Το Ισραήλ έτοιμο για μαζική πώληση όπλων στις ΗΠΑ; (vid. - photo)

-
281

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να πουλήσει άμεσα όπλα στις ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν. Λίγες ημέρες πριν η αμερικανική Orbital ATK και η ισραηλινή IMI Systems ανακοίνωσαν κοινή συμφωνία για την προμήθεια βομβών MPR 500 (500-lb Multi-Purpose Rigid Bomb) στην USAF.

Η βόμβα χρησιμοποιείται από το Ισραήλ. Κατευθύνεται από λέιζερ και είναι σχεδιασμένη για πλήγματα ακριβείας σε αστικό περιβάλλον, ακόμα και κοντά σε φίλιες δυνάμεις. Μπορεί να διαπεράσει πολλούς ορόφους να εκραγεί εκεί που χρειάζεται καταστρέφοντας στόχους σε κάλυψη. Η κατασκευάστρια ΙΜΙ αναφέρει ότι το όπλο επιτυγχάνει ακρίβεια 90%.

Iron Dome και Tamir

Με επιστολή που υπογράφουν 40 Αμερικανοί βουλευτές και των δύο κομμάτων ζητείται να μελετηθεί η απόκτηση από το Ισραήλ συστημάτων Iron Dome για την αναχαίτιση ρουκετών, βλημάτων όλμων και βλημάτων πυροβολικού κατά κυρίως πολιτικών στόχων.

Ο αμερικανικός στρατός προωθεί βέβαια το δικό του ανάλογο σύστημα Indirect Fire Protection Capability (IFPC), δοκιμάζοντας όμως σε αυτό και τον ισραηλινό πύραυλο Tamir που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της αμερικανικής Raytheon και της ισραηλινής Rafael, ο οποίος επιτυγχάνει βεληνεκές 70 χλμ.

Από την άλλη το Iron Dome έχει αποδεδειγμένα υψηλή αξιοπιστία έχοντας καταστρέψει πάνω από 1.500 στόχος από το 2011 – ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%. Είναι αποτελεσματικό ημέρα και νύκτα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ η Rafael προχωρά τώρα στην ανάπτυξη και μιας ναυτικής έκδοσης, του C-Dome. Αν η Raytheon αναλάβει δε να παράγει το σύστημα στις ΗΠΑ η προοπτική απόκτησής του δείχνει άκρως δελεαστική.

ΤΟΜΠ Eitan

Πηγές του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας θεωρούν το ΤΟΜΠ Eitan 8×8 ως ένα ακόμα υποψήφιο προς πώληση στις ΗΠΑ σύστημα. Τα Eitan θα διαθέτουν και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας (Active Protection System – APS).

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη δοκιμάσει το όχημα και το θεωρούν το καλύτερα προστατευμένο στην κατηγορία του. Τo Eitan θα εφοδιαστεί με το APS Trophy της Rafael. Πάντως οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει στο δικό τους αντίστοιχο όχημα, το δοκιμασμένο Stryker.

Θα μπορούσε κάποια έκδοση του Eitan να κατασκευαστεί στις ΗΠΑ; Ήδη απάρτια των αρμάτων Merkava 4 και του ΤΟΜΠ Namer κατασκευάζονται εκεί.

Hero-30 και Hero-400EC

Πριν τρία χρόνια η Raytheon ξεκίνησε συνεργασία με την ισραηλινή Uvision για το ισραηλινό καμικάζι drone Hero-30, με στόχο το πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού Lethal Miniature Aerial Missile Systems (LMAMS). Ο αμερικανικός στρατός επιθυμεί την απόκτηση 25.000 LMAMS τα επόμενα 15 έτη και το ισραηλινό σύστημα είναι υποψήφιο.

Η Uvision παράγει όμως και μια μεγαλύτερη έκδοση, το Hero 400 EC. Διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα και άρα είναι αθόρυβο και μπορεί να πλήξει στόχους με εξαιρετική ακρίβεια, ενώ μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανώς αυτή να είναι η έκδοση που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς.

Trophy και Iron Fist Active Protection Systems

Το APS Trophy πάντως έχει ήδη αγοραστεί από τις ΗΠΑ και θα εγκατασταθεί στα άρματα M1 Abrams τεσσάρων αμερικανικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών, με στόχο τον εφοδιασμό όλων των αμερικανικών αρμάτων. Παράλληλά όμως οι Αμερικανοί δοκιμάζουν το APS Iron Fist για τα οχήματα Μ2 Bradley διότι το ηλεκτρικό σύστημα των εν λόγω οχημάτων έχει μικρότερη ισχύ και δεν «αντέχει» το Trophy. Στόχος πάντως των Αμερικανών είναι ο εξοπλισμός του συνόλου των τεθωρακισμένων τους οχημάτων με APS.

ΠΗΓΗ: breakingdefense

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.