Ιδού τι μας περιμένει στη νότια Ελλάδα μέχρι και το Σάββατο βράδυ

Ιδού τι μας περιμένει στη νότια Ελλάδα μέχρι και το Σάββατο βράδυ, Νίκος Γκίκας

Γράφει ο Νίκος Γκίκας* –

Ανεμώδης και πολύ δύσκολη η νύχτα για αρκετές περιοχές του Αιγαίου αλλά και τμήματα της Αττικής. Η εικόνα είναι πρωινή, από την παραλία Ζαράκων στη νότια Εύβοια, όπου διακρίνεται κυματισμός που ξεπερνάει τα 3μ εντός του κόλπου. Εισερχόμαστε σταδιακά στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας (περί αυτού είχε γραφτεί σε προηγούμενο άρθρο) κατά την οποία, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι εξασθενούν. Παράλληλα όμως, όπως είχε γραφτεί, δημιουργείται στη θαλάσσια περιοχή της Κυρηναϊκής / νοτίου Λιβυκού ένας ατμοσφαιρικός σχηματισμός ο οποίος, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα εμφανίσει πολλές ομοιότητες με τροπικό κυκλώνα. Ανάλογοι σχηματισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ονομάζονται “medicanes”, από την σύμπτυξη των λέξεων “meditarranean” και “hurricanes”.

Είναι αρκετά σημαντικό να τονιστεί πως, τέτοια φαινόμενα δεν είναι ιδιαίτερα συχνά ενώ εάν εμφανιστούν, σπανιότατα επηρεάζουν τελικά με τη μέγιστη ισχύ τους κατοικημένες περιοχές. Ταυτόχρονα όμως, όπως ήδη γράφτηκε, η εμπειρία τόσο των μετεωρολόγων όσο και του κοινού, είναι αρκετά μικρή από τέτοιου είδους συστήματα. Το περιθώριο για εκπλήξεις, είναι λοιπόν τεράστιο και εκτός των άλλων, αυτό ισχύει και για ό,τι γράφεται εδώ.

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε να μας επηρεάζει από την Τρίτη έχει διπλή ονομασία: Μπορεί να ονομάστηκε από Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών “Ξενοφών”, αλλά το medicane που θα ξεκινήσει να δημιουργείται σε λίγες ώρες, βαφτίστηκε “Zorba” από μερίδα Ευρωπαίων μετεωρολόγων.

Νομίζω ο λόγος είναι προφανής: Πρόκειται -όπως όλες οι τροπικές καταιγίδες- για ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο σύστημα, με προς το παρόν μαθηματικά άγνωστη τόσο την ισχύ, όσο και την πορεία του από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου και μετά. Στην παρακάτω εικόνα, βλέπουμε τη δέσμη όλων των πιθανών σεναρίων για την πορεία του κέντρου του, όπως δόθηκαν στην τελευταία ανανέωση των πολλαπλών προσομοιώσεων.

Αυτό που απλώς αξίζει να σχολιαστεί είναι το γεγονός ότι ακόμη και η ακριβής περιοχή δημιουργίας του δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί, ενώ, το πιθανότερο σημείο που θα διέλθει το κέντρο του θα είναι μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, μεταξύ 06.00 και 09.00 το πρωί του Σαββάτου.

Τί θα πρέπει να περιμένουμε για αύριο, Παρασκευή 28/9

Κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, φαινόμενα τα οποία, μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ο καιρός θα είναι κλειστός και αρκετά συμπαγής σε Πελοπόννησο, κεντρική/ανατολική Στερεά, κεντρικό Αιγαίο και Θεσσαλία με βροχές ασθενείς αρχικά, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα ενταθούν σε όλο το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και στην ανατολική Στερεά, όπου θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως σε παράκτια τμήματα.

Τα φαινόμενα αυτά, είναι πιθανό να επεκταθούν και προς το ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετές νεφώσεις, με σποραδικές βροχές μικρής έντασης.

Η θερμοκρασία παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα βόρεια (ηπειρωτικά και θαλάσσια), φτάνοντας τους 22-23 στην ανατολική/νοτιοανατολική χώρα καθώς και σε Επτάνησα και βορειοδυτικά. Στα νοτιοδυτικά όμως, αναμένεται άνοδος έως και τους 25-27 βαθμούς, ίσως τοπικά και τους 28. Στους 24-26 οι μέγιστες στο νότιο Αιγαίο.

Εξασθενούν οι άνεμοι με κυρίαρχες διευθύνσεις τις ΒΑ στο Αιγαίο, μόνο κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας στα 5-6 και κατά τόπους 7 Μποφώρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Κυθήρων και η νότια Πελοπόννησος, όπου κατά το πρώτο μισό της ημέρας αναμένεται ρεύμα ΑΒΑ διευθύνσεων φτάνοντας τα 8 και πρόσκαιρα 9 Μποφώρ.

Πρώτες εκτιμήσεις για το Σάββατο 29/9

Η εξέλιξη του καιρού στη χώρα -ιδίως δε για τα νοτιότερα- καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις απρόβλεπτες διαθέσεις του “Ζορμπά”. Προσπαθώντας να αποφύγω τη διατύπωση τεκμηρίωσης με αμιγώς επιστημονικό τρόπο, επιχειρώντας έναν… παραλληλισμό, θα μπορούσα να επισημάνω τα εξής:

Ο Ζορμπάς (όπως άλλωστε και στην ταινία), απρόβλεπτος παρορμητικός και γεμάτος πάθος συναντήθηκε με έναν άνθρωπο εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας, έναν χαρακτήρα εκ διαμέτρου αντίθετο (η διαταραχή προερχόμενη από την κεντρική Ευρώπη που ήδη μας επηρεάζει). Η ψυχική του δύναμη ήταν τέτοια που, θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει το αδιανόητο: Στην περίπτωσή μας, να μας επισκεφθεί -για πρώτη ίσως φορά στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία- τυφώνας κατηγορίας 1. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άκρως επικίνδυνη για τη νότια χώρα και δυνητικά και την Αθήνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

*Ο Νίκος Γκίκας είναι γεωγράφος

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι