Το κουρδικό HDP κλειδί στην Τουρκία

-
20

Γράφει η Amberin Zaman

To Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα HDP προσανατολίζεται να κατεβάσει ως υποψήφιο στις τουρκικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου τον φυλακισμένο ηγέτη του Σαλαχατίν Ντεμιρτάς.

Αν και ο Ντεμιρτάς κατηγορείται για «τρομοκρατία» και σχέσεις με τα ΡΚΚ, νομικά δεν υπάρχει εμπόδιο για την υποψηφιότητά του. Έχοντας απήχηση σε περίπου 18% των εκλογέων οι Κούρδοι μπορούν να κρίνουν την αναμέτρηση. Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς δήλωσε στο δικαστήριο: «Εμείς είμαστε που θα κρίνουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».

Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό 8-10% αποτελούν τον πυρήνα των Κούρδων ψηφοφόρων του HDP ενώ ένα ποσοστό 6-7% στηρίζει το ΑΚΡ του Ερντογάν. Οι υπόλοιποι Κούρδοι διασπείρονται ανάμεσα σε άλλα κόμματα από ακραία ισλαμιστικά μέχρι την άκρα αριστερά.

Η επίθεση του Ερντογάν στο Αφρίν πάντως έχει απομακρύνει πολλούς Κούρδους ψηφοφόρους του. Παρά ταύτα ο Ντεμιρτάς είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο. Η προσπάθειά του όμως μπορεί να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να εξαφανίσει το κουρδικό κόμμα.

Ο Ερντογάν αρνείται στο HDP το όριο του 10% που του επιτρέπουν να εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Πάντως το ΑΚΡ παραμένει το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το κόμμα αυτό θα κερδίσει, από την πρώτη κατανομή, το μερίδιο εδρών που θα ελάμβανε το HDP, δίνοντας στο ΑΚΡ την ευκαιρία να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Το HDP και το αδελφό κόμμα Democratic Regions Party (DBP) έχουν ανδρωθεί σε ένα περιβάλλον συλλήψεων και διώξεων μετά το πραξικόπημα. Πάνω από 80 δήμαρχοι του DBP έχουν εκδιωχθεί από τις θέσεις τους μαζί με οκτώ βουλευτές, πέραν του Ντεμιρτάς και χιλιάδες άλλα μέλη του. Με την ηγεσία του πίσω από τα κάγκελα το HDP έχει μείνει ακέφαλο.

Η απόφαση όμως να κατεβάσει τον Ντεμιρτάς ως υποψήφιο αναμένεται να ανατρέψει την κατάσταση. «Μπορούν να εκδιώξουν από την πολιτική, αλλά ακόμα και το πτώμα μου θα είναι πιο πολιτικά αποτελεσματικό από άλλους ζωντανούς πολιτικούς», είχε πει. Έλλειψη μετριοφροσύνης; Όχι ο Ντεμιρτάς ήταν αυτός που οδήγησε το HDP στο 13% και στη Βουλή, με τον Ερντογάν να χάνει, τότε, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Ντεμιρτάς πάντως δεν έχει καταδικαστεί. Η δίκη του θα γίνει στις 30 Απριλίου.

Πηγή: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2018/04/hdp-nominates-selahattin-demirtas-presidential-candidate.html#ixzz5DqmmKk5N