Στο Κίεβο βρίσκεται ήδη Έλληνας Ιπτάμενος εκπαιδευτής των Ουκρανών στα F-16

Στο Κίεβο βρίσκεται ήδη Έλληνας Ιπτάμενος εκπαιδευτής των Ουκρανών στα F-16

Επιχειρώντας επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μαχητικά F-16 και λόγω της διαρκούς τουρκικής επιθετικότητας, η Πολεμική Αεροπορία έχει σωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του μαχητικού σε αποστολές αέρος – αέρος και ιδιαίτερα στην εγγύς εναέρια μάχη.

Η παρουσία του Έλληνα Ιπτάμενου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «συνασπισμού εκπαίδευσης στο F-16», ενός διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023 κατά τη διάσκεψη κορυφής του NATO, στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας με σκοπό την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων τεχνικών και προσωπικού υποστήριξης στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού.

Στον συνασπισμό αρχικά συμμετείχαν 11 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, οι Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία. Στις 21 Αυγούστου 2023 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκεπτόμενος την Αθήνα, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας μας στον συνασπισμό.

«Σήμερα έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον αεροπορικό συνασπισμό: η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ενώ από ελληνικής πλευράς τηρείται σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δύο ημέρες μετά την ελληνική ένταξη στον συνασπισμό, που οι Έλληνες πολίτες, πληροφορήθηκαν από δήλωση… του προέδρου της Ουκρανίας, και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ένταξη τους.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του ανωτέρω συνασπισμού περιλαμβανόταν η συγκρότηση ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου για μαχητικά F-16 στη Ρουμανία, με την ονομασία European F-16 Training Center (EFTC). Το κέντρο, που άρχισε τη λειτουργία του στις 13 Νοεμβρίου 2023, εδρεύει στην 86η Αεροπορική Βάση «Lieutenant Aviator Gheorghe Mociorniță», της Αεροπορίας της Ρουμανίας. Η συγκρότηση του έγινε με χρηματοδότηση του συνόλου των μελών του συνασπισμού.

Επιπλέον, η Ρουμανία συνεισέφερε τις εγκαταστάσεις – υποδομές, η Ολλανδία τα μαχητικά F-16 (αρχικά 12, στη συνέχεια 18) που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και η Lockheed Martin τους εκπαιδευτές μέσω των υπεργολάβων της, της Draken International και της Gesellschaft für Flugzieldarstellung (GFD).

Πηγή: defence – point.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx