Οι Κούρδοι ζητούν διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουάσινγκτον

-
10
Οι Κούρδοι ζητούν διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουάσινγκτον

Γράφει η Christina Maza  -

Το Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας (MSD), ο πολιτικός βραχίονας της μαχητικής ομάδας των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας(SDF), υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να ανοίξει γραφεία στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως.

«Η αποστολή της SDC στις ΗΠΑ θα επικεντρωθεί κυρίως στην εκπαίδευση του αμερικανικού λαού για τη δημοκρατική διαδικασία στη Συρία και θα ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους που ενισχύουν τη δημοκρατία στη Συρία και υιοθετούν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα ως λύση για τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία» αναφέρει η αίτηση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 31 Ιανουαρίου.

"Η νομοθετική ατζέντα των του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνει προσπάθειες για τον καλύτερο εξοπλισμό του στρατού της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας (DFNS), την βελτίωση του αντιτρομοκρατικού οργάνου της στην περιοχή ώστε να καλύψει τις ανάγκες της μετά τον ISIS εποχής και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της Συρίας. Επίσης αποσκοπεί στην εκμετάλλευση του διεθνούς αερολιμένα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή", ανέφερε το έγγραφο στο οποίο έγινε μια τροποποίηση στις 16 Μαρτίου.

Το SDF είναι μια ομάδα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και αγωνίζεται στη Συρία. Είναι ένας συνασπισμός Κούρδων, Αράβων και Σύριων χριστιανών μαχητών, αλλά διοικείται κυρίως από το κουρδικό τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Έχει ουσιαστική σημασία για τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, ωστόσο, πιστεύει ότι το YPG είναι μια τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία των Κουρδών στα σύνορά της και η χώρα έχει εκτόξευσε επίθεση εναντίον της ομάδας τους τελευταίους μήνες. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το YPG συνδέεται με το PKK, το οποίο επίσης οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική ομάδα. Η αναφορά για την ίδρυση γραφείου στην Ουάσινγκτον κατατέθηκε μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Τουρκίας -νατοϊκού συμμάχου των ΗΠΑ- στο Αφρίν στη βόρεια Συρία.

Θα εξαγριώσει του Τούρκους

Εάν το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο ανοίξει ένα γραφεία στην Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, υποστήριξαν ορισμένοι ειδικοί. "Από την άποψη της SDC, θα μπορούσε κανείς να δει το πλεονέκτημα να έχει ένα γραφείο στην Ουάσινγκτον. Τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν άμεση πίεση στο Capitol Hill, γεγονός που μπορεί να τους βοηθήσει να εμπλακούν στα σχέδια των ΗΠΑ για απόσυρση από τη Συρία", δήλωσε ο Newman Ryan Gingeras, εμπειρογνώμονας στην τουρκική ιστορία στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή.

"Ως ομάδα με σαφείς δεσμούς με το PKK, το γραφείο θα ήταν αναμφισβήτητα ένα αλεξικέραυνο για την διαμάχη. Το γεγονός ότι η SDC διατηρεί δεσμούς με μια θεωρούμενη ως τρομοκρατική οργάνωση θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της στο Hill και σίγουρα θα προκαλέσει δυσφορία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις", πρόσθεσε ο Gingeras.

Ωστόσο, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η πολιτική πτέρυγα της ομάδας μπορεί να αποδειχθεί πιο ωφέλιμη: Η ομάδα που η SDC συνδέεται έχει ήδη λάβει υποστήριξη από την Ουάσινγκτον. "Η SDC είναι πολύ πιο ανοιχτή που στις τάξεις της, [εκτός από Κούρδους] περιλαμβάνει, τουλάχιστον ονομαστικά, και τους Σύριους Άραβες. Αυτό θα πρέπει να παρέχει επαρκή κάλυψη για την κυβέρνηση Τραμπ να αποδεχθεί την αίτηση. Μπορούν να υποστηρίξουν ότι αναγνωρίζουν επίσημα έναν σύμμαχο υπέρ της δημοκρατίας, όχι μια κουρδική μαχητική ομάδα", δήλωσε στο Newsweek ο Chris Meserole, ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Brookings.

Επιπλέον, αρκετές αμφιλεγόμενες οργανώσεις έχουν ήδη παρουσία στην Ουάσινγκτον.
"Οι ξένες κυβερνήσεις, κόμματα και ομάδες προσπαθούν να επηρεάσουν συνεχώς τα αποτελέσματα της πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Ο ιρανός Μουτζαχεντίν-Χαλκ, για παράδειγμα, ήταν στον κατάλογο τρομοκρατών των ΗΠΑ. Άνοιξαν ένα γραφείο στην Ουάσιγκτον το 2013", δήλωσε στη Newsweek η Amanda Kadlec, αναλυτής της Μέσης Ανατολής με την εταιρεία Rand στην Washington DC.

"Είναι πιθανό ότι το άνοιγμα ενός γραφείου θα ενοχλήσει την Τουρκία, αλλά δεν θα διαρρήξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Το μεγαλύτερο θέμα για την Τουρκία είναι ο βαθμός και το εύρος της υποστήριξης που παρείχαν οι Η.Π.Α. στους Κούρδους με την πάροδο των χρόνων και το πλήθος άλλων διπλωματικών εμπλοκών μεταξύ των δύο χωρών που προκάλεσαν ένταση. Αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμα πράγμα, αλλά δεν θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι", πρόσθεσε. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε εγκαίρως για δημοσίευση στις ερωτήσεις του Newsweek σχετικά με το πότε θα ληφθεί τελική απόφαση για το αν θα ανοίξει το γραφείο.


Πηγή: Newsweek

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.