Η κυβέρνηση Ζάεφ κοιτά την “επόμενη” μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η κυβέρνηση Ζάεφ κοιτά την "επόμενη" μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, Κώστας Ράπτης

Γράφει ο Κώστας Ράπτης – 

Δημοσίως η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών οδηγήθηκε στην κατάληξή της, εντός χρονοδιαγράμματος, με την ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων. “Θα είμαι ο πρώτος που θα εκδώσει διαβατήριο της Βόρειας Μακεδονίας” δηλώνει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντίμιτροφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις τωρινές επιλογές και ότι σε δέκα χρόνια ακόμη και όσοι τώρα αντιδρούν θα αξιολογούν τα πράγματα διαφορετικά.

Σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, επικρατεί μια κάποια νευρικότητα. Αφενός σε σχέση με την ευρωατλαντική προοπτική που αποτέλεσε και το δέλεαρ για τον συμβιβασμό με την Αθήνα, αφετέρου σε σχέση με το εσωτερικό πολιτικό ημερολόγιο.

“Η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη για αυτή την σημαντική κίνηση, η οποία αποτελεί μία από τις δύο κορυφαίες προτεραιότητες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2019 στο διεθνές πεδίο” τόνισε ο Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, αναφερόμενος στη διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ομοίως, στη συνάντηση του πρωθυπουργού της γείτονος με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Αυστριακό επίτροπο της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν, συμφωνήθηκε ότι “όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.”

Και για μεν το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα θα κυλήσουν μάλλον γρήγορα, δεδομένου του ότι ο αμερικανικός παράγοντας επείγεται να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Δυτικά Βαλκάνια. Όμως η ευρωπαϊκή προοπτική, που συνοδεύεται από μεγάλες προσδοκίες για συγκεκριμένες αλλαγές στη ζωή των πολιτών της πΓΔΜ, είναι και μακρόσυρτη και αβέβαιη.

Το γεγονός ότι την ευρωπαϊκή προεδρία κατέχει το τρέχον εξάμηνο μια φιλική, επίσης βαλκανική χώρα, όπως η Ρουμανία δημιουργεί αισιοδοξία. Από την άλλη πλευρά, όμως, η απομάκρυνση του “ελληνικού εμποδίου”, φέρνει αντιμέτωπη την πΓΔΜ με την πραγματικότητα της “διευρυνσιακής κόπωσης” στους κόλπους των “27”, αλλά και των μεταρρυθμιστικών απαιτήσεων που συνοδεύουν την ενταξιακή διαδικασία.

Αν η ευρωπαϊκή πλευρά δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για εκκίνηση των ενταξιακών συνομιλιών θα υπάρξει “μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της όλης διαδικασίας” τόνισε στην ίδια συνέντευξή του Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα ώστε να φέρει σε αμήχανη θέση όποιον δεν συνταχθεί με την διαμορφωμένη συναίνεση” επί της υποψηφιότητας των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Προφανώς δεν έχει πλέον την Αθήνα κατά νου, αν και η δέσμευση Μητσοτάκη να μην συναινέσει στην ενταξιακή προοπτική της γείτονος, αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα, σε περίπτωση που οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις έχουν έως τότε επιταχυνθεί.

“Μέχρι να καταλήξουμε ποιο έθνος είναι το αρχαιότερο, όλη η νέα γενιά μας θα έχει μεταναστεύσει στη Γερμανία και αλλού” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διπλωματίας της πΓΔΜ, υπενθυμίζοντας την αποθαρρυντική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί το υπόβαθρο των πολιτικών συγκρούσεων.

Προς το παρόν, όμως, και η δική του παράταξη αφοσιώνεται στις προσπάθειες να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις τελευταίες εξελίξεις, προλαβαίνοντας την φθορά που προορίζεται να φέρει η διαιώνιση της γκρίζας πραγματικότητας, πέρα από τις διακηρύξεις περί “εθνικών επιτυχιών”.

Η ηγεσία της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης θα εξετάσει σήμερα Παρασκευή το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις προεδρικές σε δύο μήνες. Πρόκειται για απάντηση στις σχετικές εκκλήσεις του VMRO-DPMNE, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ειλικρινείς, εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποδυναμωμένο και πιθανότατα θα οδηγηθεί σε νέα ήττα.

Ο ίδιος ο Ζάεφ τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου, δηλώνοντας ότι ο λαός έχει κουραστεί από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (προηγήθηκαν ως γνωστόν οι δημοτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση) και αυτό που προέχει είναι η οικονομική ανάπτυξη. Προσθέτει, ωστόσο ότι αυτό είναι μια ατομική άποψη και ότι ο ίδιος, ως δημοκράτης, είναι δεκτικός σε άλλες απόψεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ευνοεί την επίσπευση των εκλογών κατά έναν χρόνο, όμως το πραγματικό παιχνίδι παίζεται στα αλβανικά κόμματα, όπου το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι εμφανίζεται αποδυναμωμένο, ενώ μικρότεροι αντιπολιτευόμενοι σχηματισμοί αδημονούν για το ραντεβού με την κάλπη. Πάντως η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ευελπιστεί να διεισδύσει στην αλβανική ψήφο, μετά και την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που αναβάθμισαν το στάτους των αλβανικών ως επίσημης γλώσσας.


Πηγή: capital.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι