Και με υποβρύχια η μεταφορά ναρκωτικών!

-
26

Στο τροπικό δάσος στις ακτές της Κολομβίας η πυκνή βλάστηση αποτελεί την τέλεια κάλυψη για τους εμπόρους ναρκωτικών κρύβοντάς τους από το άγρυπνο μάτι των αμερικανικών δορυφόρων. Τα τελευταία 25 χρόνια όμως οι έμποροι ναρκωτικών εκτελούσαν εκεί και κατασκευαστικές εργασίες. Έφτιαχναν υποβρύχια!

Και όχι μόνο ναυπηγούσαν υποβρύχια, αλλά ναυπηγούσαν ηλεκτρικά υποβρύχια. Το περασμένο καλοκαίρι οι κολομβιανές αρχές ανακάλυψαν ένα φορτωμένο με ναρκωτικά ηλεκτρικό υποβρύχιο με πάνω από 100 συσσωρευτές. Στα «ναυπηγεία» οι έμποροι ναρκωτικών μετέφεραν εκατοντάδες τόνους των απαραίτητων υλικών για τα ναυπήγηση των υποβρυχίων, το απαραίτητο εργατικό δυναμικό και μερικές φορές Ρώσους σχεδιαστές υποβρυχίων. Τα υποβρύχια είχαν μήκος έως και 30 μ. και κατασκευάζονταν με βάση το ξύλο, το φάιμπεγκλας και το κέβλαρ για να μην εντοπίζονται από ραντάρ. Μπορούσαν δε να μεταφέρουν έως και 8 τόνους ναρκωτικών.

Το κόστος κατασκευής ενός υποβρυχίου μπορούσε να φτάσει και τα 2 εκ. δολάρια. Ωστόσο το φορτίου που μετέφερε ήταν αξίας περί τα 200 εκ. δολάρια. Πολλές φορές τα υποβρύχια διέθεταν μέχρι και σνόρκελ, ραντάρ και κουκέτες για το πλήρωμά τους. Διέθεταν διπλό κέλυφος και επικάλυψη μολύβδου για εξάλειψη του θερμικού τους ίχνους. Ήταν βαμμένα σε αποχρώσεις του μπλε και του γκρι για να μην εντοπίζονται, είχαν περισκόπιο και συνήθως έπλεαν σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην Κολομβία παρήχθησαν 910 μετρικοί τόνοι κοκαΐνης το 2016, ποσότητα που συνιστά αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2015. Τουλάχιστον το 1/3 της ποσότητα αυτής διακινήθηκε με υποβρύχια. Ο Αμερικανός ναύαρχος Κουρτ Τιντ, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του Αμερικανικού Ναυτικού ανέφερε σε επιτροπή της Γερουσίας πως μόλις το 25% της διακινούμενης προς τις ΗΠΑ, μέσω υποβρυχίων, ποσότητας ναρκωτικών, έπεσε στα χέρια των αρχών.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, δεν είναι μόνο ο εντοπισμός των υποβρυχίων αλλά και το ότι χρειάζεται κάποιος να είναι κοντά για να τα κυριεύσει. «Τα υποβρύχια πλέουν κοντά στη επιφάνεια και απαιτείται έρευνα με ραντάρ από αέρος για να εντοπισθούν. Η Υπηρεσία Συνοριακών και Τελωνιακών Ελέγχων διαθέτει πάνω από μια ντουζίνα τέτοια ραντάρ, αλλά η περιοχή που πρέπει να καλύψει είναι τεράστια, μεγαλύτερη σε έκταση από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Όταν εντοπιστούν στα ραντάρ παρακολουθούνται», ανέφερε ο ίδιος.

«Χρειάζεται όμως κάποιος να τα σταματήσει στο νερό. Πολλές φορές γνωρίζουμε ότι τα υποβρύχια είναι εκεί αλλά δεν υπάρχει κανείς να επέμβει και αυτό είναι εξοργιστικό», συμπλήρωσε. Πολλές φορές όταν φτάνει η Ακτοφυλακή τα ναρκωτικά έχουν εξαφανιστεί. Τα ναρκωτικά μεταφέρονται σε ένα μικρό συρόμενο από το υποβρύχιο σκάφος, που βρίσκεται περί τα 30 μ. πιο βαθιά από αυτό. Αν το υποβρύχιο ανακαλυφθεί το συρόμενο αφήνεται να βυθιστεί ώστε και αποδείξεις να μην υπάρχουν και τα ναρκωτικά να μπορούν αργότερα να εντοπισθούν και να περισυλλεγούν από άλλο υποβρύχιο των εμπόρων. Τα συρόμενα έχουν πομπούς που εκπέμπουν κωδικοποιημένα σήματα. Πάντως οι αρχές επιχειρούν, μέσω της τεχνολογίας, να επικρατήσουν στον θαλάσσιο αυτό πόλεμο των ναρκωτικών.


Πηγή: Popularmechanincs