Και 32 μαχητικά F-35B STOVL ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ

-
265

Μπορεί η παράδοση των πρώτων F-35 Lightning II στην Τουρκική Αεροπορία να έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας, μπορεί η λίρα να παραπαίει έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ο Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να πτοείται και προχωρά στην απόκτηση όχι 100 F-35 Lightning II αλλά στην αγορά 132 F-35 εκ των οποίων τα 32 θα είναι της έκδοσης STOVL F-35Β.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα c4defence το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει την αγορά όχι 16 F-35Β όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί αλλά 32 μαχητικά αυτού του τύπου.

Ο λόγος πίσω από αυτή την αύξηση των αριθμών των μαχητικών είναι το αίτημα του Τουρκικού Ναυτικού προς το ΓΕΕΘΑ για την ναυπήγηση και δεύτερου ελαφρού αεροπλανοφόρου μετά την ναυπήγηση του TCG Anadolu (L-408) το οποίο θα παραδοθεί το 2021.

Σύμφωνα με τα τουρκικά σχέδια κάθε ελαφρύ αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 16 F-35B και επειδή η Τουρκία επιθυμεί να έχει ταυτοχρόνως σε διαθεσιμότητα δύο αεροπλανοφόρα για αυτό το λόγο έχει επιλεγεί η αγορά κι άλλων 16 F-35B, τα οποία θα εξοπλίσουν το υπο σχεδίαση νέο ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Trakya.

Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί Τούρκοι αξιωματούχοι το πρώτο αεροπλανοφόρο θα επιχειρεί στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο και το δεύτερο στη Μαύρη θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι θέτουν ένα ακόμη δέλεαρ στις ΗΠΑ για μια πιο ήπια πολιτική η οποία «εξαγοράζεται» με νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων αφού ουσιαστικά οι Τούρκοι αυξάνουν την αρχική τους δέσμευση για τα F-35 κατά 32% από 100 σε 132 αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.