Μας σερβίρουν αποικιοκρατική λύση για τις φρεγάτες οι Αμερικάνοι
18/06/2021Νέο γύρο στην απόπειρα επικοινωνιακής προώθησης, ή μάλλον, για την ακρίβεια, περιορισμού των αρνητικών αντανακλαστικών που κινητοποιεί η αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες MMSC (που μετονομάστηκαν σε HF2 στο ίδιο πλαίσιο), εγκαινιάζει δημοσίευμα του ιστοχώρου του USNI (U.S. Naval Institute).
Επικαλούμενο όσα ανέφερε ο γνωστός αξιωματούχος της Lockheed Martin, ναύαρχος εν αποστρατεία του αμερικανικού Ναυτικού, Τομ Ρόουντεν, το δημοσίευμα εμφανίζει την αμερικανική πλευρά, όχι μόνο να επιμένει στην πώληση των MMSC, αλλά και να επιμένει να αποσπάσει το σύνολο του “πακέτου” των περίπου 5 δισ. ευρώ, αναλαμβάνοντας δηλαδή και την “ενδιάμεση λύση” και την αναβάθμιση των MEKO 200HN.
Παράλληλα, από την… παροχή συμβουλών που υποσχόταν η μόλις τεσσάρων σελίδων πρόταση – ευχολόγιο που προσκομίστηκε κατά την τελευταία παρουσία αντιπροσωπείας της LM στην Αθήνα, εμφανίζεται στο δημοσίευμα ο Αμερικανός ΑΚΑΜ στην Αθήνα, πλοίαρχος (ναι αξιωματικός αυτού του βαθμού μιλάει εκ μέρους των ΗΠΑ για ένα τέτοιας σημασίας θέμα) Τιμ Κέτερ, τάζοντας εκ νέου “λαγούς με πετραχήλια” περί επενδύσεων στη ναυπηγική βιομηχανία.
Προωθούν λύση πακέτο για τις φρεγάτες
Η άκρως ενοχλητική, στο όριο του προσβλητικού εικόνα, συμπληρώνεται από την εμφατική υπόμνηση του πλοιάρχου, ότι η Ελλάδα έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε αμερικανικής προέλευσης συστήματα για τη ναυτική της ισχύ, αναφέροντας την αναβάθμιση των P-3B και τα ελικόπτερα MH-60R.
Στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζεται, ότι το σύστημα πρόωσης των πλοίων δεν πρόκειται να αλλάξει. Παρότι τα προβλήματα δεν περιορίζονταν μόνο στην αξιοπιστία του, που αργά ή γρήγορα εκτιμάται ότι θα επιλυθεί. Από τη στιγμή που η Ελλαδίτσα μας δεν έχει το “πορτοφόλι” του US Navy, είναι υποχρεωμένη να συνυπολογίσει πόσο θα κοστίζει η επιχειρησιακή αξιοποίηση. Κυρίως όμως, δεν έχει την πολυτέλεια για πειράματα.
Να προσθέσουμε δηλαδή κι άλλα 5-6 (αφού καταλαβαίνει μόνο σε δολάρια, ας αφήσουμε τον πολυπράγμονα πλοίαρχο που φαίνεται έχει λόγους στην Ελλάδα να αισθάνεται ναύαρχος τεσσάρων αστέρων, να κάνει την ακριβή μετατροπή σε ευρώ), παραδίδοντας το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στον υπερατλαντικό σύμμαχο, ο οποίος θα αποφασίσει και το είδος των συστημάτων που χρειάζεται η αποικ… συγγνώμη, η στρατηγική σύμμαχος χώρα εννοούσαμε.
Όπως έχει προαναφερθεί, η προμήθεια των εξαιρετικών σε κάθε περίπτωση ελικοπτέρων Sikorsky MH-60R, μοιάζει να συνδέεται με την “προσφορά” των MMSC, καθώς υποτίθεται πως καλύπτουν κάποιες ανεπάρκειες που παρουσιάζει το πλοίο στις ανθυποβρυχιακές του δυνατότητες.
Μπαίνει και θέμα αξιοπιστίας
Είναι προφανές ότι κάτι μας έχει διαφύγει από τις επιχειρησιακές δυνατότητες του οπλικού συστήματος, οπότε ήδη ερευνούμε μήπως έχει προστεθεί στα ελικόπτερα δυνατότητα να πετούν σε 24ωρη βάση και φυσικά ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Κι αυτό γιατί ένα πλοίο, το οποίο προμηθεύεται το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό να αναδειχθεί στον τύπο-ναυαρχίδα του Στόλου, προφανώς δεν μπορεί ούτε να σέρνει συνεχώς ένα σόναρ πίσω του, με ό,τι περιορισμούς αυτό συνεπάγεται στον πλου, ούτε το οργανικό του ελικόπτερο να πετά συνεχώς αναζητώντας υποβρύχια.
Ένα πλοίο που ως κέντρο βάρους της μαχητικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού θα προσελκύσει το “ενδιαφέρον” του αντιπάλου. Άρα θα επιχειρήσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να τα εξουδετερώσει σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής… παρότι είναι προφανές ότι στους Τούρκους ήδη θυμίζει πολύ το δικό τους “εθνικό πλοίο” (MILGEM), αφού σχεδιαστικά έχουν βγει από το ίδιο “καλούπι”.
Με τη διαφορά ότι στον τουρκικό στόλο δεν το αντιμετωπίζει κανείς όπως το… ANADOLU, αλλά ως ένα φθηνό πλοίο που το ρίχνουν στο νερό με 200-250 εκατ. δολάρια από δικά τους ναυπηγεία και του φοράνε κυρίως τουρκικά ηλεκτρονικά, άρα στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία, εφαρμόζοντας το δόγμα ότι “η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα”.
Ενώ στην Ελλάδα τους λες κόψτε 1 με 1,5 δισ. ευρώ και ξεκινήστε ναυπηγήσεις μικρότερων και καλά εξοπλισμένων πλοίων, να τα παραλάβετε σε μια τριετία το πολύ, ώστε να αρχίσετε τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και σε κοιτάνε περίεργα. Ονειρεύονται το “νέο ΑΒΕΡΩΦ”, αλλά φλερτάρουν ταυτόχρονα με την πλέον ακατάλληλη λύση από τις προτεινόμενες. Μάλλον πιο ακατάλληλα και από τη λύση είναι τα μυαλά και οι νοοτροπίες. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.
Τι μας διαφεύγει, τι μας διαφεύγει
Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr