Ο ρόλος του Καναδά στο πραξικόπημα της Βενεζουέλας

-
630
Ο ρόλος του Καναδά στο πραξικόπημα της Βενεζουέλας, John McMurtry

Γράφει ο καθ. John McMurtry - 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε μια επιστολή από την οργάνωση "Επιστήμη για την Ειρήνη". Πρόκειται για μια οργάνωση επιστημόνων στον Καναδά που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η εν λόγω επιστολή αποτελεί απάντηση στη δήλωση της καναδικής κυβέρνησης, σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση Τζάστιν Τριντό αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας.

Αυτό που είναι ευπρόσδεκτο σε αυτή τη δήλωση της καναδικής κυβέρνησης είναι ότι έγινε πολύ γρήγορα και μπορεί κανείς να κατανοήσει τον υποκριτικό ρόλο του Καναδά που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης και των τραπεζών που λεηλατούν τις λατινοαμερικανικές κοινωνίες. Ένας ρόλος που παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών αυτών και που θα ενισχυθεί εναντίον των εκλεγμένων κυβερνήσεων που αναζητούν αυτοδιάθεση.

Σήμερα, για πρώτη φορά η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Chrystia Freeland αναμφισβήτητα είναι μπροστάρης στη διεθνή συμμαχία που συγκροτείται, για να επιβάλλει πραξικόπημα και να εκμεταλλευτεί τη Βενεζουέλα. Παρατίθεται αυτολεξεί ένα συγκεκριμένο απόσπασμα της επιστολής της "Επιστήμη για την Ειρήνη":

"Ο Καναδάς, τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε την αλλαγή των εκλεγμένων κυβερνήσεων στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή και τώρα στη Βενεζουέλα και οι σχέσεις του με τη Λατινική Αμερική είναι προβληματικές σε ευρύτερο πλαίσιο. Ο Καναδάς παρέχει ένα οικονομικό και νομικό καταφύγιο για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την εργασία και αποδεκατίζουν τα δάση, τη γεωργία και τις λεκάνες απορροής στις χώρες αυτές. Οι καναδικές τράπεζες πλήττουν αυτές τις χώρες με τα χρέη και εξαγοράζουν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Διαμαρτυρίες κατά των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στο Μεξικό, το Περού, τη Βολιβία και τη Γουατεμάλα αντιμετωπίζονται με αστυνομική και στρατιωτική βία. Επιπλέον, ο Καναδάς πρέπει να πάρει αποστάσεις από την άκρα δεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρου στη Βραζιλία. Ο Μπολσονάρου, μεταξύ άλλων πολιτικών, απειλεί το κοινό μας μέλλον με την αποδάσωση του Αμαζονίου, του πνεύμονα του πλανήτη".

Το γεράκι της Οττάβα

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Chrystia Freeland με τον πρωθυπουργό Τριντό.

Θα ήθελα, ωστόσο, να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο ή πρωτίστως "η κυβέρνηση Τριντό" που "διαμορφώνει την παρεμβατική στάση προς τη Βενεζουέλα". Ειδικότερα, είναι η υπουργός Εξωτερικών που παίζει σημαντικό ρόλο. Η Freeland είναι αυτή που σπρώχνει επίσης τον Καναδά και το ΝΑΤΟ σε μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και ενθαρρύνει την υιοθέτηση συγκρουσιακών πολιτικών από την κυβέρνηση της Ουκρανίας που επιβλήθηκε με βίαιο πραξικόπημα το 2014. Το ίδιο κάνει και με τις δεξιές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική "συμπάθεια" στη φασιστική στρατιωτική κυριαρχία.

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, αυτή είναι ακριβώς η πολιτική και της πλέον συντηρητικής αντιπολίτευσης, της οποίας ο ηγέτης υποστηρίζει μια εξολοκλήρου παράνομη επέμβαση στη Βενεζουέλα. Μιας αντιπολίτευσης της οποίας ο θαυμαστός προκάτοχος Stephen Harper υπήρξε επικεφαλής της πιο μιλιταριστικής κυβέρνησης στην ιστορία του Καναδά. Ήταν τότε που τα καναδικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν πρώτα-πρώτα στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Λιβύης και της γενοκτονίας που ακολούθησε.

Οι Συντηρητικοί και όχι οι Φιλελεύθεροι υπέγραψαν τη σύμβαση που ισχύει ακόμα σήμερα "να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία", που βοηθά να λιμοκτονήσει και να καταστραφεί σήμερα η κοινωνία της Υεμένης. Μόνο το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) έχει ταχθεί εναντίον της συμμετοχής του Καναδά στην αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα, αλλά τα ΜΜΕ έχουν περιθωριοποιήσει τον ηγέτη του κόμματος γι' αυτόν τον λόγο.

Το στρατιωτικό καναδικό καθεστώς

Η εξαιρετική τοποθέτηση της οργάνωσης "Επιστήμης για την Ειρήνη" επισημαίνει επίσης την υποκρισία του Καναδά που εξακολουθεί να πουλά τεθωρακισμένα οχήματα στη Σαουδική Αραβία, η οποία δολοφονεί τους επικριτές της και καταδικάζει σε λιμοκτονία τη γειτονική Υεμένη. Την ίδια στιγμή όμως, όπως επισημαίνει η οργάνωση, ο Καναδάς "καταδικάζει το καθεστώς Μαδούρο για μικρότερα εγκλήματα".

Αλλά τίθεται το ερώτημα ακόμα και εδώ, ποια είναι τα "εγκλήματα του Μαδούρο" σύμφωνα με τον νόμο; Παντού στα ΜΜΕ η κυβέρνη Μαδούρο βαρύνεται με ένα σωρό κατηγορίες, από "μαζική διαφθορά" μέχρι και "διαβλητές εκλογές". Ωστόσο, αν κάνουμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, δεν θα βρούμε στοιχεία για κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας για ιδιωτικό κέρδος -που είναι ορισμός της διαφθοράς.

Επιπλέον, ο διάχυτος ισχυρισμός για «νοθευμένες εκλογές» αντικρούεται σαφώς από διεθνείς αποδείξεις. Σχεδόν 100 επαγγελματίες δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, με έκθεσή τους την 26η Ιουνίου σχετικά με τις εκλογές του 2018, δήλωναν ομόφωνα πως το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι θωρακισμένο. Σε προηγούμενη μάλιστα έκθεση του πρώην προέδρου Jimmy Carter σχετικά με το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας, ο ίδιος κατέθετε πως πρόκειται για "το καλύτερο εκλογικό σύστημα που έχει γνωρίσει ποτέ".

Η αιτία της κατάστασης στη Βενεζουέλα

Δεν υπάρχει μαρτυρία από κανέναν άμεσο παρατηρητή για το αντίθετο. Όμως, κανένας από τους ξένους συμμάχους της υπουργού Freeland, που τώρα συσπειρώνονται εναντίον της Βενεζουέλας, δεν είχε γνωστούς παρατηρητές στις εκλογές τις οποίες απλά μποϊκοτάρησαν κάποιες αντιπολιτευόμενες αντιπολιτευτικές δυνάμεις (η μόνη παρατυπία). Το πιο συγκλονιστικό για την καναδική υποκίνηση μιας δεξιάς εξέγερσης κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας είναι η μακρά σειρά επίσημων ψεμάτων. Ψέματα τόσο της ίδια της καναδικής κυβέρνησής όσο και των εταιρικών μέσων σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Θάβουν εντελώς την αιτία της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας που οφείλεται στους ολοένα και περισσότερους οικονομικούς αποκλεισμούς των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Κυρώσεις που κυμαίνονται από τη διεθνή πίστωση, τις εισαγωγές τροφίμων και ιατρικών ειδών και την πρόσφατη κατάσχεση τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ μέχρι τη διοργάνωση εξωτερικά ενορχηστρωμένων ένοπλων διαδηλώσεων εδώ και 20 χρόνια.

Καθοδηγούμενες από την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά η οποία αγκαλιάζοντας όλους τους συνωμότες και περισσότερο τον Μπολσονάρου, υποστηρίζει με κάθε τρόπο ότι αυτό το εξωτερικά επιβαλλόμενο πραξικόπημα, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αντιπροσωπεύει το "κράτος δικαίου" που "σύμφωνα με το Σύνταγμα" απαιτεί "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" για να τερματιστεί η "παράνομη δικτατορία του Maduro" .

*Ο καθηγητής John McMurtry είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά. Το τρίτομο έργο του Philosophy and World Problems έχει μεταφραστεί από την εγκυκλοπαίδεια της UNESCO.


Πηγή: Globalresearch

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.