Όταν οι νεκροί άμαχοι ήταν “παράπλευρες απώλειες” – Μέρος 2ο
30/03/2022Γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Victor Grossman
Η μάχη της Ράκκα διήρκεσε από τις 6 Ιουνίου έως τις 17 Οκτωβρίου 2017. Ξεκίνησε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και υποστηρίχθηκε από μαζικές αεροπορικές επιδρομές και χερσαία στρατεύματα ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Μια αδυσώπητη εκστρατεία βομβαρδισμού είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την κατάρρευση του ISIS αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Έως και 6.000 ήταν οι νεκροί άμαχοι, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Ράκκα είναι η πιο κατεστραμμένη πόλη της σύγχρονης εποχής», λέει η Donatella Rovera, βετεράνος ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας. Σίγουρα πολύ πιο κατεστραμμένη από το Χαλέπι, σε ποσοστιαίους όρους. «Αμερικανοί στρατιώτες είπαν: “για εμάς, όλοι όσοι ήταν μέσα στη Ράκκα θεωρούνταν μαχητές του ISIS”. Το αποτέλεσμα: ολόκληρες οικογένειες που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη βία σφαγιάστηκαν αδιακρίτως. Επιπλέον, οι οβίδες του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχαν περιθώριο λάθους άνω των 100 μέτρων».
Περίπου το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2016 δύο βόμβες έπληξαν την αγορά της Μαστάμπα, περίπου 45 χλμ από τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας. Η πρώτη βόμβα εξερράγη ακριβώς μπροστά από ένα συγκρότημα καταστημάτων και ένα εστιατόριο. Η δεύτερη εξερράγη δίπλα σε καλυμμένη περιοχή κοντά στην είσοδο της αγοράς, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους που διέφευγαν, καθώς και άλλους που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.
Η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη από 23 μάρτυρες των αεροπορικών επιθέσεων, καθώς και από ιατρικό προσωπικό σε δύο νοσοκομεία της περιοχής που δέχθηκαν τους τραυματίες. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Άλλοι 77 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Γιουσέφ αλ-Χαντρί, που κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία.
Ηuman Rights Watch conducted on-site investigations on March 28 and found remnants at the market of a GBU-31 satellite-guided bomb, which consists of a US-supplied MK-84 2,000-pound bomb mated with a JDAM satellite guidance kit, also US-supplied. Human Rights Watch has called on the United States, United Kingdom, France, and other countries to suspend all weapon sales to Saudi Arabia until it curtails its unlawful airstrikes in Yemen, credibly investigates alleged violations, and holds those responsible to account. Selling weapons to Saudi Arabia may make these countries complicit in violations…
Before dawn on September 10, 2016 coalition aircraft struck the site of a water drilling rig near Beit Saadan village 30 km north of Sanaa. The drill rig was in an unpopulated area reachable only by dirt road. The first strike hit near a workers’ shelter, killing six and wounding five others. At about 9 a.m., after several dozen villagers came to remove the bodies of those killed, three planes returned and bombed the vicinity at least 12 more times, about 15 minutes apart. Human Rights Watch confirmed the names and ages of 21 people who died, including three boys ages 12, 14, and 15. Yehia Abdullah, a 34-year-old teacher, was on his way back when he heard the bombing: “I saw scattered and charred bodies… I saw five bodies including my brother Muhamad. First I found my brother’s severed leg outside the workers’ shelter, his arm on the door … and half his body buried in the ruins… About 300 people were there to remove the bodies. … I saw two warplanes arriving from the south. Between 8 and 9 am, I saw the missile coming down to the ground as I was next to my uncle’s body…
Υεμένη
Αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν ότι τρία αεροπλάνα έκαναν κύκλους, χτυπώντας την περιοχή σε διευρυνόμενους κύκλους καθώς οι συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι άνθρωποι έτρεξαν προς όλες τις κατευθύνσεις για να ξεφύγουν από τον βομβαρδισμό.
Η Human Rights Watch εξέτασε και φωτογράφισε υπολείμματα αμερικανικής κατασκευής βόμβας 500 λιβρών GBU-12 Paveway II που καθοδηγείται από λέιζερ. Ένα μέρος του συστήματος καθοδήγησης (συναρμολόγηση φτερών) κατασκευάστηκε από την Raytheon στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με τα σημάδια στα υπολείμματα.
Οι κάτοικοι του Beit Saadan δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν 22 εκατομμύρια Ριάλ Υεμένης (88.000 δολάρια) για να κατασκευάσουν πηγάδι, ώστε να προμηθεύσουν πόσιμο νερό το χωριό τους. Οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν την τελευταία ημέρα των εργασιών, ανέφερε τοπικός αγρότης. Αμέσως μετά την επίθεση στην κηδεία στις 8 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησαν άμεση αναθεώρηση της ήδη σημαντικά μειωμένης υποστήριξής μας» προς τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζαν να τροποποιήσουν την υποστήριξη για τον πόλεμο στην Υεμένη ούτε δημοσίευσαν ευρήματα από την αναθεώρηση. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έπρεπε να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα εξετάσει εάν αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν σε παράνομες επιθέσεις στην Υεμένη και θα δημοσιεύσει τα ευρήματα της πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του, είχε δηλώσει η Human Rights Watch.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πουλεί επίσης όπλα στη Σαουδική Αραβία, παρά τις αυξανόμενες κοινοβουλευτικές πιέσεις εναντίον της βρετανικής υποστήριξης στη εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Η Human Rights Watch έχει καταγράψει τη χρήση όπλων βρετανικής ιδιοκτησίας σε τρεις παράνομες επιθέσεις στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία. Από τον Μάρτιο 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκρίνει στρατιωτικές πωλήσεις ύψους 3,3 δισ. λιρών στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την Οργάνωση κατά του εμπορίου όπλων που εδρεύει στο Λονδίνο.
Σομαλία
22 Σεπτεμβρίου 2015: Σομαλός θύμα drone ζητάει δικαιοσύνη σε γερμανικά δικαστήρια. Ισχυρίζεται ότι Γερμανοί αξιωματούχοι μπορεί να ευθύνονται για φόνο, εν μέρει επειδή επέτρεψαν στις ΗΠΑ να μεταδίδουν δεδομένα σε drones από την αεροπορική βάση στο Ramstein. Σομαλός, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού drone στη Σομαλία, επιδιώκει να καταστήσει τη Γερμανία υπεύθυνη, επειδή επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για στρατιωτικές βάσεις που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις υπερπόντιες αεροπορικές επιδρομές.
Ο Σομαλός, του οποίου το όνομα δόθηκε μόνο ως “C.D.”, περιέγραψε τον πατέρα του “A.B.”, ως έναν βοσκό στη νότια Σομαλία, όχι μακριά από τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού. Σύμφωνα με την κατάθεση του γιου του, ο Α.B. έφυγε από το σπίτι το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2012, για να βοσκήσει τα ζώα του. Εκείνο το βράδυ καμήλες του γύρισαν σπίτι χωρίς αυτόν. Την επόμενη μέρα ο C.D. βρήκε το πτώμα του πατέρα του κομμένο στα δύο, κοντά σε ένα καμένο αυτοκίνητο και αρκετές νεκρές καμήλες.
Η επίθεση που σκότωσε τον Α.B. είχε προφανώς στόχο τον Μοχάμεντ Σακρ, ένα μέλος της σομαλικής τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Σαμπάαμπ. Σύμφωνα με ορισμένους αρκετοί άλλοι άγνωστοι άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους. Οι δικηγόροι της C.D. ζήτησαν μια έρευνα από τον εισαγγελέα της περιοχής που φιλοξενεί την τεράστια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein που χρησιμεύει ως δορυφορικός σταθμός αναμετάδοσης που συνδέει πιλότους στις ΗΠA με τα drones τους που καθοδηγούν πάνω από την Υεμένη, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Η καταγγελία περιγράφει λεπτομερώς τον κρίσιμο υλικοτεχνικό ρόλο της βάσης Ramstein στον πόλεμο των αμερικανικών drones. Επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι η Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ, ή Africom, με έδρα τη Στουτγάρδη, επιβλέπει επιχειρήσεις στη Σομαλία όπως αυτή που σκότωσε τον A.B. Ο Ομπάμα είχε παραδεχθεί το θάνατο αθώων πολιτών σε επιθέσεις με drones. Κάποια κριτική σε αυτές τις αποστολές ήταν “νόμιμη”, είχε πει τότε. Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία ότι σκοτώθηκαν πολίτες που δεν έπρεπε να σκοτωθούν». Ωστόσο, οι κανόνες χρήσης για τα drones είναι «τόσο αυστηροί όσο ποτέ πριν», πρόσθεσε.
Λιβύη 2011
Στις 19 Μαρτίου 2011, ένας δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη με επιβολή απαγόρευσης όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανέλαβαν «περιορισμένη στρατιωτική δράση» στο πλαίσιο ενός ευρέος συνασπισμού. «Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι όταν ένας τύραννος λέει στο λαό του ότι δεν θα υπάρξει έλεος», ανέφερε.
Ο συνολικός αριθμός των αεροπορικών επιδρομών ήταν πάνω από 26.000, κατά μέσο όρο 120 την ημέρα. Το 42% των επιδρομών κατέστρεψαν περίπου 6.000 στρατιωτικούς στόχους στη Λιβύη. Στο αποκορύφωμά της, η επιχείρηση περιελάμβανε 21 πλοία του ΝΑΤΟ και περισσότερα από 250 αεροσκάφη. Από αυτά η Δανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία ήταν υπεύθυνες για το 31%, οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για το 16%, η Ιταλία για το 10%, η Γαλλία για το 33%, η Βρετανία για το 21% και το Βέλγιο, το Κατάρ και τα ΗΑΕ για το υπόλοιπο.
Στις 3 Αυγούστου 2011 στις Βρυξέλλες, διεθνής δημοσιογραφική οργάνωση επέκρινε δριμύτατα τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της λιβυκής τηλεόρασης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τριών ανθρώπων και τραυμάτισαν 15, αναφέροντας ότι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η 20η Μαΐου 2011 σηματοδότησε την 60ή ημέρα της επίθεσης των ΗΠΑ στη Λιβύη.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε ότι δεν απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο, καθώς την ηγεσία της επιχείρησης είχε το ΝΑΤΟ και δεδομένου ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ ήταν κάπως “περιορισμένη”. Στην πραγματικότητα, από τις 28 Απριλίου 2011, οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει το 75% όλων των εναέριων επιχειρήσεων ανεφοδιασμού, παρείχαν το 70% των πληροφοριών, της επιτήρησης και της αναγνώρισης και συνέβαλαν στο 24% του συνόλου των χρησιμοποιούμενων αεροσκαφών, περισσότερους πόρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ναυτική δύναμη 11 πλοίων, με βομβαρδιστικά αεροσκάφη A-10, δύο βομβαρδιστικά B-1B, τρία stealth βομβαρδιστικά Northrop Grumman B-2 Spirit, αεριωθούμενα αεροσκάφη AV-8B Harrier II, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler, P-3 Orions, και τα δύο μαχητικά McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle και F-16. Η στρατιωτική αντίδραση της λιβυκής κυβέρνησης ήταν εντελώς αναποτελεσματική. Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν κατάφεραν να καταρρίψουν ούτε ένα αεροπλάνο του ΝΑΤΟ.
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις του NTC ισχυρίστηκαν αρχικά ότι ο Καντάφι πέθανε από τραυματισμούς σε μάχη. Ένα βίντεο των τελευταίων στιγμών του, όμως, δείχνει αντικαθεστωτικούς να τον δέρνουν και έναν από αυτούς να τον σοδομίζει με ξιφολόγχη πριν πυροβοληθεί αρκετές φορές. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μοιράστηκε ένα γέλιο με έναν δημοσιογράφο τηλεοπτικών ειδήσεων λίγα λεπτά αφότου άκουσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είχε σκοτωθεί: «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε», αστειεύτηκε.
Μια εις βάθος έρευνα σχετικά με τη λιβυκή επέμβαση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Τα τελικά συμπεράσματά της στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 ήταν έντονα επικριτικά για τον ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης στην επέμβαση. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Καντάφι δεν σχεδίαζε να σφάξει αμάχους και ότι οι αναφορές περί του αντιθέτου διαδόθηκαν από αντάρτες και δυτικές κυβερνήσεις.
Η τρομακτική απειλή της σφαγής αμάχων δεν υποστηρίχθηκε από τα διαθέσιμα στοιχεία. Για παράδειγμα, στις 17 Μαρτίου 2011 ο Καντάφι είχε προτείνει στους αντάρτες της Βεγγάζης την ειρηνική παράδοση και όταν ο Καντάφι είχε προηγουμένως ανακαταλάβει την Ajdabiya από τις δυνάμεις των ανταρτών, δεν επιτέθηκε σε αμάχους. Αυτό είχε λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2011, λίγο πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Η πρόταση του Καντάφι προς τους αντάρτες ήταν ένας “κατευνασμός”, με την απελευθέρωση ισλαμιστών κρατουμένων και υποσχέσεις για σημαντική αναπτυξιακή βοήθεια προς τη Βεγγάζη.
Επιστολή στον Κλίντον
Ένα τελευταίο: Στις 26 Ιουνίου 1997 μια ομάδα πενήντα επιφανών Αμερικανών –κανένας αριστερός– είχε γράψει στον πρόεδρο Κλίντον το εξής μήνυμα:
Dear Mr. President,
We, the undersigned, believe that the current U.S. led effort to expand NATO, the focus of the recent Helsinki and Paris Summits, is a policy error of historic proportions. We believe that NATO expansion will decrease allied security and unsettle European stability… for the following reasons:
In Russia, NATO expansion, which continues to be opposed across the entire political spectrum, will strengthen the nondemocratic opposition, undercut those who favor reform and cooperation with the West, bring the Russians to question the entire post-Cold War settlement, and galvanize resistance in the Duma to the START II and III treaties…
Ο κατάλογος υπογράφηκε από τους πρώην Γερουσιαστές Σαμ Ναν, Μπιλ Μπράντλεϊ, Μαρκ Χάτφιλντ, Γκάρι Χαρτ, τον πρώην διευθυντή της CIA Αντλ. Ίσως, αν ο Κλίντον και ακόμη και ένας από τους προέδρους που τον ακολούθησαν είχαν ακούσει τις συμβουλές τους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα φοβόταν ότι το ΝΑΤΟ θα περικυκλώσει και απειλήσει τη Ρωσία και δεν θα είχε ποτέ ριψοκινδυνέψει να διεξαγάγει το σημερινό αιματηρό πόλεμο. Ποιος ξέρει;
Πηγή: counterpunch.org