Στις ΗΠΑ ήδη δοκιμάζουν εμβόλιο για τον Covid-19

Στις ΗΠΑ ήδη δοκιμάζουν εμβόλιο για τον Covid-19

Αμερικανοί ερευνητές έκαναν τις πρώτες δοκιμές σε πειραματικό εμβόλιο τη Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας διεθνούς κούρσας προστασίας από την επελαύνουσα επιδημία. Κρατώντας με προσοχή τις βελόνες, τέσσερις υγιείς επιστήμονες, εθελοντές στο Ινστιτούτο Έρευνα Kaiser Permanente Washington, στο Σιάτλ, άρχισαν με ανυπομονησία το πρώτο στάδιο μελέτης του εμβολίου για τη νόσο Covid-19. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο, μετά την εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας, στην υφήλιο.

«Είμαστε η ομάδα κορωνοϊού», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Λίσα Τζάκσον, πριν ξεκινήσει η δοκιμή. «Όλοι θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Συνεργείο του Associated Press βρισκόταν εκεί όταν η πρώτη συμμετέχουσα της μελέτης, διευθύντρια σε μικρή τεχνική εταιρεία, δεχόταν την ένεση σε δωμάτιο εξέτασης. «Όλοι αισθανόμαστε αβοήθητοι. Είναι φανταστική ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι», δήλωσε η 43χρονη Τζένιφερ Χάλερ. Τα παιδιά της θεωρούν ότι είναι “κουλ” το γεγονός ότι συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη. Μετά το εμβόλιο, έφυγε με ένα μεγάλο χαμόγελο: «Αισθάνομαι περίφημα».

Τρία ακόμα άτομα περίμεναν για τη δοκιμή, σε σύνολο 45 εθελοντών, που θα λάμβαναν δύο δόσεις με διαφορά ενός μήνα. Ο 46χρονος Νιλ Μπράουνινγκ, από το Μπόθελ της Ουάσιγκτον, μηχανικός δικτύων στη Microsoft, ανέφερε ότι οι δύο κόρες του είναι περήφανες για τον πατέρα τους. «Κάθε γονιός θέλει τα παιδιά του να τον θαυμάζουν», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τους είπε να μην καυχιούνται γι’ αυτό στους φίλους τους.

Η “κούρσα” για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Η δοκιμή της Δευτέρας σηματοδοτεί μόνο την αρχή μιας σειράς μελετών σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ακόμα κι αν η έρευνα πάει καλά όμως, το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για μαζική χρήση στους επόμενους 12 με 18 μήνες, ανέφερε ο δρ. Άντονι Φάουσι, του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το πόσο γρήγορα προχωρά η έρευνα. Ο Φάουσι σημείωσε ότι έχουν περάσει 65 μέρες από τότε που Κινέζοι επιστήμονες κοινοποίησαν τη γενετική αλληλουχία του ιού. Κάτι που θεωρεί ότι συνέβη σε χρόνο ρεκόρ, για τα δεδομένα που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθεί δοκιμαστικό εμβόλιο.

Το εμβόλιο της δοκιμής, με το κωδικό όνομα mRNA-1273, αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna της Μασαχουσέτης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν οι συμμετέχοντες καθώς οι ενέσεις δεν περιέχουν τον ίδιο τον κορωνοϊό.

Βέβαια δεν είναι το μόνο πιθανό εμβόλιο στα σκαριά. Δεκάδες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο δουλεύουν πυρετωδώς. Για παράδειγμα, η Inovio Pharmaceuticals αναμένεται να ξεκινήσει τη δική της δοκιμή ασφαλείας σε ΗΠΑ, Κίνα και Νότια Κορέα.

Το πείραμα του Σιάτλ προγραμματίστηκε λίγες μέρες μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κορωνοϊό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 169.000 άτομα και σκοτώσει πάνω από 6.500. Η νόσος του ιού έχει διαταράξει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό από τον Ιανουάριο, με το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, τον περιορισμό των ταξιδίων, την ακύρωση διοργανώσεων αθλητισμού και διασκέδασης και την έκκληση να μην συνωστίζονται οι πολίτες.

Κρούσματα κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (έως 16 Μαρτίου).

Εν αναμονή για τυχόν παρενέργειες

Αν και η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους θεωρείται κορυφαία στιγμή για τους επιστήμονες, η Τζάκσον χαρακτήρισε “πεσμένη” τη διάθεση της ομάδας της. Εργάζονται συνεχώς για τις προετοιμασίες τους σε μια περιοχή των ΗΠΑ όπου εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα ο ιός. Παρόλα αυτά, «από εκεί που δεν ξέραμε ότι ο ιός υπήρχε, μέχρι το σημείο να έχουμε ένα εμβόλιο» για δοκιμή σε δύο μήνες, δεν έχει ξανασυμβεί, τόνισε στο Associated Press.

Κάποιοι από τους πολύ προσεκτικά επιλεγμένους εθελοντές, ηλικίας 18 ως 55, θα λάβουν μεγαλύτερη δόση από τους άλλους για να εξακριβωθεί πόσο ισχυρές πρέπει να είναι οι ενέσεις. Οι επιστήμονες θα ελέγξουν τις πιθανές παρενέργειες και θα πάρουν δείγματα αίματος αν το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναζητώντας ενθαρρυντικές ενδείξεις όπως αυτές που είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα σε εμβολιασμένα ποντίκια.

«Δεν ξέρουμε αν το εμβόλιο θα προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού ή αν θα είναι ασφαλές. Για αυτό κάνουμε την κλινική δοκιμή», τόνισε η Τζάκσον. «Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο όπου θα ήταν δυνατόν ή ορθό να το δώσουμε στο γενικό πληθυσμό». Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το εμβόλιο στον πλανήτη στοχεύει σε μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κοφτά “spike” (=αιχμή), που βρίσκεται στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού και του επιτρέπει να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Με το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης αυτής, δεν θα μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Νέα προσέγγιση στο συγκεκριμένο εμβόλιο

Οι ερευνητές αντέγραψαν εκείνο το κομμάτι του γενετικού κώδικα του ιού που περιέχει τις εντολές δημιουργίας της πρωτεΐνης εντός των κυττάρων. Η Moderna ενσωμάτωσε τον “αγγελιοφόρο RNA” στο εμβόλιο. Η λογική του έχει ως εξής: Το σώμα γίνεται ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής αβλαβών πρωτεϊνών. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύσει την ξένη στο σώμα πρωτεΐνη, αρχίζει να φτιάχνει αντισώματα για να της επιτεθεί, και θα είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα αν αργότερα το σώμα δεχθεί προσβολή από τον πραγματικό ιό.

Αυτός είναι πολύ πιο γρήγορος τρόπος να φτιαχτεί εμβόλιο από ό,τι η παραδοσιακή προσέγγιση, με βάση την οποία καλλιεργείται ο ιός στο εργαστήριο και φτιάχνονται ενέσεις είτε από νεκρές ή αδύναμες εκδοχές του. Όμως, επειδή τα εμβόλια δίνονται σε εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους, παίρνει χρόνο να δοκιμαστούν σε μεγάλους αριθμούς ώστε να διαπιστωθούν ασυνήθιστες παρενέργειες. Αυτό εξήγησε ο δρ. Νέλσον Μάικλ του στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Walter Reed, που επίσης βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης διαφορετικού εμβολίου.

Πορεία καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα (με πράσινο χρώμα) και εκτός Κίνας (με μπλε χρώμα), την περίοδο 23 Ιανουαρίου-16 Μαρτίου 2020.

«Η επιστήμη μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, αλλά πρέπει να γίνει με ασφάλεια, σωστά;», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Το ινστιτούτο στο Σιάτλ αποτελεί μέρος ενός κρατικού δικτύου που δοκιμάζει κάθε είδους εμβόλια και έχει επιλεχθεί για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό πριν ακόμα αυτός εξαπλωθεί στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Το Kaiser Permanente βολιδοσκόπησε δεκάδες άτομα, αναζητώντας εκείνα που δεν έχουν χρόνια προβλήματα και δεν νοσούν. Οι ερευνητές δεν ελέγχουν αν οι εν δυνάμει εθελοντές είχαν προηγουμένως προσβληθεί με ήπιο τρόπο από COVID-19 πριν αποφασίσουν αν θα τους δεχθούν. Αν είχαν, τότε αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τον αριθμό των αντισωμάτων κατά την αιμοληψία πριν το δοκιμαστικό εμβολιασμό. Οι συμμετέχοντες θα πληρωθούν 100 δολάρια για κάθε κλινική επίσκεψη στη μελέτη.


Πηγή: Associated Press

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι