Πως τουρκικό F-16 καταστράφηκε μετά από αερομαχία με ελληνικά – Μια πρόσφατη άγνωστη ιστορία

-
19457
Πως τουρκικό F-26 καταστράφηκε μετά από αερομαχία με ελληνικά – Μια πρόσφατη άγνωστη ιστορία

Μεγαλύτερο ήταν τελικά το τίμημα που πλήρωσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καστελλόριζου αφού εκτός από την γνωστή "επακούμβηση" της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος (F-451) επί της τουρκικής Kemal Reis (F-247) κλάσης Barbaros υπάρχει και ένα δεύτερο άγνωστο μέχρι τώρα περιστατικό-απώλεια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες την ίδια χρονική περίοδο για την ακρίβεια μερικές μέρες μετά την περίφημη "επακούμβηση" που θα στοιχειώνει το Τουρκικό Ναυτικό για πάντα η Τουρκική Αεροπορία απώλεσε ένα μαχητικό F-16C μετά από την αερομαχία, στην οποία ενεπλάκη το τουρκικό μαχητικό με ελληνικά αεροσκάφη. Όπως είχε δημοσιευτεί αρχικά στην ιστοσελίδα “Βελισάριος” στις 20 Αυγούστου, «ζεύγος τουρκικών F-16 επιχείρησε να παρέμβει σε άσκηση συνεργασίας Στρατού Ξηράς – Πολεμικής Αεροπορίας που διεξαγόταν στην περιοχή της Ρόδου (εκτέλεση EAY από αεροσκάφη F-4EPI2K).

»Η Τακτική Αεροπορία επέτρεψε στο τουρκικό ζεύγος να πλησιάσει επαρκώς, κι εν συνεχεία αεροσκάφη F-16 από τον βορρά και από τον νότο εκτέλεσαν “τανάλια“, εγκλωβίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη στον χώρο. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους χειριστές της Τουρκικής Αεροπορίας να χάνουν την ψυχραιμία τους (ειδικά ο Νο 2 του ζεύγους), και τα ελληνικά αεροσκάφη να διασκεδάζουν γύρω τους. Η κατάσταση κατέληξε με το τουρκικό ζεύγος να προσγειώνεται στο Νταλαμάν με κατολίσθηση».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες (δεν είχαν γίνει τότε γνωστές) το ένα από τα δύο τουρκικά μαχητικά προσγειώθηκε με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα του πιλότου να ελέγξει το μαχητικό κατά την δύσκολη και απαιτητική φάση της προσγείωσης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο πιλότος να μην μπορέσει να προσγειώσει κανονικά το αεροσκάφος και αυτό να καταλήξει εκτός διαδρόμου, όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός "στο χαντάκι". Από την βίαιη αυτή έξοδο του μαχητικού από τον διάδρομο από-προσγειώσεως ο πιλότος δεν τραυματίστηκε και βγήκε σώος από το μαχητικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.