προφανώς, ο Μόντι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, διευκολύνοντας τους δεκάδες κανονισμούς που καταστέλλουν την εφευρετικότητα του Ινδικού λαού. Όπως η απλούστευση της διαδικασίας εκκίνησης και ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Εν τω μεταξύ, υπήρξε χαλάρωση των ελέγχων στις ξένες επενδύσεις, μείωση των φόρων εξαγωγής και εισαγωγής και άρση των ελέγχων των τιμών.

Αυτά σίγουρα αποτελούν ευπρόσδεκτα νέα τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αξιοποιήσουν την τεράστια καταναλωτική αγορά και την εξειδικευμένη αγορά εργασίας της Ινδίας. Εν τω μεταξύ, η Ινδία έχει αναβαθμιστεί και σε άλλη κατάταξη, σύμφωνα με την Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία κατατάσσει την Ινδία στην 40η θέση από 137 χώρες, στην υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ, και 71 θέσεις υψηλότερα συγκριτικά με τρία χρόνια πριν.

Ο Μόντι έχει επίσης κάνει καλή δουλειά εδώ. Όπως και στις βελτιώσεις στις υποδομές της χώρας, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, την τεχνολογική ετοιμότητα, την εξάπλωση του διαδικτύου στα σχολεία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών. Έτσι η Ινδία έγινε η τέταρτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το βλέπουν αυτό, γεγονός που ωθεί ανοδικά τις μετοχές της Ινδίας. Ο S&P India 50 κέρδισε 10,69% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι μετοχές του Global X MSCI Pakistan έχασαν 5,30%.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός Μόντι θα έχει πολλά πράγματα να πει τον επόμενο μήνα στο Νταβός. Και μερικά πράγματα που μπορεί να θέλει να τα κρατήσει μυστικά, όπως η επιμονή της διαφθοράς, η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις κρατικές τράπεζες, η υψηλή φορολογία και η κακή δημόσια υγεία – μπορούν να επιβραδύνουν την άνοδο της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία.


Πηγή: Forbes-Capital.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx