Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει στη λίστα δολοφονιών της CIA
09/07/2018Γράφει ο Michel Chossudovsky –
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Πιονγκγιάνγκ για διήμερη επίσκεψη για να “απαιτήσει από τον ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του για την αποπυρηνικοποίηση”. Ο Πομπέο δέχτηκε ένα ευγενικό, κορεατικό καλωσόρισμα. Αλλά με τον Πομπέο υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις, ποιες είναι οι προοπτικές; Τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο Πομπέο ήταν επικεφαλής της CIA υπαινίχθηκε: “Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξαφνικά πεθάνει, μην έρθετε μετά να με ρωτήσετε […] Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξαφανιστεί, δεδομένης και της ιστορίας της CIA, εγώ δεν πρόκειται να πω τίποτα μετά […] Η CIA θα γίνει μια πολύ πιο κακή υπηρεσία”.
Είναι πραγματικά γόνιμες οι διαπραγματεύσεις; Σύμφωνα με τους New York Times, υπήρξε “δυσπιστία και στις δύο πλευρές. Η σκληρή αντίδραση της Βόρειας Κορέας μπορεί να ήταν μια χρήσιμη τακτική διαπραγματεύσεων” υπονοώντας ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής. Η Πιονγκγιάνγκ διαπραγματεύεται με έναν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (πρώην επικεφαλής της CIA) ο οποίος ανακοίνωσε -φυσικά “με σεβασμό”- ότι ο Κιμ Γιονκ Ουν ήταν στη λίστα δολοφονιών της CIA.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ώρες μετά την αναχώρηση του Πομπέο, η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι προωθούσε μια “μονομερή γκανγκστερική απαίτηση αποπυρηνικοποίησης“. Μια μάλλον ήπια αντιμετώπιση εκ μέρους Βόρειας Κορέας. Η δήλωση της τελευταίας πιθανότατα στρέφεται κατά των απαιτήσεων του Πομπέο που διατυπώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών:
“Οι ΗΠΑ πρόδωσαν το πνεύμα της συνόδου κορυφής του περασμένου μήνα μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνοντας αυτά τα μονομερή αιτήματα σχετικά με την πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποσυναρμολόγηση (complete, verifiable, and irreversible dismantlement, CVID) των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Αναμέναμε ότι η πλευρά των Η.Π.Α. θα έρθει με παραγωγικές προτάσεις που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης σύμφωνα με το πνεύμα του Βορρά-ΗΠΑ. Εμείς θεωρούσαμε ότι θα δίναμε από την πλευρά μας κάτι που θα ανταποκρινόταν σε αυτές τις προτάσεις. Θα ήταν ο συντομότερος δρόμος προς την υλοποίηση της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου… να απομακρυνθεί με τόλμη από τις μεθόδους του παρελθόντος, να πιέσει για εντελώς νέες προσεγγίσεις και να επιδιώξει να λύσει σταδιακά τα προβλήματα ένα προς ένα με βάση την εμπιστοσύνη“.
Επιλέξτε το “Θαύμα του Βιετνάμ”
Ο Πομπέο κάλεσε ανεπίσημα τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει το «θαύμα του Βιετνάμ» για βελτιωμένους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι η αποδοχή τηε συμφωνίας από το Ανόι (υπό την προϋπόθεση της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο το 1993) προκάλεσε τη μετατροπή του Βιετνάμ σε νέο φτηνό εργασιακό σύνορο της παγκόσμιας οικονομίας, χρεωμένο και φτωχό. Όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε την “αλλαγή καθεστώτος” και την συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας.
Αυτό συνέβη με το Βιετνάμ μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ το 1993. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ μεταξύ 1991 και 1994 από τον υποφαινόμενο:
Το Βιετνάμ δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ για τις καταστροφές και τις μαζικές απώλειες ζωών. Ωστόσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 1993 απαιτούσε από το Ανόι να αναγνωρίσει τα χρέη του καθεστώτος του νεκρού στρατηγού Θιέου. Αυτή η συμφωνία ισοδυναμεί εν πολλοίς με την υποχρέωση του Βιετνάμ να αποζημιώσει την Ουάσινγκτον για το κόστος του πολέμου.
Επιπλέον, η υιοθέτηση σαρωτικών μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων υπό την επίβλεψη των θεσμών του Bretton Woods αποτέλεσε επίσης προϋπόθεση για την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς αποτελούν σήμερα το επίσημο δόγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Με την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον το 1994, η αναφορά στον βάρβαρο ρόλο της Αμερικής στον πόλεμο θεωρείται όλο και περισσότερο άκαιρη και ακατάλληλη.
Δεν υπάρχουν πλέον βόμβες, ούτε ναπάλμ, ούτε τοξικές χημικές ουσίες: ξεκίνησε μια νέα φάση οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Τα επιτεύγματα των προηγούμενων αγώνων και οι φιλοδοξίες ενός ολόκληρου έθνους ακυρώνονται και σβήνονται μονοκοντυλιά. Οι όροι για το χρέος και η διαρθρωτική προσαρμογή από τους διεθνείς πιστωτές που έχουν ρόλο θεματοφύλακα αποτελούν, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα εξίσου αποτελεσματικό και τυπικά μη βίαιο εργαλείο ανακατάταξης και εξαθλίωσης που επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. (Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. Michel Chossudovsky, Ποιός κέρδισε τον πόλεμο του Βιετνάμ, Peace Magazine, 1995, κεφάλαιο “Η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας και η νέα παγκόσμια τάξη“, Global Research, 1997, 2003)
Το μήνυμα του Πομπέο “κάντο όπως το Βιετνάμ” προς την Πιονγιάνγκ υπό την απειλή της στρατιωτικής επίθεσης είναι να υιοθετήσει τον νεοφιλελευθερισμό και την φονική «οικονομική ιατρική» του ΔΝΤ, να ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, να σταματήσει τα κοινωνικά προγράμματα, να ιδιωτικοποιήσει και να φέρει ξένους επενδυτές. Και η Αμερική θα σας βοηθήσει! Εν τω μεταξύ, ο Κιμ παραμένει στον “κατάλογο δολοφονιών της CIA“.
Πηγή: Global Research