Ιράν και Ισραήλ μαζί στο πλευρό των Αζέρων!

Ιράν και Ισραήλ μαζί στο πλευρό των Αζέρων!
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τον πόλεμο στο Καραμπάχ πήρε μια απροσδόκητη τροπή: το Ιράν εμφανίστηκε με λόγια υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν. Προηγουμένως, η Τεχεράνη υποστήριζε τους Αρμένιους και ήταν εχθρική προς το Μπακού. Αλλά τώρα το καθεστώς των Αγιατολάχ θεωρεί τον εαυτό του ως μια νέα σιιτική αυτοκρατορία, η οποία αναπόφευκτα συνεπάγεται και συμμετοχή στον αγώνα με τη Ρωσία και την Τουρκία για το διαμοιρασμό του νοτίου Καυκάσου.

«Η Αρμενία πρέπει να επιστρέψει το έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν». Με μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο με αυτά τα λόγια του Ali Velayati, συμβούλου διεθνών υποθέσεων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν (rahbar).

Ναι, οι Πέρσες και οι Αζέροι είναι Σιίτες, ενώ εκατομμύρια Αζέροι ζουν στο Ιράν, ένας από τους οποίους είναι ο ίδιος Ραχμπάρ, ο πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ. Όλα αυτά φαίνεται να αρκούν για να υποστηρίξουν τον γείτονα, αλλά το γεγονός είναι ότι στο Ιράν συμπαθούσαν τους Αρμένιους, και στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης, αδέσποτες βολές του Αζερμπαϊτζάν φτάνουν περιοδικά στην επικράτειά του Ιράν.

Επιπλέον, υπάρχει υποψία ότι ο θανάσιμος εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Ισραήλ, οπλίζει το Αζερμπαϊτζάν όχι εναντίον της Αρμενίας, αλλά εναντίον του ίδιου του Ιράν. Γνωρίζουν ότι στο Μπακού είναι καχύποπτοι προς το καθεστώς των Αγιατολάχ, που το αντιλαμβάνονται ως πηγή εξτρεμιστικών ιδεών. Κοντολογίς, για να πάρει το Ιράν την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, κάτι σημαντικό έπρεπε να συμβεί. Για παράδειγμα, μια σημαντική αύξηση των αυτοκρατορικών συναισθημάτων μεταξύ της ιρανικής ελίτ.[…]

Διαβάστε τη συνέχεια στο defencepoint.gr

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι