Ποιοι χαράσσουν τη στρατηγική των ΗΠΑ

-
12

του Alan Dick  - 

Πριν ακριβώς 57 χρόνια, ο Πρόεδρος Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προειδοποίησε: «Στα συμβούλια της κυβέρνησης θα πρέπει να επαγρυπνούμε κατά της απόκτησης αδικαιολόγητης επιρροής, ηθελημένα ή τυχαία, από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα».

Αυτή η προειδοποίηση σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η αμερικανική κυβέρνηση δεν έπαψε να συμμετέχει, είτε αμέσως είτε μέσω τρίτων, σε απροκάλυπτες ή συγκεκαλυμμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, με ελάχιστη προσπάθεια δικαιολόγησης της βίας ως απαραίτητης για την άμυνα της Αμερικής.

Ωστόσο, παρά την έλλειψη αμυντικής δικαιολογίας, εταιρίες και ιδιώτες του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος κερδοσκοπούν από τις μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες και την καταστροφή που προκαλείται στο εξωτερικό. Οι υψηλού επιπέδου διορισμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον στρατιωτικό τομέα επιβεβαιώνουν τον στενό δεσμό που συνδέει το αμερικανικό στράτευμα με τις εταιρείες που κερδίζουν από τις στρατιωτικές δαπάνες, τον πόλεμο και τις επεμβάσεις σε ξένες χώρες.

Όπως σημείωσα σε προηγούμενο άρθρο μου τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ επέλεξε για υπουργό Αμύνης τον Τζέιμς Μάτις, που ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας General Dynamics, σημαντικής προμηθεύτριας των ενόπλων δυνάμεων, και ως υπουργό του Στρατού τον Μαρκ ΄Εσπερ, που κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο είχε κερδίσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια ω ς λομπίστας της Raytheon, μια άλλης μεγάλης προμηθεύτριας του στρατεύματος. Ο διορισμός του ΄Εσπερ έχει στο μεταξύ επικυρωθεί από την Γερουσία.

Αυτή την εβδομάδα είδαμε ένα νέο παράδειγμα υψηλόβαθμου στελέχους εταιρείας προμηθεύτριας των ενόπλων δυνάμεων που μετακινείται στο Υπουργείο Αμύνης. Την Τετάρτη, η Γερουσία επικύρωσε τον προεδρικό διορισμό του Τζων Ρουντ ως Υφυπουργού Πολιτικής στο Υπουργείο Αμύνης.

Όπως γράφει η Ουάσιγκτον Εξάμινερ, η προηγούμενη δουλειά του Ρουντ, προτού οριστεί ως «Νο: 3 στην ιεραρχία του Πενταγώνου», ήταν αντιπρόεδρος της Lockheed-Martin, επιφορτισμένος με την αύξηση των πωλήσεων της γιγάντιας εταιρείας οπλικών συστημάτων σε 70 χώρες.


Πηγή: Ron Paul Institute For Peace And Prosperity

Μετάφραση: Μιχ.Στυλιανού

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.