Ουκρανικός στρατός στα σύνορα με Ουγγαρία

Ουκρανικός στρατός στα σύνορα με Ουγγαρία

«Για τις δηλώσεις της ουγγρικής πλευράς έβαλε το χέρι της η Ρωσία», εκτιμά το Κίεβο σχολιάζοντας τις νέες κατηγορίες που εκτοξεύονται από την Βουδαπέστη εναντίον της Ουκρανίας. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας να μεταφέρει 1.000 στρατιώτες στο Μπερέγκοβο της Υπερκαρπαθίας. Πρόκειται για πόλη, στα σύνορα Ουκρανίας-Ουγγαρίας, όπου ζει συμπαγής ουγγρική κοινότητα.

Η επίσημη δικαιολογία των Ουκρανών είναι ότι η απόφαση πάρθηκε ως αντιμετώπιση της απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ως αντίποινα, οι Ούγγροι απειλούν να μην επιτρέψουν στον Πέτρο Ποροσένκο να παραβρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ επισκέφθηκε το Μπερέγκοβο, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουδαπέστης, που θεωρεί ότι το Κίεβο παραβιάζει τα δικαιώματα της τοπικής ουγγρικής μειονότητας. Βασικό θέμα στις συνομιλίες των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ με τους τοπικούς ηγέτες αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας να ανοίξει και πάλι την εκεί στρατιωτική βάση, εγκαθιστώντας 800 έως 1.000 στρατιώτες.

Η αντιπροσωπεία δεν έκανε δηλώσεις για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ωστόσο υποσχέθηκε να επιστρέψει την ημέρα που το συμβούλιο της πόλης θα αποφασίσει εάν θα συγκατατεθεί ή όχι στην είσοδο στην πόλη του στρατού.

Το ζήτημα είναι ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών βουλευτών ο στρατός δεν μπορεί να εγκατασταθεί, καθώς η περιοχή του πρώην στρατοπέδου είναι πλέον δημοτική ιδιοκτησία.

Ο Σιγιάρτο προειδοποιεί

Πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο κάλεσε το Κίεβο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την εγκατάσταση στρατού στο Μπερέγκοβο, στα 5 χλμ από τα ουγγρικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στην πόλη ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Ούγγρων στην Ουκρανία. Τον υπουργό τον εξόργισε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση ως ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο βλέπει την ουγγρική εθνική μειονότητα ως παράγοντα απειλής, αυτό είναι κάτι εξοργιστικό, και η Ουγγαρία το απορρίπτει με τον αποφασιστικότερο τρόπο», διαμαρτυρήθηκε ο Σιγιάρτο. Στην περιφέρεια του Μπερέγκοβο οι Ούγγροι αποτελούν περίπου το 67% του πληθυσμού και πάνω από 80% μιλούν στα ουγγρικά.

Πριν από έναν περίπου μήνα άγνωστοι προσπάθησαν δύο φορές να πυρπολήσουν το κτίριο της Ένωσης των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας στο Ούζγκοροντ. Αντιδρώντας η Βουδαπέστη προκάλεσε την έναρξη μόνιμης λειτουργίας στην περιοχή αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ για την υπεράσπιση της ουγγρική κοινότητας. Συνηθίζεται σε περιοχές συγκρούσεων ή εμπόλεμες ζώνες να ξεκινούν να ενεργοποιούνται ανάλογες αντιπροσωπείες.

Εξοργιστική πολιτική Κιέβου

Υπενθυμίζουμε, ότι η Ουγγαρία όπως και η Ρουμανία το φθινόπωρο εξοργίστηκαν με τον ουκρανικό νόμο για την Εκπαίδευση, ο οποίος θεωρείται ότι κάνει διακρίσεις εναντίον όλων των εθνικών μειονοτήτων. Έκτοτε, η Βουδαπέστη έχει εμποδίσει όλες τις προσπάθειες του Κιέβου για προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μάλιστα, ο Σιγιάρτο, απείλησε να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ποροσένκο να παραβρεθεί στη θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Οι φόβοι της Ουγγαρίας είναι κατανοητοί. Σε περίπτωση κρίσης ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δύναμη καταστολής» είπε ο διευθυντής του ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Μάνατζμεντ Ρουσλάν Μπόρτνικ.

Την ίδια ώρα, είναι σίγουρος ότι η μεταφορά συνδέεται όχι με την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας αλλά με την γενική αύξηση του στρατού, που ο αριθμός του έχει αυξηθεί από το 2013 τουλάχιστον 2,5 φορές – να γιατί ξαναστήνουν παλιές στρατιωτικές μονάδες.


Πηγή: Business Gazeta Vzglyad-defence-point.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι