Βομβαρδίσατε πραγματικά εγκαταστάσεις χημικών όπλων κ. Mέι;

Πραγματικά, βομβαρδίσατε εγκαταστάσεις χημικών όπλων κ. Mέι;
Leon Neal/Getty Images

Γράφει ο Rob Slane  – 

Στις 14 Απριλίου, λίγο μετά τον βομβαρδισμό του κυρίαρχου κράτους της Συρίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, βάσει των μη αποδεδειγμένων ισχυρισμών για τη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα στις 7 Απριλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε:

«Μαζί πλήξαμε μια συγκεκριμένη και περιορισμένη σειρά από στόχους. Ήταν μια μονάδα αποθήκευσης και παραγωγής χημικών όπλων, ένα βασικό ερευνητικό κέντρο χημικών όπλων και μια στρατιωτική βάση που συνδεόταν με τις επιθέσεις χημικών όπλων. Η επίθεση σε αυτούς τους στόχους, από τις δυνάμεις που αναπτύξαμε, θα υποβαθμίσει σημαντικά την ικανότητα του Συριακού κράτους να ερευνά, να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί χημικά όπλα»

Όταν άκουσα αυτά τα λόγια, μου φάνηκε -και ακόμη μου φαίνεται- ότι η κ. Mέι παραδέχτηκε ότι διέπραξε μια από τις δύο πράξεις, ώστε θα έπρεπε να της αφαιρεθεί το πρωθυπουργικό αξίωμα. Αν δεχτούμε άκριτα την δήλωση της, τότε φαίνεται ότι ενέκρινε μια επίθεση με πυραύλους Κρουζ σε μια σειρά αποθηκών που πίστευε ότι περιείχαν χημικά όπλα, διακινδυνεύοντας έτσι τη διασπορά τοξικών χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει μια τέτοια ενέργεια, ειδικά όταν ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, αν ενέκρινε τον βομβαρδισμό αυτών των εγκαταστάσεων, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν περιείχαν χημικά όπλα, τότε η δημόσια δήλωση που έκανε μετά το βομβαρδισμό ήταν ψευδής. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ή πίστευε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις περιείχαν χημικά όπλα, οπότε η εξουσιοδότησή της για βομβιστική επίθεση ήταν μια βαθιά απερίσκεπτη και ανεύθυνη πράξη, η οποία θα μπορούσε να είχε τρομακτικές συνέπειες για τους ανθρώπους κοντά σε αυτές τις τοποθεσίες. Ή γνώριζε ότι στην πραγματικότητα δεν περιέχουν χημικά όπλα, οπότε η δήλωσή της ήταν σκόπιμα παραπλανητική.

Δύο προβλήματα για τους άπιστους

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ερευνά μία από τις βομβαρδισμένες περιοχές στην Barzah και μέχρι στιγμής δεν έχει βρει στοιχεία ύπαρξης χημικών όπλων. Αλλά ας πούμε ότι δεν τους πιστεύετε γι’ αυτά που λένε. Ωραία, αλλά έτσι θα έρθετε αντιμέτωποι με δύο προβλήματα:

Πρώτον, το OPCW, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν την επίθεση των τριών δυνάμεων στη Συρία, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές τους δεν βρήκαν στοιχεία χημικών όπλων στη θέση Barzah την τελευταία φορά που μετέβησαν εκεί για επιθεώρηση στα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Σύμφωνα με την παράγραφο 11 της απόφασης EC-83/DEC.5 του Συμβουλίου, ο δεύτερος γύρος επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις της Barzah και Jamrayah της SSRC ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017. Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων αναφέρθηκαν ως προσθήκη (EC- 87 / DG.15 / Add.1 της 28ης Φεβρουαρίου 2018) στην έκθεση με τίτλο “Κατάσταση εφαρμογής της απόφασης ΕΚ-83 / DEC.5 του εκτελεστικού Συμβουλίου (με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2016)” (EC-87 / με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2018).

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων δεν έδειξε την παρουσία των αναγραφόμενων χημικών ουσιών στα δείγματα. Επιπλέον η ομάδα των επιθεωρητών δεν εντόπισε τυχόν δραστηριότητες ασύμβατες με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου επιθεωρήσεων στο Barzah και στις Εγκαταστάσεις Jamrayah.

Αν οι Ρώσοι διαδίδουν ψέμματα;

Αλλά το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι το εξής: Εάν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κάνει λάθος ή διαδίδει ψευδείς πληροφορίες και ο OPCW έχει βρει τώρα στοιχεία χημικών όπλων στο Barzah, αυτό από μόνο του θα έδειχνε ότι η Τερέζα Μέι μαζί με τους ομολόγους της, των ΗΠΑ και της Γαλλίας βομβάρδισαν απερίσκεπτα μια εγκατάσταση χημικών όπλων, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους της γειτονιάς.

Εκτός αν φυσικά κάποιος μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου οι πύραυλοι Κρουζ μπορούν να χτυπήσουν “με ασφάλεια” μια αποθήκη χημικών όπλων με την εγγύηση ότι οι τοξικές ουσίες που κρατούνται εκεί δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους στις γύρω γειτονιές.

Έτσι, είναι τόσο απλό: εάν η έκθεση OPCW της 23ης Μαρτίου και οι δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στις 25 Απριλίου είναι αληθινές, τότε η Μέι παραπλάνησε το κοινό όταν ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι είχαν στοχεύσει και χτύπησαν εγκαταστάσεις χημικών όπλων. Εάν η έκθεση του OPCW της 23ης Μαρτίου και οι δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στις 25 Απριλίου είναι ψευδείς, τότε η Μέι εν γνώσει της επέτρεψε τη στόχευση εγκαταστάσεων αποθήκευσης χημικών όπλων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους αθώους ανθρώπους.

Εδώ είναι το ερώτημα που πρέπει κάποιος να της θέσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο:
“Πρωθυπουργέ, στις 14 Απριλίου εγκρίνατε τον βομβαρδισμό τριών τόπων στη Συρία, για τους οποίους ισχυριστήκατε ότι αναπτύσσονταν και αποθηκεύονταν χημικά όπλα. Εάν αυτή η δράση προκάλεσε την απελευθέρωση τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, θα αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για τυχόν θανάτους που προκύψουν στην περιοχή;”


Πηγή: BlogMire.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι