Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για το επιχειρείν

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για το επιχειρείν

του Kurt Badenhausen  – 

Από όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε οριακά υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πέρυσι, άρχισαν οι προβλέψεις για κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας. Ναι, η λίρα υποχώρησε 9% έναντι του δολαρίου την επόμενη μέρα μετά το αποτέλεσμα-έκπληξη και παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά η οικονομία στο σύνολό της έχει ικανοποιητικές επιδόσεις.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2016, αύξηση οριακά μικρότερη μόνο από αυτή της Γερμανίας κατά 1,9%, μεταξύ των G7 -των μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου. Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε το 2017, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο και η ανεργία “βυθίστηκε” σε χαμηλό 42 ετών, στο 4,3%.

Αρκετή αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά στην επίσημη έξοδο από την ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2019. Ορισμένες βρετανικές εταιρείες βάζουν “πάγο” στις επενδύσεις τους για να δουν πώς επηρεάζει το Brexit τις εμπορικές σχέσεις και ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2018, αλλά το επιχειρηματικό κλίμα στη Βρετανία παραμένει ελκυστικό. Η Βρετανία κατατάσσεται πρώτη για πρώτη φορά στην 12η ετήσια έρευνα του Forbes με τις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις.

Η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ των 25 κορυφαίων χωρών (από τις 153 που εξετάστηκαν) σε κάθε μία από τις 15 μετρήσεις που υπολογίστηκαν, εκτός του πολιτικού κινδύνου όπου κατέλαβε την 28η θέση. Η Μεγάλη Βρετανία κατέλαβε την 5η θέση στην περυσινή συνολική λίστα.

Η Βρετανία κατατάχθηκε σε μία ιδιαίτερα καλή θέση όσον αφορά στην τεχνολογική ετοιμότητα (4η) και το μέγεθος και την εκπαίδευση του εργατικού της δυναμικού (3η). Η οικονομία των 2,6 τρισ. δολαρίων είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το Λονδίνο λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και φιλοξενεί γίγαντες της οικονομίας όπως η HSBC, η Prudential και η Barclays.

Η “βασιλεία” της Βρετανίας ως η κορυφαία χώρα θα μπορούσε να είναι σύντομη, καθώς ξεδιπλώνονται τα σχέδια των εταιρειών για το Brexit. Το Λονδίνο ενδέχεται να χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα λόγω του Brexit, σύμφωνα με το think tank Bruegel. Η Citigroup, η Morgan Stanley, η Nomura και η Standard Charter μετακινούν τα κεντρικά γραφεία τους στην ΕΕ στη Φρανκφούρτη, με το Παρίσι και το Δουβλίνο να είναι μεταξύ των πόλεων που θα επωφεληθούν από άλλες τράπεζες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας 

Προσδιορίσαμε τις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις, βαθμολογώντας 153 χώρες σε 15 διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της καινοτομίας, των φόρων, της τεχνολογίας, της διαφθοράς, της ελευθερίας (προσωπικής, εμπορικής και νομισματικής), της γραφειοκρατίας και της προστασίας των επενδυτών. Όλες οι κατηγορίες είχαν ίσο συντελεστή βαρύτητας.

Η Νέα Ζηλανδία κατέχει τη 2η θέση για το τρίτο συνεχόμενο έτος. Η νησιωτική χώρα στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό φιλοξενεί μόνο 4,5 εκατ. ανθρώπους, αλλά η οικονομία πηγαίνει περίφημα, με ρυθμό ανάπτυξης 3,6% πέρυσι. Μεταξύ των 20 πρώτων χωρών της λίστας, μόνο η οικονομία της Ιρλανδίας επεκτάθηκε ταχύτερα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μετατραπεί από μια αγροτική οικονομία σε μια βιομηχανική, ελεύθερη αγορά, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Το έθνος των πουλιών Κίουι ιδιωτικοποίησε δεκάδες βιομηχανίες όπως αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες που ελέγχονταν προηγουμένως από την κυβέρνηση. Κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες

Οι ΗΠΑ έχουν περάσει μια δεκαετία με χαμηλές θέσεις στην κατάταξή μας, από την πρώτη θέση το 2006, στην 23η το περασμένο έτος, χάρη στην αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και λόγω της πτώσης των επιδόσεων στο εμπόριο και τη νομισματική ελευθερία. Όμως, η οικονομία των 18,6 τρισ. δολαρίων έφτασε στην 11η θέση φέτος χάρη στις βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στην τεχνολογική ετοιμότητα, την καινοτομία και την ελευθερία του εμπορίου. Οι ΗΠΑ επωφελούνται επίσης από το εργατικό τους δυναμικό (μέγεθος και επίπεδο εκπαίδευσης) και το μέγεθος της αγοράς (ακαθάριστο εθνικό προϊόν). Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πρώτες και στις δύο αυτές κατηγορίες.

Η δεύτερη (Κίνα) και η τρίτη (Ιαπωνία) μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως κατατάσσονται στην 66η και στην 21η θέση αντίστοιχα, μεταξύ των καλύτερων χωρών για τις επιχειρήσεις. Η Κίνα διατηρεί χαμηλές θέσεις, λόγω της έλλειψης εμπορίου και νομισματικής ελευθερίας. Η Ιαπωνία έχει μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή κατά 8% από το 2012, αλλά η φορολογική επιβάρυνση που επικρατεί στη χώρα παραμένει υψηλότερη συγκριτικά με τη μεγάλη πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ιαπωνία βρίσκεται μεταξύ των 10 χωρών με τα υψηλότερα σκορ στην καινοτομία και τις υποδομές.

Η Αφρική στον πάτο

Τα αφρικανικά έθνη απαρτίζουν στο μεγαλύτερο μέρος της τη λίστα με τις χειρότερες χώρες για επιχειρηματικές δραστηριότητες, με 6 θέσεις από τις 10 (η Αϊτή είναι η χειρότερη από τις μη αφρικανικές χώρες). Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν κατάφεραν να βαθμολογηθούν υψηλά στην καινοτομία, την ελευθερία του εμπορίου και την προστασία των επενδυτών. Το Τσαντ καταλαμβάνει την τελευταία θέση για τρίτο συνεχόμενο έτος. Το αφρικανικό έθνος υποφέρει από έλλειψη υποδομών και εκπαιδευμένων εργαζομένων, καθώς και από υψηλά επίπεδα γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Η λίστα με τις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις:

1. Ηνωμένο βασίλειο (ΑΕΠ: $2,6 τρισ.)
2. Νέα Ζηλανδία (ΑΕΠ: $182 δισ.)
3. Ολλανδία (ΑΕΠ: $778 δισ.)
4. Σουηδία (ΑΕΠ: $511 δισ.)
5. Καναδάς (ΑΕΠ: $1,5 τρισ.)
6. Χονγκ Κονγκ (ΑΕΠ: $321 δισ.)
7. Δανία (ΑΕΠ: $307 δισ.)
8. Ιρλανδία (ΑΕΠ: $304 δισ.)
9. Σιγκαπούρη (ΑΕΠ: $297 δισ.)
10. Ελβετία (ΑΕΠ: $669 δισ.)

Η λίστα με τις χειρότερες χώρες για επιχειρήσεις:

1. Βενεζουέλα (ΑΕΠ: $236 δισ.)
2. Ζιμπάμπουε (ΑΕΠ: $16 δισ.)
3. Μπουρούντι (ΑΕΠ: $3,1 δισ.)
4. Γουινέα (ΑΕΠ: $8,5 δισ.)
5. Υεμένη (ΑΕΠ: $27 δισ.)
6. Λιβύη (ΑΕΠ: $20 δισ.)
7. Αφγανιστάν (ΑΕΠ: $19 δισ.)
8. Αϊτή (ΑΕΠ: $8,2 δισ.)
9. Γκάμπια (ΑΕΠ: $1 δισ.)
10. Τσαντ (ΑΕΠ: $10 δισ.)


Πηγή: capital.gr-forbes

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι