Τα φονικότερα όπλα και οι επίλεκτοι του Ερντογάν στη Λιβύη - Τούρκοι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου

-
1181
Στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε η κυβέρνηση Σαράτζ

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Al Marsad αποκαλύπτεται η ομάδα των Τούρκων αξιωματικών εμπειρογνωμόνων που εργάζονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη. Οι εν λόγω αξιωματικοί είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των τουρκικών φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών "Bayraktar" που χρησιμοποιούνται στις επιδρομές κατά των θέσεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στη Gharyan και και στο Abu Rshada. Αναφέρουμε λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους Τούρκους ειδικούς που υποστηρίζουν μονάδες της πολιτοφυλακής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Ανάμεσα στους Τούρκους στρατιωτικούς, το Al Marsad εντόπισε και έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό, ο οποίο μάλιστα είναι στρατηγός που εργάζεται στην Αίθουσα Επιχειρήσεων για λογαριασμό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. Πρόκειται για τον στρατηγό Irfan Tur Ozsert, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε στη διοίκηση της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Υπηρέτησε επίσης στη Στρατιωτική Ζώνη του Gaziantep, στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ανατολίας της Τουρκίας. Ο στρατηγός Ozsert κατείχε επίσης διάφορες θέσεις στην Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας(MİT). H στρατιωτική ομάδα πληροφοριών έχει έρθει στην Τρίπολη για να δουλέψει για την λιβυκή κυβέρνηση.

Ο Τούρκος διοικητής της τουρκικής ομάδας που δουλεύει για λογαρισαμό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στρατηγός Irfan Tur Ozsert.

Μια υψηλόβαθμη πηγή πληροφοριών από τη Λιβύη ανέφερε στο Al Marsad ότι η τουρκική στρατιωτική ομάδα περιλαμβάνει ειδικούς για τη λειτουργία των τεχνικών πτυχών των μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών της τουρκικής εταιρείας Bayraktar, η οποία ξεκίνησε εντατικές επιδρομές κοντά στη Gharyan, ειδικά στην περιοχή Abou Rshada πριν λίγες μέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοιοι τύποι εξελιγμένων αεροσκαφών απαιτούν καλά οργανωμένες αίθουσες επιχειρήσεων, τα τουρκικά αεροσκάφη "Bayraktar" βομβάρδισαν δύο βασικά σημεία στα οποία επιχειρεί ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ. Στις 28 Ιουνίου χτύπησαν τον Χάφταρ στην al-Sebaiah και στις 27 Ιουνίου επιτέθηκαν στις μονάδες του Khallat al-Furjan και και τη Ain Zara.

Τα drones φονιάδες Bayraktar

Ο γάμος του Μπαϊρακτάρ με την κόρη του Ερντογάν.

Τα drones κατασκευάζονται από την Bayraktar, μια εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ γνωστού ως «Νονού των τουρκικών drones». Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ παντρεύτηκε την κόρη του Ερντογάν με μια πλούσια τελετή το 2016. Η συμμαχία των δύο οικογενειών έχει κλείσει πολλά κερδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια ενώ έχει αγοράσει πολλά drones-δολοφόνους που πηγαίνουν κατευθείαν στο Bayrakat.

Σύμφωνα με το The Intercept, «η Τουρκία ανταγωνίζεται τώρα τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως o μεγαλύτερος χρήστης drones στον κόσμο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία ξεχωρίζει όχι μόνο ως ο πιο προηγμένος νέος κατασκευαστής drones, αλλά και ως η μόνη χώρα που τα χρησιμοποιεί τακτικά στο έδαφός της, ενάντια στους πολίτες της».

Αν και από το 1975, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Κύπρο, ωστόσο η Τουρκία κατόρθωσε να αψηφήσει τους περιορισμούς των ΗΠΑ για να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής drones στη νέα χρυσή εποχή των drones.

Εικόνα απεικόνισης λειτουργίας των drones Μπαϊρακτάρ της Τουρκίας.

Οι συνέπειες για τους γείτονες της Τουρκίας στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι σοβαρές, όπως μπορούμε να δούμε από την δράση της στη Λιβύη, το Κουρδιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Πρόσφατα, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στα κυπριακά χωρικά ύδατα κλιμακώνουν ήδη τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο για τα υπεράκτια ενεργειακά αποθέματα ενώ αυξάνουν τα σημάδια των επεκτατικών φιλοδοξιών του Ερντογάν.

Η πηγή μας στη Λιβύη έδειξε ότι η τουρκική ομάδα διευθύνει τις επιχειρήσεις από μια τοποθεσία στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Τρίπολης, καθώς και σε μια άλλη απροσδιόριστη τοποθεσία.

Τα επακόλουθα τουρκικού εναέριου βομβαρδισμού στην al-Sebaiah.

Ο ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha, και τον διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Ζώνης Osama Juwailli επισκέφθηκαν πολλές φορές την έδρα των Τούρκων εμπειρογνωμόνων στην Τρίπολη.

Η ίδια πηγή πληροφοριών αποκάλυψε επίσης ότι ουσιαστικά οι Τούρκοι στρατιωτικοί διευθύνουν τη μάχη παρέχοντας πληροφορίες και διεξάγοντας αποστολές αναγνώρισης σύμφωνα, εκτός από την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης.

Η ίδια πηγή επισημαίνει δε, ότι ανάμεσα στην ομάδα βρίσκονται και ειδικοί σε θέματα επικοινωνιών, υποκλοπής και παροχής συντεταγμένων. Η Αεροπορία του Χάφταρ επιτέθηκε σε δύο τουρκικά drones της εταιρείας Μπαϊρακτάρ μέσα στον Ιούνιο. Τα εν λόγω δύο μη επανδρωμένα αεροπλάνα καταστράφηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Mitiga. Αμέσως από πάνω είναι και το σχετικό βίντεο που ήρθε στα χέρια του Al Marsad.

Η επιτροπή της Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR) κατηγόρησε την εταιρεία LPITC για παροχή βοήθειας στους Τούρκους στρατιωτικούς εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, η Εταιρεία Ταχυδρομείων, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής της Λιβύης (LPTIC) κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι εργάστηκε προς όφελος των Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Τρίπολη παρέχοντας παγίδευση τηλεφώνων στην τουρκική ομάδα.

Η επιτροπή κατηγόρησε την LPTIC ότι μετατράπηκε σε "κατασκόπους και όργανα των Τούρκων", εκμεταλλευόμενη το πλήρες μονοπώλιο του τηλεπικοινωνιακού τομέα στη Λιβύη.

Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον τρεις στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από το Πακιστάν (Muhammad Khurshid Ahmad, Muhammad Ashraf και Abdul Haq) οι οποίοι είχαν φτάσει νωρίτερα στην Τρίπολη και είχαν προσληφθεί και από το Προεδρικό Συμβούλιο της κυβέρνησης.

Απασχολούνταν σε ένα από τα Κέντρα Επιχειρήσεων που διοικούνταν από τους Τούρκους ειδικούς. Το Al Marsad έλαβε επίσης αντίγραφα των αρχείων των διαβατηρίων τους.

Οι τρεις Πακιστανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που προσλήφθηκαν από την κυβέρνηση της Λιβύης για να συνεργαστούν με τους Τούρκους.

Ο Ερντογάν, αναγνώρισε στο παρελθόν για στρατιωτική υποστήριξη που παρέσχε η κυβέρνησή του στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας δεν βρήκε αλλού ανταπόκριση για να καλύψει τις ανάγκες της για όπλα, γι 'αυτό και απευθύνθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι αποστολή της ήταν να επιτύχει "ισορροπία με τις δυνάμεις του Χάφταρ", καθώς και να διασφαλίσει την προστασία των τουρκικών συμφερόντων.

Το Al Marsad έλαβε αντίγραφο εσωτερικού σημειώματος που εκδόθηκε από το Γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, Fathi Bashagha, στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Το εν λόγω σημείωμα απαίτησε να χορηγηθεί στην τουρκική ομάδα θεώρηση κατάστασης άφιξης για να διευκολυνθεί η είσοδός της στη χώρα μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Mitiga.

Το σημείωμα περιλαμβάνει ονόματα και αριθμούς διαβατηρίων της τουρκικής ομάδας που έφτασε στην Τρίπολη. Το Al Marsad έχει επίσης στα χέρια το βίντεο από την άφιξή τους στο δωμάτιό τους σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία στην Τρίπολη. Η ομάδα κουβαλούσε μαζί της προμήθειες και εξοπλισμό. (βλέπε βίντεο δίπλα)

Ακολουθούν τα ονόματα των Τούρκων ειδικών που δουλεύουν υπό τον Γενικό Διευθυντή Irfan Tur Ozsert στην Τρίπολη: Bulent Kutsal, Cinan Utku, Izzettin Yesilyurt, Kanal Emre, Emir Muratli, Levent, Ergun, Gursel Caypinar, Srlcuk Yavuz, Mehmet Husamettin Yucesoy, Emirhan Karaoglu, Fathi Dundar, Deniz Pinar, Irfan Ozsert, Ilkay Cam, Cemal Balikki, Ilkay Altindag, Goksel Kahya, Can Sabitay, Sahan Aydin, Omer Akcilpunar, Ercin Teoman, Bekir Aydin, Recep Yildirim, Suleyman Anga.

Το Al Marsad ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση στο αίτημά του για κάποιο σχόλιο σχετικά με την παρουσία του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού στην Τρίπολη.

Η Τουρκία είναι συνένοχη

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar ανέλαβαν και πάλι δράση στην επίθεση για να ανακτήσουν την Gharyan από τον Χάφταρ υποστηρίζοντας τις εγκληματικές πολιτοφυλακές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Ahmed Mismari, οι τουρκικές δυνάμεις συμμετείχαν άμεσα στη μάχη του Gharyan, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει τη συμμετοχή τους.

Δεδομένου ότι οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας ανακατέλαβαν την Gharyan, οι πολιτοφύλακες σκότωσαν περισσότερους από 40 στρατιώτες του Χάφταρ στο νοσοκομείο Gharyan. Θεωρήθηκε μάλιστα ως μία από τις πιο βάναυσες σφαγές μετά τη σφαγή του Brak El-Shati από τις πολιτοφυλακές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας το 2017.

Το λιβυκό κοινοβούλιο κήρυξε πένθος τριών ημερών σε όλη τη χώρα για τα θύματα της σφαγής των αιχμαλώτων πολέμου από τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj. Σε ανακοίνωσή του δήλωσε: «Η Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων κηρύσσει εθνικό πένθος για τρεις μέρες για να θρηνήσει τις ψυχές εκείνων που έχουν δώσει στην πατρίδα την αγνή ζωή τους για να παρέχουν στον λαό της Λιβύης ασφάλεια και σταθερότητα και να την απελευθερώσουν από την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και τις δειλές εγκληματικές συμμορίες»

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατηγόρησε τις δυνάμεις της κυβέρνησης al-Sarraj, με έδρα την Τρίπολη, για τη δολοφονία φυλακισμένων και των τραυματιών των δυνάμεων του Χάφταρ στην πόλη Gharyan. «Οι εγκληματολογικές αναφορές έδειξαν ότι οι τραυματίες στο νοσοκομείο της Gharyan ήταν μαχαιρωμένοι, είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και είχαν χτυπηθεί με αυτοκίνητα». Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Ahmed Mismari, δήλωσε ότι "υπήρξαν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού της Gharyan και μελών των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ως αποτέλεσμα της υποστήριξης που δόθηκε από την Τουρκία στις εγκληματικές πολιτοφυλακές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και την απρόσκοπτη προμήθεια αεροσκαφών, όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και τεχνικής βοήθειας προς την αδίστακτη κυβέρνηση, ο στρατός του Χάφταρ δήλωσε ότι θα απαγορεύσει οποιαδήποτε εμπορική πτήση από τη Λιβύη στην Τουρκία καθώς και στα τουρκικά πλοία να αγκυροβολήσουν στη χώρα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στις τουρκικές επιχειρήσεις, στο εμπόριό τους και στην απασχόληση στις ανατολικές πόλεις της Λιβύης θα είναι άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών του Ερντογάν στη Λιβύη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όλα τα τουρκικά εστιατόρια έχουν κλείσει στο al-Bayda και οι Τούρκοι εργάτες πρέπει να απελαθούν από την πόλη. Έχουν επίσης εκδοθεί διαταγές για το κλείσιμο όλων των τουρκικών εστιατορίων στις πόλεις της δυτικής και νότιας Λιβύης στις πόλεις Benghazi και Derna που ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Ο Ερντογάν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη διάσκεψη κορυφής των G20 ότι η Τουρκία θα επιδιώξει διαφορετικές ενέργειες και πολιτικές, σε περίπτωση που οι απειλές από τον Χάφταρ αποδειχθούν σοβαρές ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα.

Επιπλέον, ο Khaled Mishri, ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας με έδρα την Τρίπολη, ανέφερε σε δήλωσή του: «Οποιεσδήποτε πράξεις επιθέσεων εναντίον φίλων μας [Τουρκία] θεωρούνται επιζήμιες για την εθνική μας ασφάλεια και θα αντιμετωπιστούν σθεναρά».

Σιγή ιχθύος από Ευρωπαίους

Ο Ghassan Salamé, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη σφαγή εναντίον των αιχμαλώτων πολέμου στο Gharyan. Ορισμένοι πρεσβευτές της ΕΕ, όπως ο Γερμανός Πρεσβευτής στη Λιβύη, ο Oliver Owcza, δεν έδειξαν ευαισθησία στα επίσημα tweets τους για το Gharyan και απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στη σφαγή. Οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ακόμη εκδώσει δήλωση ή ζητήσει διεξαγωγή έρευνας.

Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα της απόφασης του Ερντογάν να υποστηρίξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους διάφορους ισλαμιστές ηγέτες στους οποίους έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Λίβυοι την Τουρκία. Και αυτό θα στοιχειώνει τις σχέσεις των δύο χωρών μελλοντικά όχι μόνο τώρα άμεσα. Καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ πιέζει για να χαρακτηριστεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία του Ερντογάν, μέλος του ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ είναι απασχολημένη με την ενίσχυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ισλαμιστών της συμμάχων στη Λιβύη και αλλού.


Πηγή: almarsad.co

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.