Καλό το ρωσικό υπερόπλο αλλά... δεν πετάει

-
401

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε πριν λίγο καιρό πως η Ρωσία διαθέτει ένα νέο πυρηνοκίνητο πύραυλο με απεριόριστο βεληνεκές. Ωστόσο ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί επιτυχής δοκιμή του σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Ο πύραυλος κρουζ δοκιμάστηκε τέσσερις φορές μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου αλλά όλες οι δοκιμές κατέληξαν σε συντριβή του πυραύλου. Όπως αναφέρουν οι πηγές η μεγαλύτερη απόσταση που έφτασε ένας από τους πυραύλους πριν συντριβεί ήταν 22 μίλια, ενώ η μικρότερη μόλις 5 μίλια.

Οι πηγές δεν ανέφεραν διαρροή ραδιενέργειας συνεπεία της συντριβής των πυρηνικών αντιδραστήρων των πυραύλων.
Οι πύραυλοι που άρχισαν να αναπτύσσονται από το 2000 πιστεύεται πως χρησιμοποιούν κοινό κινητήρα κατά την εκτόξευση πριν τεθεί σε λειτουργία ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Κινητήρας με προβλήματα

Οι αποτυχίες απέδειξαν πως ο πυρηνικός κινητήρας των πυραύλων δεν κατάφερε να λειτουργήσει και έτσι κατέπεσαν. Οι πηγές αναφέρουν πως οι δοκιμές διατάχθηκαν από το Κρεμλίνο παρά τις αντιρρήσεις των τεχνικών που επέμεναν ότι ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μιλώντας σε βουλευτές τον Μάρτιο, ο Πούτιν υποστήριξε πως ο πύραυλος κρουζ ήταν ικανός να πλήξει στόχους σε όλη την υδρόγειο αποφεύγοντας τα εχθρικά αντιβαλλιστικά συστήματα. Ο Πούτιν παρουσίασε και άλλα «ανίκητα», όπως τα χαρακτήρισε, όπλα.

Η ρωσική πάντως υπέρ-υπερηχητική πλατφόρμα επανεισόδου που οι ΗΠΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν θα είναι έτοιμη το 2020, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Πηγή που μίλησε στο δίκτυο ανέφερε πως η Ρωσία έχει δοκιμάσει το εν λόγω όπλο, που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, δύο φορές εντός του 2016. Μια τρίτη δοκιμή του όπλου, τον Οκτώβριο του 2017, ήταν αποτυχημένη. Αναμένεται νέα δοκιμή το καλοκαίρι του 2018.

ΠΗΓΗ: cnbc