Πίσω στα βασανιστήρια

-
50
Πίσω στα βασανιστήρια

Γράφει ο Daniel McAdams* - 

Θυμάστε όταν είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας εκείνες οι φωτογραφίες από την αμερικανική φυλακή στο Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ; Όλοι αντικρίσαμε εκείνη την φρίκη της φυσικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράχθηκε από τη δική μας [αμερικανική] κυβέρνηση. Ήταν την άνοιξη του 2004 όταν καθόμουν στο γραφείο μου στην Ουάσινγκτον και σοκαρίστηκα από αυτό που έβλεπα.

Ένας σωρός από γυμνούς άνδρες και δίπλα τους οι βασανιστές τους κοιτούσαν χαμογελώντας. Κρατούμενοι που καλύπτονταν από περιττώματα και η τρομερή εικόνα του ανθρώπου που στεκόταν σαν άγαλμα. Το "άγαλμα" αυτό μας θύμισε ότι χάσαμε τον δρόμο μας σαν έθνος, τον δρόμο που μας έδειχνε το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ήταν ίσως το επιστέγασμα μιας εποχής που αποδείκνυε ότι ο πόλεμος του προέδρου Μπους στο Ιράκ δεν είχε καμία σχέση με τη δημοκρατία ή την ελευθερία ή την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα ήταν το αποτέλεσμα μιας έκρηξης σαδιστικής εθνικής ψύχωσης που προκαλείται από τους αδιάλλακτους των ισχυρών μέσων ενημέρωσης. Των μέσων των οποίων μοναδικός σκοπός ήταν να λειτουργήσουν ως όργανο της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Σκοτεινές εποχές. Και παρόλο που ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε ότι κανένας από την διακυβέρνηση Μπους δεν θα έπρεπε να πληρώσει για τα εγκλήματά του ενάντια στην αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και το νόμο, θα μπορούσε τουλάχιστον να μας ανακουφίσει το γεγονός ότι ο αποτροπιασμός που προκάλεσαν οι φωτογραφίες στους Αμερικανούς θα διασφάλιζε ότι δεν θα επέστρεφαν τέτοιες μαύρες εποχές.

Οι σκοτεινές εποχές επιστρέφουν

Τελικά όμως επέστρεψαν. Ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε για επικεφαλής της CIA, την Τζίνα Χάσπελ που, σύμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό πρώην αξιωματούχο της CIA, Ιωάννη Κυριάκου (John Kiriakou), ήταν ο "επιλεγμένος διευθυντής της πρώτης μυστικής φυλακής που δημιούργησε η CIA για κρατούμενος της Αλ Κάιντα". Ο Κυριάκου κάτι ξέρει για να το λέει καθώς ήταν ο μόνος που φυλακίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, όχι επειδή συμμετείχε στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, αλλά επειδή το αποκάλυψε!

Ως επικεφαλής των εγκαταστάσεων που επίσημα υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν, τα περίφημα "black site", η Χάσπελ βοήθησε όχι μόνο στον σχεδιασμό των περιβόητων πρακτικών βασανισμού που εφαρμόστηκαν, όχι μόνο επόπτευε τις τεχνικές βασανιστηρίων στους κρατούμενους αλλά απολάμβανε τα βασανιστήρια. Σημειωτέον ότι σε κανέναν από τους κρατούμενους δεν απαγγέλθηκε κατηγορία.

Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Γερουσιαστής Rand Paul κατέστησε σαφές ότι δεν θα στήριζε τον διορισμό της Χάσπελ ως της επόμενης διευθύντριας της CIA. "Θεωρώ εκπληκτικό ότι κάποιος θα θεωρούσε αυτή τη γυναίκα ως επικεφαλής της CIA", είπε. Είχε διαβάσει σε μια αναφορά από την εποχή που ήταν επικεφαλής των black sites ότι η Χάσπελ "έπαιρνε μια απόλαυση" από τον βασανισμό των κρατουμένων.

Το τραγικό λάθος

Για παράδειγμα, ο Abu Zubaydah ήταν ένα από τα θύματα της Χάσπελ. Συνελήφθη κατά την διάρκεια επιδρομής στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002 και πυροβολήθηκε στο πόδι και στη βουβωνική χώρα. Η CIA ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της al-Qaeda αλλά έπεσε έξω. Κατά ειρωνικό τρόπο, αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν διαχειριστής σε ένα "στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών" το οποίο είχε συσταθεί από την ίδια τη CIA κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του Αφγανιστάν!

Η Χάσπελ έπαιρνε ευχαρίστηση από τα βασανιστήρια που κάνανε στον Zubaydah. Μέσα σε έναν μήνα τον υπέβαλλαν σε 83 εικονικούς πνιγμούς. Του χτυπούσαν επανειλημμένα το κεφάλι του στον τοίχο, ήταν περιορισμένος για ώρες σε ένα κιβώτιο που έμοιαζε με φέρετρο και του στερούσαν τον ύπνο για μέρες. Κατά τη διάρκεια που διοικούσε η Χάσπελ, ο Zubaydah υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και άλλες ταπεινώσεις. "Καθόταν και τον παρακολουθούσε τη στιγμή που αυτός αλυσοδεμένος ουρούσε και έκανε εμετό πάνω του. Κατά τη διάρκεια ενός εικονικού πνιγμού έχασε τις αισθήσεις του και άρχισε να βγάζει φυσαλίδες από το στόμα".

Άραγε η Χάσπελ σταμάτησε τους βασανιστές βλέποντας τον Zubaydah να κινδυνεύει να πεθάνει; Ενώ γνώριζαν ότι ο κρατούμενος δεν είχε πληροφορίες να του δώσει. Όχι, δεν το έκανε. Σε ένα βιβλίο που έγραψε ένας από τους ανακριτές, αναφερόταν ότι η ίδια πλησίασε τον κρατούμενο και τον "συνεχάρη για την εξαιρετική του υποκριτική". Καθώς το θύμα κόντευε να πεθάνει, τον κοίταξε και του είπε: "Καλή δουλειά! Μου αρέσει ο τρόπος που σου τρέχουν τα σάλια, προσδίδουν ρεαλισμό. Σχεδόν το έχαψα. Δεν θα μου περνούσε από το μυαλό ότι κοτζάμ άνδρας θα μπορούσε να το κάνει αυτό".

Η Χάσπελ γνώριζε ότι τα εγκλήματά της ίσως της δημιουργούσαν πρόβλημα αλλά φρόντισε και τα συγκάλυψε διατάσσοντας να καταστραφούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία -περίπου 92 βιντεοκασέτες. Δεν χρειάζεται εποπτεία του Κογκρέσου ή κράτος δικαίου... Αυτό λοιπόν είναι το τέρας που ο πρόεδρος Τράμπ επιστρατεύει για να ηγηθεί της CIA.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικροτήσουμε την αποφασιστικότητα του γερουσιαστή Paul να αποκλείσει αυτό τον διορισμό και να ενθαρρύνουμε και άλλους να παροτρύνουν τους γερουσιαστές τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ότι απέμεινε από την ηθική συνείδηση ​​των ΗΠΑ διακυβεύεται.


*Ο Daniel McAdams είναι διευθυντής του Ron Paul Institute στις ΗΠΑ

Πηγή: Ron Paul Institute For Peace and Democracy

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.