Πρώην Αμερικανός αξιωματούχος - "Να η απάντηση μου στον Τούρκο πρέσβη για την Αρμενική Γενοκτονία"

-
2062
Απάντηση Αμερικανού ακαδημαϊκού στον Τούρκο πρέσβη στις ΗΠΑ

Γράφει ο David L. Phillips* -

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

 Αυτή η δήλωση είναι μια απάντηση σε επιστολή του πρέσβη της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 25 Οκτωβρίου 2019. Ο Τούρκος πρέσβης προέτρεψε το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Αρμενικής Γενοκτονίας μεταθέτοντάς τη σε μια επιτροπή για τη μελέτη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Έχω διατελέσει Πρόεδρος της Τουρκο-Αρμενικής Επιτροπής Συμφιλίωσης (TARC), η οποία λειτούργησε από το 1999 έως το 2003. Συντάξαμε επίσης την διπλωματική ιστορία του Πρωτοκόλλου Τουρκίας-Αρμενίας του 2009 με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το TARC περιλάμβανε εξέχοντες εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από την Τουρκία και την Αρμενία. Επιδίωξε να προωθήσει έναν διάλογο για την εξομάλυνση και τη συμφιλίωση με βάση την αναγνώριση της Τουρκίας ότι τα γεγονότα του 1915 ανταποκρίνονταν στον όρο γενοκτονία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πέντε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν τις δραστηριότητες του TARC.

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Αρμενίας ενημερώθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του διαλόγου, αλλά η Τουρκία δεν ήταν ειλικρινής όσον αφορά αυτόν τον διάλογο ή την ομαλοποίηση των σχέσεων. Η Τουρκία όμως υπέγραψε το TARC, το οποίο ζήτησε νομική εισήγηση ότι τα γεγονότα πληρούν τον ορισμό της γενοκτονίας. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την εκτροπή των Πρωτοκόλλων και την αποφυγή μιας ειλικρινούς εξέτασης της ιστορίας της. Αυτή είναι η συνέπεια μιας μη δημοκρατικής κυβέρνησης στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει τον διάλογο ως μια άλλη στρατηγική στην εκστρατεία άρνησης.

Ένα εύρημα του Διεθνούς Κέντρου Μεταβατικής Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία επειδή πληρούσαν τον ελάχιστο ορισμό της γενοκτονίας:

Το εύρημα της γενοκτονίας επιβεβαιώθηκε από το Ίδρυμα Elie Wisel και από νομπελίστες. Η Τουρκία πρότεινε να ανοίξει τα αρχεία της, αλλά η προσφορά της αποδείχτηκε ουσιαστικά ανύπαρκτη καθώς από τα οθωμανικά αρχεία έχουν αφαιρεθεί τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ένα στρεβλωμένο επιχείρημα

Η Τουρκία αντιδρά μόνο υπό την πίεση, παρά τις διαμαρτυρίες της. Όσον αφορά τη διμερή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Πρέσβης Κιλίιτς υπερβάλλει τη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τουρκία υποστήριξε το Ισλαμικό Κράτος και προστάτευε τον ιδρυτή και τον επικεφαλής της, Αμπού Μπακ αλ Μπαγκντάντι.

Ο πρέσβης Κιλίτς επιστρατεύει ένα στρεβλωμένο επιχείρημα σχετικά με τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία υπό τον Ερντογάν είναι ισλαμιστική, αντιδημοκρατική και εχθρική στα ανθρώπινα δικαιώματα. Παραβιάζει τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ και συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία μέσω της απόκτησης των S-400. Δεδομένης της προστασίας πληροφοριών ζωτικής σημασίας, η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητών F-35 stealth ματαιώθηκε.

Το ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία ασφάλειας. Είναι ένας συνασπισμός χωρών με κοινές αξίες. Εάν η Τουρκία επέβαλε σήμερα αίτηση για ένταξη προφανώς και αυτή θα πεταγόταν στον κάλαθο των αχρήστων.

Η πραγματική συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων απαιτεί την αναγνώριση από την Τουρκία της Αρμενικής Γενοκτονίας. Προτρέπω θερμά τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να στηρίξουν τον νόμο 296 της Βουλής των Αντιπροσώπων.

*Ο David L. Phillips είναι Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Αρμενοτουρκικής Συμφιλίωσης


Πηγή: Peace-building and Human Rights

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.