Μια απάντηση στο βίντεο του Spiegel για τον δολοφονημένο δήθεν από Έλληνες μετανάστη

-
1258
Μια απάντηση στο βίντεο του Spiegel για τον δολοφονημένο δήθεν από Έλληνες μετανάστη

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel στις 8 Μαΐου σχετικά με έρευνα που υποτίθεται πως αποτύπωνε τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Muhammad Gulzar από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας στις 4 Μαρτίου, προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για fake news. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε στην “έρευνα” ενός αποστράτου Βρετανού αξιωματικού, του Νικ Γουότερς, για λογαριασμό του ιστοχώρου “Bellingcat”.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να διερευνήσουμε ποιος είχε τόσο μεγάλο “κάψιμο” να χρηματοδοτήσει μια τέτοια έρευνα. Ούτε καν το πως ο πάλαι ποτέ άνεργος ιδιοκτήτης του, ο οποίος αρχικά ήταν μπλόγκερ με ψευδώνυμο, αλλά πλέον είναι επισκέπτης σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το King’s College, το Berkley, φυσικά και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κοινός τόπος στην ερευνητική δουλειά του ιστοχώρου, είναι το να αποδείξει δημοσίως τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας. Αυτό που αγωνίζονται να πράξουν οι δυτικές υπηρεσίες, μυστικές και φανερές, σε όλο το φάσμα των σχέσεων του δυτικού κόσμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Φυσικά, δεν υποστηρίζουμε εδώ, ότι όλα τα συμπεράσματα είναι και λανθασμένα. Απλά, τονίζουμε τον προσανατολισμό του ιδιοκτήτη και του μέσου ενημέρωσης που εκπροσωπεί. Αυτό είναι όμως που μας προβληματίζει ως προς τα κίνητρα της ενασχόλησης με αυτή την υπόθεση του Έβρου. Μήπως δηλαδή την εντάσσει σε μια μεγαλύτερη, σε μια ευρύτερη εικόνα, η οποία δεν είναι εκ πρώτης όψεως αντιληπτή.

Διότι, αν μη τι άλλο, προκαλεί εντύπωση ότι προσπαθεί με το ζόρι και με κενά σε πολλά σημεία να πείσει ότι οι Έλληνες σκότωσαν τον Πακιστανό, με το ίδιο επίπεδο εμμονής που έχουν επιδείξει ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου. Τόσο απλά. Φυσικά, για τους “ερευνητές” η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και των μεταναστών – προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν περνά περίπου στα ψιλά, εγείροντας σοβαρές απορίες αναφορικά με την ηθική ακεραιότητα της “έρευνας”.

Στην εξέταση της υπόθεσης, ο ιστοχώρος και ο “ερευνητής”, αναφέρουν σχεδόν παρενθετικά ότι η Ελλάδα δεχόταν μια υβριδική επίθεση κατά των συνόρων της. Όπως και ότι είναι σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλείται να αντιμετωπίσει τα εκατομμύρια των παρανόμων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωραία δημοσιογραφία. Εύγε Νικ… Στα δικά μας τα μέρη όμως την αποκαλούν “στρατευμένη“.

Η σκληρή ελληνική απάντηση

Το πρόβλημα για τους “ερευνητές” είναι, ότι το βίντεο της παραγωγής που παρουσίασαν το περιέλαβε ο συνάδελφος Σάββας Βλάσσης από τον Δούρειο Ίππο και με τα επιχειρήματα που προέβαλε σε ανάρτησή του στις 9 Μαΐου, παρουσίασε τα μεγάλα κενά της έρευνας κι εξέθεσε το “Bellingcat” και τον ίδιο τον “ερευνητή” Νικ Γουότερς.

Ο επαγγελματικός και συστηματικός τρόπο αποδόμησης της έρευνας του Bellingcat, δεν πέρασε απαρατήρητος από τον αμερικανικό ιστοχώρο SOFREP, στον οποίο αρθρογραφούν απόστρατοι των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, γνωρίζοντας ότι απευθύνονται σε ένα κατά τεκμήριο ενημερωμένο κοινό. Τέτοιοι συντελεστές, με σοβαρή εμπειρία, δεν θα μπορούσαν να παρασυρθούν εύκολα από την όποια “έρευνα”, σίγουρα είναι σε θέση να διακρίνουν την ουσιώδη τοποθέτηση του Έλληνα δημοσιογράφου και το SOFREP αναδημοσίευσε μεταφρασμένο το άρθρο του Σάββα Βλάσση, με αποτέλεσμα η απάντησή του να διεθνοποιηθεί.

Ο Νικ Γουότερς ανέβηκε αμέσως “στα κάγκελα” (βλέπε Twitter) και μετά την ανάρτηση στον εν λόγω ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης που ανέβηκε από το SOFREP, απάντησε με τρόπο που έδειξε ότι απέφυγε να αγγίξει την ουσία των όσων επεσήμανε ο Έλληνας δημοσιογράφος. Έριχνε συνεχώς “τη μπάλα στην κερκίδα”. Οι απαντήσεις του, χωρίς ουσία και με παραπλανητικό περιεχόμενο, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν είχε κάτι ουσιαστικό να πει απαντώντας για τα κενά της έρευνάς του που επισημάνθηκαν από τον Βλάσση. Έγραψε ότι πρόκειται απλώς για υποθέσεις. Ένα επιχείρημα που όμως γύρισε μπούμερανγκ.

Κι αυτό διότι έλαβε την απάντηση, ότι αυτές οι “υποθέσεις” τονίζουν τα μεγάλα κενά της έρευνάς του, η οποία βρίθει από επιλεκτικές υποθέσεις χωρίς να προσκομίζει καμία απολύτως απόδειξη, “λασπώνοντας” ένα κράτος που αγωνίζεται για την εδαφική του ακεραιότητα από επιβουλές ανεξέλεγκτων κρατικών δρώντων… και κάποιων άλλων, δήθεν ευαίσθητων. Ο Βλάσσης, μεταξύ άλλων, απομόνωσε ένα καρέ από το επίμαχο βίντεο της παραγωγής του Bellingcat, στο οποίο από λήψη βίντεο στην περιοχή των γεγονότων, επισημαίνει την παρουσία δύο μαυροφορεμένων ανδρών, των οποίων η εμφάνιση δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα μεταναστών.

Η εικόνα τους παραπέμπει ευθέως σε Τούρκους αστυνομικούς (ή άλλης υπηρεσίας) με πολιτικά, που επιτηρούν τον φράκτη. Στην αρχή ο αντίλογος από τον Γουότερς ήταν επιπέδου νηπιαγωγείου. Όποιος φοράει μαύρα είναι πράκτορας; Αυτό αναρωτήθηκε ρητορικά. Προφανώς όχι. Κι όποιος πλήττεται όμως από σφαίρα σε τουρκικό έδαφος, πρέπει απαραίτητα να το έκαναν Έλληνες; Κι όταν εμφανίζονται οι δυο περίεργες φιγούρες, γιατί να μην πρόκειται για μια από τις αναρίθμητες, γνωστές στην Ελλάδα τουρκικές προβοκάτσιες με στόχο να δυσφημίσουν την Ελλάδα, αφού τα σχέδια εισβολής απέτυχαν παταγωδώς;

Ξανά στριμωγμένος στη γωνία ο “ερευνητής”, ξεφούρνισε ότι αυτό το μέρος του βίντεο είχε ληφθεί την προηγούμενη μέρα! Πολύ ενδιαφέρον! Καταρχήν και καταρχάς, αυτό όφειλε να το έχει διευκρινίσει και δεν το έπραξε. Διότι αναρωτιόμαστε στο DP, πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες ώστε να ληφθούν υπόψη στην… αξιολόγηση της ερευνητική δραστηριότητας;

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.