Με άρωμα Ρέιγκαν ο προϋπολογισμός Τραμπ

-
2

του Stephen Lendman  - 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ προτείνουν τους προϋπολογισμούς και το Κογκρέσο τους εγκρίνει. Ο προϋπολογισμός του Τραμπ για το οικονομικό έτος 2019 ωφελεί την Wall Street, το Πεντάγωνο, όσους κερδίζουν από τους πολέμους και άλλα εταιρικά αρπακτικά σε βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι μέρος του σχεδίου του για να βοηθήσει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιούργησαν οι μεγάλες φορολογικές περικοπές που έγιναν από τους Ρεπουμπλικάνους. Είναι εξωφρενικό να ζητά περικοπές ύψους 1,7 τρισ. δολάρια στα κοινωνικά προγράμματα για την επόμενη δεκαετία.

Σε μεγάλο βαθμό ο προϋπολογισμός για το 2019 μοιάζει με τον προϋπολογισμό του για το 2018. Όπως και η δρακόντεια πρόταση του Προέδρου Paul Ryan, όταν προέδρευε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, αποτελεί ένα σχέδιο για την καταστροφή της "κοινωνικής Αμερικής". Ο νέος προϋπολογισμός του Τραμπ προβλέπει ότι θα υπάρχει μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της τάξεως 3% ετησίως. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι ρεαλιστικό σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι μικρότερη από 2%.

Σύμφωνα με τον Frank Clemente, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης Americans for Tax Fairness (Αμερικανοί για τη Φορολογική Δικαιοσύνη):  "Ο Τραμπ πρότεινε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που κλέβει τις εργαζόμενες οικογένειες, κάνοντάς τες να πληρώνουν την τεράστια φορολογική περικοπή ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες. Στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ηλικιωμένους, τα τρόφιμα από οικογένειες, τα δάνεια σπουδών για την επόμενη γενιά νέων και την στήριξη για άτομα με αναπηρίες με στόχο να ωφεληθούν λίγοι προνομιούχοι".

"Το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό του Tραμπ και να δημιουργήσει ένα φορολογικό σύστημα που θα κάνει τους πλούσιους και τους εταιρείες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε όλους τους Αμερικανούς αντί να πάρουμε από αυτούς".

Η Maya MacGuineas, Πρόεδρος της Επιτροπής για ένα Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, άσκησε επίσης δριμύτατη κριτική στον προϋπολογισμό Τραμπ λέγοντας: "έχει πάρα πολλά τεχνάσματα, υπερβολικές αποταμιεύσεις και υπεραισιόδοξες υποθέσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν κάνει τις σκληρές πλην αξιόπιστες επιλογές που είναι όμως απαραίτητες για να επιστρέψει το χρέος σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα".

Προϋπολογισμός επιστημονικής φαντασίας

Καταργεί κατά 40% τις κοινωνικές δαπάνες --κοινωνικά προγράμματα ζωτικής σημασίας, τα οποία επηρεάζονται ως εξής: Περικοπές άνω των 500 δισ. δολ. σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (Medicare) και περισσότερα από 300 δισ. δολ. στην ασφάλιση (Medicaid). Μειώσεις επιδομάτων πάνω από 200 δισ. δολ. Η προσωρινή βοήθεια για τις οικογένειες ασθενών (TANF) χάνει 21 δισ. δολ., ενώ θα δοθούν 72 δισ. δολ. λιγότερα στα προγράμματα αναπηρίας. Θα καταργήσει επίσης τις επιχορηγήσεις για την φροντίδα τέκνων και για τις ανάδοχες οικογένειες.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) θα πάρει περίπου 600 εκατ. δολ. λιγότερα, συν περικοπές στην επιστημονική έρευνα. Την ίδια μοίρα θα έχει και το πρόγραμμα HEAD START, το μεγαλύτερο ομοσπονδιακό επιδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Επίσης, θα θιγούν τα υπουργεία Εξωτερικών, Απασχόλησης, η Εταιρεία Μηχανικών του Στρατού που είναι κυβερνητικό ίδρυμα υπεύθυνο για πολλά κατασκευαστικά έργα πολιτικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, η στεγαστική βοήθεια και οι χρεωμένοι φοιτητές.

Την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν για τα επόμενα 10 χρόνια κατά 800 δισ. δολ. Η πρόταση του Τραμπ για τις υποδομές απαιτεί να δαπανηθούν 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, 80% από ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και από κρατικούς και δημοτικούς προϋπολογισμούς. Ο David Stockman πιστεύει ότι η ατζέντα του προέδρου θα προσθέσει τρισ. δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος, εκτοξεύοντας το περίπου στα 35 τρισ. μέχρι το 2028,  που σημαίνει 15 τρισ. πάνω από το σημερινό.

Η πρότασή του για τον προϋπολογισμό χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντριπροσώπων και πλειοψηφία 60 ψήφων στη Γερουσία. Η πρώτη είναι απίθανη καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές, ενώ η δεύτερη είναι σχεδόν ανέφικτη. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων φοβούνται να χάσουν την πλειοψηφία τους στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018.

Οι εν ενεργεία πιο εκλογικά ευάλωτοι βουλευτές είναι απίθανο να στηρίξουν περικοπές στον προϋπολογισμό, οι οποίες θίγουν την εκλογική τους βάση. Ο Nick Johnston, συντάκτης του Axios, αποκάλεσε τον προϋπολογισμό και τις προτάσεις υποδομής «επιστημονική φαντασία».

Μια ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές πρόκειται να δυσαρεστήσουν την εκλογική βάση του Tραμπ, λόγω των φόρων και των επιπτώσεων στην οικονομία. Πέρυσι, ο προϋπολογισμός του 2018 απέτυχε να περάσει από το Κογκρέσο. Και υιοθετήθηκε η έκτακτη πρακτική για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση. Το ίδιο μοτίβο πιθανόν να επαναληφθεί φέτος, τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.


Πηγή: Globalresearch