Ποιοι και πως στέλνουν όπλα στους τζιχαντιστές

Ποιοι και πως στέλνουν όπλα στους τζιχαντιστές

Τα όπλα των τζιχαντιστών: Αγοραστές οι Σαουδάραβες, ενδιάμεσοι Ιορδανία και Τουρκία και ανάδοχος η Βουλγαρία! Πώς διαμέσου Βουλγαρίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Τουρκίας στέλνονται όπλα στις ομάδες τζιχαντιστών στην Συρία; Είναι γνωστό πως τα βουλγαρικής καταγωγής όπλα βρίσκονται στα χέρια του Μετώπου Αλ Νούσρα.

Μεγάλες ποσότητες όπλων στάλθηκαν από βαλκανικές χώρες και από χώρες του Κόλπου σε τζιχαντιστικές ομάδες στην Συρία συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα. Μια λεπτομερής αναφορά σχετικά με το  πως τα αγορασμένα με σαουδαραβικά χρήματα βουλγαρικά όπλα μοιράζονται στην Συρία, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Trud με την υπογραφή της Ντιάνα Μιχαΐλοβα.

Στις 6 Απριλίου 2017 το με δανέζικη σημαία πλοίο Marianne Danica έφτασε στο λιμάνι Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Φορτίο όπλα και εκρηκτικά

Το πλοίο σύμφωνα με το Marinetraffic.com απέπλευσε από το λιμάνι Μπουργκάζ της Βουλγαρίας και έφερε “Πολύ επικίνδυνο φορτίο”. Σύμφωνα με την διεθνή κατηγοριοποίηση για τα φορτία των πλοίων, αυτό σημαίνει πως μετέφερε όπλα και εκρηκτικά. Το επικίνδυνο φορτίο εντός οκτώ ωρών ξεφορτώθηκε και το πλοίο Marianne Danica επέστρεψε στο Μπουργκάζ.

Τα όπλα αυτά είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν από τον σαουδαραβικό στρατό, διότι ο στρατός αυτός χρησιμοποιεί δυτικής προέλευσης όπλα. Κάτω αριστερά διακρίνεται πότε απέπλευσε το Marianne Danica και το που και σε ποια ημερομηνία έφτασε.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα Trud είχε γράψει πως σε ένα καταφύγιο του Μετώπου Νούσρα στο ανατολικό Χαλέπι, είχαν βρεθεί βουλγαρικά όπλα που είχαν παραχθεί στο VMZ-Sopot. Σύμφωνα με αυτά που είχε εντοπίσει το South Front, παρά το ότι λόγω πολέμου είναι απαγορευμένη η πώληση όπλων, η Βουλγαρία έστειλε 2.000.000 σφαίρες και 4.000 πυραύλους Γκράντ στη Συρία.

Μεταφορά όπλων δισ σε ένα μήνα

Αυτή η επίσκεψη στις 28 Μαρτίου 2017 έως 6 Απριλίου 2017 του πλοίου Marianne Danica δεν ήταν η μόνη. Πάλι σύμφωνα με το Marinetraffic.com, το ίδιο πλοίο είχε αποπλεύσει στις 7 Μαρτίου 2017 από το Μπουργκάζ, στις 17 Μαρτίου 2017 έφτασε στην Τζέντα, ξεφόρτωσε το φορτίο μέσα σε 12 ώρες και γύρισε στο Μπουργκάζ στις 28 Μαρτίου 2017.

Ο παραγωγός των όπλων η εταιρία VMZ-Sopot, άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα. Ο δε πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Βουλγαρία δήλωσε πως δεν θα ανακοινώσουν που θα σταλούν τα όπλα.

Τα όπλα πάνε στην Αλ Κάιντα

Σύμφωνα με αξιωματικό του OSO ονόματι Μαλίκ ελ Κούρντι, τα όπλα πηγαίνουν σε αυτούς μέσα από ένα κέντρο επιχειρήσεων, στο οποίο μετέχουν 15 υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών. Σύμφωνα με τον Κούρντι το κέντρο αυτό βρίσκεται σε Ιορδανία και Τουρκία και τα όπλα διαμοιράζονται διαμέσου αυτού.

Ο Κούρντι, μάλιστα, αναφέρει πως προειδοποίησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους πως τα όπλα αυτά περνάνε από περιοχές υπό τον έλεγχο οργανώσεων που θεωρούνται “τρομοκρατικές” από τη Δύση. Σύμφωνα με τον ίδιον, τα όπλα αυτά πάνε στα χέρια ομάδων που η Δύση θεωρεί πως είναι τρομοκρατικές.  Ο Κούρντι λέει πως η οργάνωση αυτή των 15 υπηρεσιών πληροφοριών ασκεί δράσεις στη Συρία και ότι αυτή η οργάνωση είναι υπεύθυνη για το ότι τα όπλα καταλήγουν στους “ακραίους ισλαμιστές”.

Δύο αμερικανικές εταιρείες

Η έρευνα της εφημερίδας  Trud αποκάλυψε πως υπάρχουν δύο αμερικανικές εταιρίες που προμηθεύουν την εταιρία VMZ-Sopot. Οι εταιρίες είναι οι Chemring και Orbital ATK. Αναφέρεται πως οι δύο αυτές εταιρίες συνδέονται με την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστό πως η εταιρία Chemring to 2016 κέρδισε έναν οπλικό διαγωνισμό ύψους 47 εκατ. δολαρίων για παραγωγή όπλων ασύμβατων με τα αμερικανικά συστήματα.

Η Orbital ATK στις 27 Ιανουαρίου 2016 υπέγραψε ένα παρόμοιο συμβόλαιο ύψους 50 εκατ. Τα όπλα αυτά είχε τονιστεί πως  προορίζονταν να  καλύψουν “ανάγκες της Αμερικής και των συμμάχων της”. Η Orbital ATK δεν απάντησε στα ερωτήματα της Trud, ενώ η Chemring είπε πως οι πληροφορίες αυτές είναι απόρρητες και παρέπεμψε στην VMZ-Sopot.

εταιρία-ιδιοκτήτης του πλοίου H. Folmer & Co αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Είναι γνωστό πως η ίδια εταιρία κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος Μπουμπάρακ στην Αίγυπτο είχε μεταφέρει φόρτο με σπρέι πιπεριού.

Τα Βαλκάνια κέντρο μεταφοράς όπλων στη Συρία

Η Βουλγαρία δεν είναι το μόνο κέντρο μεταφορών όπλων για τους τζιχαντιστές στη Συρία. Παλιότερα ήταν γνωστό πως υπό την επίβλεψη της CIA μεταφερόταν όπλα από την Κροατία στην Συρία. Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε το 2013 στη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, μετά από πρόταση των ΗΠΑ, κροατικά όπλα αγοράστηκαν από της Σαουδική Αραβία και μεταφέρθηκαν μέσω Τουρκίας και Ιορδανίας.

Και δεν είναι μόνο η Κροατία. Πάλι το 2013 η ιστοσελίδα DEBKA, που διατηρεί σχέσεις με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, είχε γράψει πως όπλα στέλνονταν από το Κόσοβο και από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ενδιάμεσος σ’ αυτές τις συναλλαγές ήταν η αλβανική μαφία. Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα, αποκαλύφθηκε πως τέσσερις χώρες που υποστηρίζουν τις ένοπλες ομάδες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, από το 2012 και μετά αγόρασαν όπλα ύψους  1,2 δις ευρώ από τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι