Στις επάλξεις του Νταβός οι ΗΠΑ για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Στις επάλξεις του Νταβός οι ΗΠΑ για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

του Ben Chu  – 

Ο Wilbur Ross, Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ βλέπει την Αμερική ως θύμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Ως εκ τούτου ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να αναμένει ως αντίποινα περισσότερες αυξήσεις δασμών από την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς έως 50% στις εισαγωγές πλυντηρίων ρούχων και ηλιακών συλλεκτών από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός την Τετάρτη, ο δισεκατομμυριούχος υπουργός Ross, δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένονται παρόμοιες κινήσεις προκειμένου να προστατευθούν οι ΗΠΑ από αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από άλλες χώρες.

«Οι εμπορικοί πόλεμοι διεξάγονται κάθε μέρα», είπε. “Και, δυστυχώς, κάθε μέρα υπάρχουν επίσης διάφοροι που παραβιάζουν τους κανόνες και προσπαθούν να ωφεληθούν αθέμιτα. Επομένως, οι εμπορικοί πόλεμοι υπήρξαν εδώ και αρκετό καιρό. η διαφορά είναι ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έρχονται τώρα στις προμαχώνες.

Ωστόσο, ο Ross αρνήθηκε ότι οι δασμοί, οι οποίοι προκάλεσαν την θυμωμένη αντίδραση της Κίνας, ήταν προστατευτικό μέτρο. “Νομίζω ότι η τήρηση των κανόνων δεν είναι προστατευτισμός”, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, που εμφανίζεται στο Νταβός μαζί με τον κ. Ross, δήλωσε ότι οι δασμοί ήταν απάντηση στην “ακατάλληλη συμπεριφορά” των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Αυτό που έχει προκαλέσει πολλές από τις εμπορικές ενέργειες είναι η ακατάλληλη συμπεριφορά των εμπορικών μας εταίρων στις συναλλαγές μας. Πολλές χώρες είναι καλοί στη ρητορική του ελεύθερου εμπορίου, αλλά στην πραγματικότητα ασκούν ακραίο προστατευτισμό», είπε.

Πρώτη φορά τέτοιο κοινό

H αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία πλυντηρίων ρούχων Whirlpool, κατηγόρησε την κινεζική και την κορεατική κυβέρνηση για επιδότηση της εγχώριας παραγωγής και για ντάπινγκ του πλεονάσματος στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Donald Trump κατηγόρησε την Κίνα ότι ενίσχυσε τους κατασκευαστές της εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών διατηρώντας τεχνητά χαμηλή την αξία του νομίσματός της.

Ο ίδιος ο κ. Trump θα μιλήσει γι’ αυτό στο WEF, όπου αναμένεται να επαναλάβει την φιλοσοφία της Αμερικής για πρώτη φορά σε κοινό επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών από όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος χτύπησε έναν διαφορετικό ρητορικό τόνο από τον κ. Ross, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος» καθώς υπέγραψε τις νέες κυβερνητικές οδηγίες για επιβολή νέων δασμών.


Πηγή: Independent

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι