Σε δίνη σκανδαλολογίας η Βουλή για τη Novartis

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη των ανοικτών ζητημάτων στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο πολιτικός βίος κινδυνεύει να περιέλθει στη δίνη των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας, με αφορμή την υπόθεση της Novartis και τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, καθώς στο ανακριτικό υλικό γίνεται αναφορά στο όνομα δύο πρώην πρωθυπουργών -Παν. Πικραμμένου και Αντώνη Σαμαρά- και οκτώ πρώην υπουργών της περιόδου 2006-2014.

Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την τυπικότητα της διαδικασίας, ενώ σφοδρά είναι τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των άμεσα θιγομένων πολιτικών προσώπων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Ν.Δ. για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, έκανε λόγο για «πανικό» και «απώλεια ελέγχου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να μιλήσει συγκεκριμένα η Ν.Δ. για τι ακριβώς πράγμα κατηγορεί την κυβέρνηση. Τι ακριβώς έκανε και ποιος» σημείωσε και υποστήριξε πως «αυτή η υπόθεση θα είναι τόσο σημαντική που κανένας δεν θα μπορέσει να αποφύγει ακριβώς τον σχολιασμό, αλλά και την τοποθέτηση επί της ουσίας των κατηγοριών, οι οποίες έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα. Προσβάλλουν ευθέως εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς».

Κατά την κυβέρνηση το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα -ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου- ήταν η κρίσιμη χώρα. Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας. Καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή.

Η επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη είναι εξίσου έωλη. Το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν τη δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα. Για την κυβέρνηση συνιστά ανέκδοτο η προσπάθεια του κ. Σαμαρά, που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε «ανώνυμους» ενώ η η στάση της Ν.Δ. «θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους, που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη» και υπενθύμισε ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλλει ότι «εξελίσσεται μια βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου με αφορμή την υπόθεση Novartis». Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «μόνη εγγύηση είναι η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιότητα των διαδικασιών. Χωρίς μυστικοπάθειες και κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που προστατεύονται από τη βάσανο της δημόσιας εξέτασης». Μετά την απόρριψη του διατυπωθέντος από πολλές πλευρές αιτήματος για την κοινολόγηση της δικογραφίας, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του φακέλου, όπως διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα στη Βουλή.

Κατά την εκτίμησή του, «δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «επανάληψη ως φάρσα του 1989» και τόνισε: «Μιλάμε για μια ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα».

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε: «Είναι πια φανερό ότι ο κ. Τσίπρας με τους επιτελείς-εκτελεστές του έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει μία επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων». Το ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «ζητεί σταθερά την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων» και επισήμανε πως «δεν πρόκειται να καλλιεργήσει αυταπάτες περί δήθεν “κάθαρσης”, όταν και στον χώρο του φαρμάκου το κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ούτε να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, για τα οποία αξιοποιούνται συνήθως τέτοιες υποθέσεις».

Το Ποτάμι τόνισε την ανάγκη της ενημέρωσης των κομμάτων, αλλά και των πολιτών που «θέλουν να γνωρίζουν όλες τις ελληνικές πτυχές του διεθνούς πολιτικο-φαρμακευτικού σκανδάλου, καθώς τα όσα αποκαλύφθηκαν, αρχικά από το FBI, και στη συνέχεια από τις υπηρεσίες και άλλων χωρών, εγείρουν για άλλη μια φορά πολλά ερωτήματα για τις σχέσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών με κρατικούς λειτουργούς, στελέχη των συστημάτων υγείας, αλλά και πολιτικούς».

Η Ένωση Κεντρώων αναρωτιέται εάν υπάρχουν «στοιχεία δωροδοκίας πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νovartis» και υποστηρίζει ότι «τα πολιτικά πρόσωπα βαρύνονται με βαριά αμέλεια περί την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αφού άφησαν τις τιμές των φαρμάκων ανεξέλεγκτες».

Α. Σαμαράς – Άδ. Γεωργιάδης: Σκευωρία της κυβέρνησης

Σκευωρία της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης τη δικογραφία για τη Novartis που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, εμπλέκοντας και τους ίδιους σε υπόθεση δωροληψίας και απιστίας περί την υπηρεσία.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης αντέδρασαν με καταγγελίες στη δικογραφία που σχημάτισε η ελληνική δικαιοσύνη βασιζόμενη στη διεθνή έρευνα της υπόθεσης. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη δικογραφία «γελοία σκευωρία» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι την εξύφανε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, διότι ενοχλείται από την παρουσία του. «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ» τόνισε και προανήγγειλε μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού σώματος» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Για σκευωρία της κυβέρνησης μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όμως φωτογράφισε ως υπεύθυνο των αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. «Εγώ είμαι βέβαιος ότι στην υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα με τους ψευδομάρτυρες της Novartis είναι όλα στημένα από τον Παύλο Πολάκη» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κληθείς δε να σχολιάσει το γεγονός ότι η υπόθεση βασίζεται σε έρευνα του FBI στις ΗΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «το FBI δεν έχει βγάλει κανένα πόρισμα ακόμα». «Εμείς βγάλαμε πιο γρήγορα από το FBI» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Μηνύσεις προανήγγειλε και ο πρώην υπουργός Υγείας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στη δικογραφία. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με την εν λόγω εταιρεία. Η Ν.Δ., πάντως, ξεκαθάρισε διά της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη, πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε σκευωρία της κυβέρνησης και για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έδωσε εντολή για πλαστογράφηση εγγράφου, αλλά και για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου προκειμένου να τον εμπλέξει στην υπόθεση των 23 προσλήψεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που φέρονται να έγιναν παρανόμως. Η κατάθεση του κ. Γεωργιάδη θα συνεχιστεί αύριο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Μηνύσεις και αγωγές

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές, «όχι μόνο κατά των φυσικών, αλλά και των ηθικών αυτουργών αυτής της ελεεινής σκευωρίας, όποιοι κι αν είναι αυτοί». Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έφεραν ανθρώπους με κουκούλες για να κατασκευάσουν ενόχους. Να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα».

40 εκατ. για υπόθεση εμβολίων

Ποσό γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκε ως παράνομες αμοιβές (δωροδοκίες) σε δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες -σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές- για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σχετική δικογραφία, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Όπως αναφέρουν αυτοί, διακινήθηκαν σε πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα, κατά τη χρονική περίοδο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, συνολικό ποσό 60 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου 40 εκατ. ευρώ φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Παράλληλα, το σκέλος της έρευνας για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος -για το οποίο συνεχίζεται η έρευνα από τους εισαγγελείς- αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσώπων (γιατρούς, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.ά.). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών (μάρτυρας έκανε λόγο για «μεγάλο πάρτι») από το 2000 και μετά υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα τρία δισ. ευρώ.


Πηγή: Ναυτεμπορική

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι