Ηγέτης ή ικέτης ενώπιον του Τραμπ ο Μητσοτάκης;

Ηγέτης ή ικέτης ενώπιον του Τραμπ, Μάριος Ευρυβιάδης

Γράφει ο Μάριος Ευρυβιάδης* – 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο. Υπήρξε βέβαια σχετική επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον στις 2 Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη “θα γιορτάσει τους ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία, τον πολιτισμό και την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ενός σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ”.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι “ο Πρόεδρος Τράμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο”.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ “θα τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Πίσω από τα παραπάνω τα οποία θα “συζητηθούν”, άλλα σοβαρά και άλλα επιφανειακά, το ουσιαστικό ερώτημα είναι: στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός πάει ως ηγέτης ή ως ικέτης; Αν πάει ως ηγέτης θα πρέπει να περάσει το μήνυμα πως η χώρα του έχει αυτόνομα συμφέροντα τα οποία θα υπερασπιστεί ενάντια σε όποιον τα επιβουλεύεται, ακόμη και με τη χρήση βίας. Και να κατονομάσει την Τουρκία ως τον επίδοξο επιδρομέα -που επιδιώκει να ηγεμονεύσει στην περιοχή- αλλά ο οποίος θα πάρει την πρέπουσα απάντηση.

Αποχωρώντας δηλαδή από από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος και το επιτελείο του- ειδικά τα μέλη του – δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία ως προς τη βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί μόνη της την επικράτειάς της. Και για να είναι αξιόπιστο το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να υπάρχει διγλωσσία ως προς αυτό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η ελληνική αντιπροσωπεία πρέπει να μιλά την ίδια γλώσσα σε όλες τις επιμέρους συζητήσεις και συναντήσεις.

Το ίδιο μήνυμα θα πρέπει, μετά την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, να επαναλάβει ο Έλληνας πρέσβης στην καθιερωμένη πρακτική επισκέψεων (follow up) που γίνεται μετά από τέτοιου είδους επισκέψεις. Παράλληλα τα ίδια πρέπει να πράξουν και οι στρατιωτικοί Ακόλουθοι – Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας- στις αντίστοιχες επισκέψεις στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

Εδώ εξυπακούεται πως ανάλογες ενέργειες θα πρέπει, προτού αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός, να έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα από τον ΥΠΕΞ στον αμερικανό πρέσβη, και από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας προς τους Αμερικανούς στρατιωτικούς Ακολούθους στην Αθήνα.

Αν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αξιόπιστο, αυτό θα μεταφερθεί σε σχετικά “χρόνο μηδέν” στους Τούρκους. Οι τελευταίοι θα απαιτήσουν, ως είθισται, να ενημερωθούν επίσημα για την επίσκεψη. Αλλά θα “ενεργοποιήσουν” και τις δικές τους πηγές και λόμπυ, ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση. Και θα μάθουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

 


*Μάριος Ευρυβιάδης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx